Przejdź do głównej zawartości

Pastizzi - z ciasta francuskiego, z ricottą i szpinakiem.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Pastizz ( pastizzi ) = tradycyjne przekąski z ciasta francuskiego z Malty ( Włochy ). Głownie znane i lubiane z farszem z sera ricotta  i groszkiem zielonym. Takie tradycyjne odmiany można spotkać na każdym rogu właśnie na Malcie.
Samo ciasto, cieniutkie i chrupiące, można przygotować samemu lub wykorzystać wersję kupną ciasta francuskiego lub ciasta Phyllo.
Moja dzisiejsza propozycja jest z ricottą, serem owczym i szpinakiem. Jest to oczywiście moje podejście i moje smaki, które śmiało możecie przygotować pod swój gust.
Pastizzi są świetne na drugie śniadanie czy przekąskę w ciagu dnia ale można też przygotować je na jakieś przyjecie, w towarzystwie innych dań.
Naprawdę są pyszne - zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania.









Składniki : 

(z podanych proporcji, w zależności od wielkości jaką uzyskacie, wychodzi ok. 28 szt )

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (  u mnie 2 opakowania po 370 g )

na farsz :

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • pęczek lub dwa świeżego szpinaku ( ok. 300 g )
  • sok i skórka z cytryny
  • odrobina tymianku
  • 1 opakowanie sera ricotta ( 200 g )
  • ok 200 g sera koziego ( typu feta )
  • pieprz biały do smaku
  • odrobina potartego parmezanu

  • dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta





Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od farszu.
Cebule i czosnek drobno siekamy. 
Wrzucamy na patelnie z odrobina oleju kokosowego lub innego dowolnego.
Rozgrzewamy całość i smażymy tylko do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem + tymianek.

Szpinak dobrze myjemy i osuszamy na sitku.
Tniemy w mniejsze części i dokładamy do patelni = smażymy 2 - 3 minutki.
Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny ( tutaj wedle własnego smaku z ilością ).
Odkładamy całość do przestudzenia.

Do miski wrzucamy : ricottę + ser kozi + parmezan + pieprz biały + przestudzony farsz = całość dokładnie mieszamy.


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.


Schodzone ciasto francuskie rozkładamy na płasko i zwijamy jak roladę - dość ciasno.
Tniemy na ok. 1,5 cm paseczki.
Każdy paseczek, w dłoniach spłaszczamy, cały czas obracając nim do okola, aż uzyskamy płaski dysk.
Na środek każdego, układamy po ok. łyżeczce farszu i zamykamy brzegi razem ze sobą. Powstanie nam coś jakby muszelka.
Tak przygotowujemy wszystkie kawałki i układamy obok siebie na blaszkach.
Na koniec smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy ok. 25 minut = wyrosną i zrumienia się.


Gotowe.

Można serwować odrazu. Są pyszne, chrupiące i bardzooo wciągające :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...