Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z jabłka i dyni z wanilią, cynamonem i chilli.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Dziś cała kwintesencja aromatów jesienno - zimowych. 
Zamknęłam w małych słoiczkach całą, pyszną  jesień = kolorowe jabłka + pyszną dynie + aromatyczny cynamon + przyprawy korzenne i niezastąpioną wanilię która dopełnia całość.
Uwierzcie mi na słowo, że jest bardzo pysznie i koniecznie musicie przygotować taką konfiturę u Was w domach.
Przechowywana w słoiczkach, w sam raz do zimowej herbaty czy naleśników o poranku, do chrupiących grzanek czy rogalików. Możecie użyć ja również w wypiekach czy ciastach, jako dodatek do kremów i mas. U mnie dzieci wyjadają najchętniej zaraz po otworzeniu, ze słoiczków łyżką :)). 
Jako mały, extra dodatek, postanowiłam cześć konfitur przyprawić odrobiną chilli - naprawdę jest super. Sam smak chilli nie dominuje oczywiście w konfiturze, bo i też nie o to mi chodziło, ale daje taki fajny, lekko niespodziewany smak na sam koniec.
Zapraszam Was do spróbowania!







Składniki :

( z podanych ilości  wychodzi ok. 10 mniejszych słoiczków, takich po dżemach czy konfiturach )

  • 1 dynia typu Hokkaido ( bardzo ją lubię to wszelkiego rodzaju wypieków i dań ponieważ można ją przygotowywać wraz ze skórą i nie zawiera zbyt dużo wody w sobie )
  • 3 1/2 kg jabłek ( u mnie mix takich jakie jemy na codzień - czerwone i zielone dość twarde i soczyste )
  • 3 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki przypraw do piernika
  • dodatkowo jeśli chcecie, dodaje do połowy porcji, pod koniec ok. 1/2 do 1 łyżeczki płatków chilli ( tutaj zależy od stopnia ostrości )






Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Dynie myjemy i kroimy na 4 części. 
Wyciągamy ze środka miąższ ( jest niepotrzebny ).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej przygotowane kawałki dyni.
Wkładamy do pieca i pieczemy do miękkości, jakieś 45 minut.
Po upieczeniu ostawiamy i studzimy. 
Blendujemy całość na gładko. Odkładamy na bok.


Przygotowujemy duży garnek, w którym będziemy gotować nasze konfitury.

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do przygotowanego garnka.
Dokładamy do jabłek : cukier + cynamon + anyż + wanilię ( przed wrzuceniem należy przekroić ją na pół i nożem wyskrobać miąższ - jeszcze lepiej uwolni aromat = całość do garnka ) + przyprawę do piernika = mieszamy i włączamy grzanie.
Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż jabłka puszczą sok.
Dodajemy dynie i całość dalej, na bardzo wolnym ogniu, gotujemy kilka godzin z lekko odkrytą przykrywką.
W zasadzie nic więcej nie musicie robić, bo teraz Wasza konfitura robi się sama.
Pamiętajcie, aby od czasu do czasu, mieszać całość, szczególnie pod koniec, gdy bardzo zgęstnieje i nabierze typowo konfiturowej konsystencji.
Czym dłużej gotowana, na wolnym ogniu, tym lepiej. U mnie jest to przeważnie jakieś 6 godzin.

W miedzy czasie możecie przygotować sobie słoiczki i dobrze je wyparzyć i osuszyć.

Gdy konfitury będą gotowe, możecie je przekładać od razu do słoiczków ( niepotrzebne już pałki cynamonu czy anyż i wanilię wyciągamy ).
Ja zawsze robie to na gotującej się jeszcze na gazie konfiturze = pomaga to w szczelniejszym zamknięciu konfitur czy ogólnie przetworów.
Pamiętajcie także aby rand słoiczków i zakrętek był czysty przy zakręcaniu.

Zamykam w słoiczkach połowę porcji a do pozostałej dodaje chilli i jeszcze 2 minutki gotuje.

Tak samo porcjujemy całość i szczelnie zakręcamy.

Słoiczki odwracamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Pamiętajcie aby oznaczyć sobie słoiczki, jeśli robicie tak jak ja, część z chilli.

Możecie także, jeśli przechowujecie dłużej i boicie się, że nie wytrzymają = metoda 1'  po ostudzeniu włożyć słoiczki do garnka i zalać 3/4 wodą = gotować - pasteryzować ok. 20 minut;  metoda 2' możecie włożyć do piekarnika i włączyć na pasteryzowanie = 80 stop. C ok. 30 minut.
Obie metody dobre.



Gotowe.


Przepyszne, aromatyczne i domowe bez niepotrzebnej chemii - naprawdę warto!

Polecam serdecznie i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...