Przejdź do głównej zawartości

Pastizzi - z ciasta francuskiego, z ricottą i szpinakiem.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Pastizz ( pastizzi ) = tradycyjne przekąski z ciasta francuskiego z Malty ( Włochy ). Głownie znane i lubiane z farszem z sera ricotta  i groszkiem zielonym. Takie tradycyjne odmiany można spotkać na każdym rogu właśnie na Malcie.
Samo ciasto, cieniutkie i chrupiące, można przygotować samemu lub wykorzystać wersję kupną ciasta francuskiego lub ciasta Phyllo.
Moja dzisiejsza propozycja jest z ricottą, serem owczym i szpinakiem. Jest to oczywiście moje podejście i moje smaki, które śmiało możecie przygotować pod swój gust.
Pastizzi są świetne na drugie śniadanie czy przekąskę w ciagu dnia ale można też przygotować je na jakieś przyjecie, w towarzystwie innych dań.
Naprawdę są pyszne - zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania.









Składniki : 

(z podanych proporcji, w zależności od wielkości jaką uzyskacie, wychodzi ok. 28 szt )

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (  u mnie 2 opakowania po 370 g )

na farsz :

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • pęczek lub dwa świeżego szpinaku ( ok. 300 g )
  • sok i skórka z cytryny
  • odrobina tymianku
  • 1 opakowanie sera ricotta ( 200 g )
  • ok 200 g sera koziego ( typu feta )
  • pieprz biały do smaku
  • odrobina potartego parmezanu

  • dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta





Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od farszu.
Cebule i czosnek drobno siekamy. 
Wrzucamy na patelnie z odrobina oleju kokosowego lub innego dowolnego.
Rozgrzewamy całość i smażymy tylko do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem + tymianek.

Szpinak dobrze myjemy i osuszamy na sitku.
Tniemy w mniejsze części i dokładamy do patelni = smażymy 2 - 3 minutki.
Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny ( tutaj wedle własnego smaku z ilością ).
Odkładamy całość do przestudzenia.

Do miski wrzucamy : ricottę + ser kozi + parmezan + pieprz biały + przestudzony farsz = całość dokładnie mieszamy.


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.


Schodzone ciasto francuskie rozkładamy na płasko i zwijamy jak roladę - dość ciasno.
Tniemy na ok. 1,5 cm paseczki.
Każdy paseczek, w dłoniach spłaszczamy, cały czas obracając nim do okola, aż uzyskamy płaski dysk.
Na środek każdego, układamy po ok. łyżeczce farszu i zamykamy brzegi razem ze sobą. Powstanie nam coś jakby muszelka.
Tak przygotowujemy wszystkie kawałki i układamy obok siebie na blaszkach.
Na koniec smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy ok. 25 minut = wyrosną i zrumienia się.


Gotowe.

Można serwować odrazu. Są pyszne, chrupiące i bardzooo wciągające :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...