Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z jabłka i dyni z wanilią, cynamonem i chilli.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Dziś cała kwintesencja aromatów jesienno - zimowych. 
Zamknęłam w małych słoiczkach całą, pyszną  jesień = kolorowe jabłka + pyszną dynie + aromatyczny cynamon + przyprawy korzenne i niezastąpioną wanilię która dopełnia całość.
Uwierzcie mi na słowo, że jest bardzo pysznie i koniecznie musicie przygotować taką konfiturę u Was w domach.
Przechowywana w słoiczkach, w sam raz do zimowej herbaty czy naleśników o poranku, do chrupiących grzanek czy rogalików. Możecie użyć ja również w wypiekach czy ciastach, jako dodatek do kremów i mas. U mnie dzieci wyjadają najchętniej zaraz po otworzeniu, ze słoiczków łyżką :)). 
Jako mały, extra dodatek, postanowiłam cześć konfitur przyprawić odrobiną chilli - naprawdę jest super. Sam smak chilli nie dominuje oczywiście w konfiturze, bo i też nie o to mi chodziło, ale daje taki fajny, lekko niespodziewany smak na sam koniec.
Zapraszam Was do spróbowania!







Składniki :

( z podanych ilości  wychodzi ok. 10 mniejszych słoiczków, takich po dżemach czy konfiturach )

  • 1 dynia typu Hokkaido ( bardzo ją lubię to wszelkiego rodzaju wypieków i dań ponieważ można ją przygotowywać wraz ze skórą i nie zawiera zbyt dużo wody w sobie )
  • 3 1/2 kg jabłek ( u mnie mix takich jakie jemy na codzień - czerwone i zielone dość twarde i soczyste )
  • 3 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki przypraw do piernika
  • dodatkowo jeśli chcecie, dodaje do połowy porcji, pod koniec ok. 1/2 do 1 łyżeczki płatków chilli ( tutaj zależy od stopnia ostrości )






Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Dynie myjemy i kroimy na 4 części. 
Wyciągamy ze środka miąższ ( jest niepotrzebny ).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej przygotowane kawałki dyni.
Wkładamy do pieca i pieczemy do miękkości, jakieś 45 minut.
Po upieczeniu ostawiamy i studzimy. 
Blendujemy całość na gładko. Odkładamy na bok.


Przygotowujemy duży garnek, w którym będziemy gotować nasze konfitury.

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do przygotowanego garnka.
Dokładamy do jabłek : cukier + cynamon + anyż + wanilię ( przed wrzuceniem należy przekroić ją na pół i nożem wyskrobać miąższ - jeszcze lepiej uwolni aromat = całość do garnka ) + przyprawę do piernika = mieszamy i włączamy grzanie.
Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż jabłka puszczą sok.
Dodajemy dynie i całość dalej, na bardzo wolnym ogniu, gotujemy kilka godzin z lekko odkrytą przykrywką.
W zasadzie nic więcej nie musicie robić, bo teraz Wasza konfitura robi się sama.
Pamiętajcie, aby od czasu do czasu, mieszać całość, szczególnie pod koniec, gdy bardzo zgęstnieje i nabierze typowo konfiturowej konsystencji.
Czym dłużej gotowana, na wolnym ogniu, tym lepiej. U mnie jest to przeważnie jakieś 6 godzin.

W miedzy czasie możecie przygotować sobie słoiczki i dobrze je wyparzyć i osuszyć.

Gdy konfitury będą gotowe, możecie je przekładać od razu do słoiczków ( niepotrzebne już pałki cynamonu czy anyż i wanilię wyciągamy ).
Ja zawsze robie to na gotującej się jeszcze na gazie konfiturze = pomaga to w szczelniejszym zamknięciu konfitur czy ogólnie przetworów.
Pamiętajcie także aby rand słoiczków i zakrętek był czysty przy zakręcaniu.

Zamykam w słoiczkach połowę porcji a do pozostałej dodaje chilli i jeszcze 2 minutki gotuje.

Tak samo porcjujemy całość i szczelnie zakręcamy.

Słoiczki odwracamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Pamiętajcie aby oznaczyć sobie słoiczki, jeśli robicie tak jak ja, część z chilli.

Możecie także, jeśli przechowujecie dłużej i boicie się, że nie wytrzymają = metoda 1'  po ostudzeniu włożyć słoiczki do garnka i zalać 3/4 wodą = gotować - pasteryzować ok. 20 minut;  metoda 2' możecie włożyć do piekarnika i włączyć na pasteryzowanie = 80 stop. C ok. 30 minut.
Obie metody dobre.



Gotowe.


Przepyszne, aromatyczne i domowe bez niepotrzebnej chemii - naprawdę warto!

Polecam serdecznie i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...