www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś cała kwintesencja aromatów jesienno - zimowych.
Zamknęłam w małych słoiczkach całą, pyszną jesień = kolorowe jabłka + pyszną dynie + aromatyczny cynamon + przyprawy korzenne i niezastąpioną wanilię która dopełnia całość.
Uwierzcie mi na słowo, że jest bardzo pysznie i koniecznie musicie przygotować taką konfiturę u Was w domach.
Przechowywana w słoiczkach, w sam raz do zimowej herbaty czy naleśników o poranku, do chrupiących grzanek czy rogalików. Możecie użyć ja również w wypiekach czy ciastach, jako dodatek do kremów i mas. U mnie dzieci wyjadają najchętniej zaraz po otworzeniu, ze słoiczków łyżką :)).
Jako mały, extra dodatek, postanowiłam cześć konfitur przyprawić odrobiną chilli - naprawdę jest super. Sam smak chilli nie dominuje oczywiście w konfiturze, bo i też nie o to mi chodziło, ale daje taki fajny, lekko niespodziewany smak na sam koniec.
Zapraszam Was do spróbowania!
Składniki :
( z podanych ilości wychodzi ok. 10 mniejszych słoiczków, takich po dżemach czy konfiturach )
- 1 dynia typu Hokkaido ( bardzo ją lubię to wszelkiego rodzaju wypieków i dań ponieważ można ją przygotowywać wraz ze skórą i nie zawiera zbyt dużo wody w sobie )
- 3 1/2 kg jabłek ( u mnie mix takich jakie jemy na codzień - czerwone i zielone dość twarde i soczyste )
- 3 laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 kubek cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki przypraw do piernika
- dodatkowo jeśli chcecie, dodaje do połowy porcji, pod koniec ok. 1/2 do 1 łyżeczki płatków chilli ( tutaj zależy od stopnia ostrości )
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Dynie myjemy i kroimy na 4 części.
Wyciągamy ze środka miąższ ( jest niepotrzebny ).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej przygotowane kawałki dyni.
Wkładamy do pieca i pieczemy do miękkości, jakieś 45 minut.
Po upieczeniu ostawiamy i studzimy.
Blendujemy całość na gładko. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy duży garnek, w którym będziemy gotować nasze konfitury.
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do przygotowanego garnka.
Dokładamy do jabłek : cukier + cynamon + anyż + wanilię ( przed wrzuceniem należy przekroić ją na pół i nożem wyskrobać miąższ - jeszcze lepiej uwolni aromat = całość do garnka ) + przyprawę do piernika = mieszamy i włączamy grzanie.
Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż jabłka puszczą sok.
Dodajemy dynie i całość dalej, na bardzo wolnym ogniu, gotujemy kilka godzin z lekko odkrytą przykrywką.
W zasadzie nic więcej nie musicie robić, bo teraz Wasza konfitura robi się sama.
Pamiętajcie, aby od czasu do czasu, mieszać całość, szczególnie pod koniec, gdy bardzo zgęstnieje i nabierze typowo konfiturowej konsystencji.
Czym dłużej gotowana, na wolnym ogniu, tym lepiej. U mnie jest to przeważnie jakieś 6 godzin.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie słoiczki i dobrze je wyparzyć i osuszyć.
Gdy konfitury będą gotowe, możecie je przekładać od razu do słoiczków ( niepotrzebne już pałki cynamonu czy anyż i wanilię wyciągamy ).
Ja zawsze robie to na gotującej się jeszcze na gazie konfiturze = pomaga to w szczelniejszym zamknięciu konfitur czy ogólnie przetworów.
Pamiętajcie także aby rand słoiczków i zakrętek był czysty przy zakręcaniu.
Zamykam w słoiczkach połowę porcji a do pozostałej dodaje chilli i jeszcze 2 minutki gotuje.
Tak samo porcjujemy całość i szczelnie zakręcamy.
Słoiczki odwracamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Pamiętajcie aby oznaczyć sobie słoiczki, jeśli robicie tak jak ja, część z chilli.
Możecie także, jeśli przechowujecie dłużej i boicie się, że nie wytrzymają = metoda 1' po ostudzeniu włożyć słoiczki do garnka i zalać 3/4 wodą = gotować - pasteryzować ok. 20 minut; metoda 2' możecie włożyć do piekarnika i włączyć na pasteryzowanie = 80 stop. C ok. 30 minut.
Obie metody dobre.
Gotowe.
Przepyszne, aromatyczne i domowe bez niepotrzebnej chemii - naprawdę warto!
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz