Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z jabłka i dyni z wanilią, cynamonem i chilli.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Dziś cała kwintesencja aromatów jesienno - zimowych. 
Zamknęłam w małych słoiczkach całą, pyszną  jesień = kolorowe jabłka + pyszną dynie + aromatyczny cynamon + przyprawy korzenne i niezastąpioną wanilię która dopełnia całość.
Uwierzcie mi na słowo, że jest bardzo pysznie i koniecznie musicie przygotować taką konfiturę u Was w domach.
Przechowywana w słoiczkach, w sam raz do zimowej herbaty czy naleśników o poranku, do chrupiących grzanek czy rogalików. Możecie użyć ja również w wypiekach czy ciastach, jako dodatek do kremów i mas. U mnie dzieci wyjadają najchętniej zaraz po otworzeniu, ze słoiczków łyżką :)). 
Jako mały, extra dodatek, postanowiłam cześć konfitur przyprawić odrobiną chilli - naprawdę jest super. Sam smak chilli nie dominuje oczywiście w konfiturze, bo i też nie o to mi chodziło, ale daje taki fajny, lekko niespodziewany smak na sam koniec.
Zapraszam Was do spróbowania!







Składniki :

( z podanych ilości  wychodzi ok. 10 mniejszych słoiczków, takich po dżemach czy konfiturach )

  • 1 dynia typu Hokkaido ( bardzo ją lubię to wszelkiego rodzaju wypieków i dań ponieważ można ją przygotowywać wraz ze skórą i nie zawiera zbyt dużo wody w sobie )
  • 3 1/2 kg jabłek ( u mnie mix takich jakie jemy na codzień - czerwone i zielone dość twarde i soczyste )
  • 3 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki przypraw do piernika
  • dodatkowo jeśli chcecie, dodaje do połowy porcji, pod koniec ok. 1/2 do 1 łyżeczki płatków chilli ( tutaj zależy od stopnia ostrości )






Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Dynie myjemy i kroimy na 4 części. 
Wyciągamy ze środka miąższ ( jest niepotrzebny ).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej przygotowane kawałki dyni.
Wkładamy do pieca i pieczemy do miękkości, jakieś 45 minut.
Po upieczeniu ostawiamy i studzimy. 
Blendujemy całość na gładko. Odkładamy na bok.


Przygotowujemy duży garnek, w którym będziemy gotować nasze konfitury.

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do przygotowanego garnka.
Dokładamy do jabłek : cukier + cynamon + anyż + wanilię ( przed wrzuceniem należy przekroić ją na pół i nożem wyskrobać miąższ - jeszcze lepiej uwolni aromat = całość do garnka ) + przyprawę do piernika = mieszamy i włączamy grzanie.
Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż jabłka puszczą sok.
Dodajemy dynie i całość dalej, na bardzo wolnym ogniu, gotujemy kilka godzin z lekko odkrytą przykrywką.
W zasadzie nic więcej nie musicie robić, bo teraz Wasza konfitura robi się sama.
Pamiętajcie, aby od czasu do czasu, mieszać całość, szczególnie pod koniec, gdy bardzo zgęstnieje i nabierze typowo konfiturowej konsystencji.
Czym dłużej gotowana, na wolnym ogniu, tym lepiej. U mnie jest to przeważnie jakieś 6 godzin.

W miedzy czasie możecie przygotować sobie słoiczki i dobrze je wyparzyć i osuszyć.

Gdy konfitury będą gotowe, możecie je przekładać od razu do słoiczków ( niepotrzebne już pałki cynamonu czy anyż i wanilię wyciągamy ).
Ja zawsze robie to na gotującej się jeszcze na gazie konfiturze = pomaga to w szczelniejszym zamknięciu konfitur czy ogólnie przetworów.
Pamiętajcie także aby rand słoiczków i zakrętek był czysty przy zakręcaniu.

Zamykam w słoiczkach połowę porcji a do pozostałej dodaje chilli i jeszcze 2 minutki gotuje.

Tak samo porcjujemy całość i szczelnie zakręcamy.

Słoiczki odwracamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Pamiętajcie aby oznaczyć sobie słoiczki, jeśli robicie tak jak ja, część z chilli.

Możecie także, jeśli przechowujecie dłużej i boicie się, że nie wytrzymają = metoda 1'  po ostudzeniu włożyć słoiczki do garnka i zalać 3/4 wodą = gotować - pasteryzować ok. 20 minut;  metoda 2' możecie włożyć do piekarnika i włączyć na pasteryzowanie = 80 stop. C ok. 30 minut.
Obie metody dobre.



Gotowe.


Przepyszne, aromatyczne i domowe bez niepotrzebnej chemii - naprawdę warto!

Polecam serdecznie i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych