Witam serdecznie.
Sezon w pełni na truskawkowe szaleństwo, co i u mnie, jak co roku, nastąpiło.
Jeździmy zbierać zapasy na całą zimę, co roku w nasze ulubione miejsce, do gospodarza i zawsze wracamy pachnąc truskawkowo = obłędnie i letnio! :).
W związku z tym, w domu powstają : syropy z truskawek, koktajle, ciasta i desery a także cześć porcjuje i zamrażam na szare i ponure czasy.
Pomimo że robie z truskawek bardzo dużo zauważyłam że, na blogu spora część przepisów do tej pory się nie pojawiła = juz nadrabiam :).
Dziś pomysł na pyszne i szybkie ciasto z truskawkami oczywiście. Takie ciasto w sam raz na niespodziewanych gości, do kawy czy też na piknik czy wyjazd letni ze sobą do przekąszenia.
Pomyślałam że ciasto drożdżowe byłoby zbyt szybko suche i w zasadzie tylko pierwszego dnia, jest najbardziej smaczne. Postawiłam wiec, na wersje bardzo wilgotną i wersje która daje ciastu niesamowity smak, pomiędzy sernikiem a ciastem drożdżowym.
W zasadzie pomysł wpadł mi do głowy gdy zauważyłam że, mam po prostu ricottę w lodówce i postawiam na jej wykorzystanie. Ciasto nie zawiera tez jajek.
Truskawki to już samo lato a do tego kruszonka, którą bardzo lubię w wersji z płatków owsianych.
Całość pyszna i warta przygotowania.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie!
Składniki :
proporcje na dużą blachę : 35 cm / 45 cm
na ciasto :
- 250 g serka typu ricotta
- 250 g quarku ( możecie zastąpić serkiem naturalnym gestym lub nawet dobrym jogurtem greckim )
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 g masła rozpuszczonego
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
- szczypta soli
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo :
- ok 400 g świeżych truskawek ( dobrze je osuszam wcześniej i schładzam w lodówce = jeżeli wolicie możecie dodać większą ilość )
- 1 kubek płatków migdałów
- 1 kubek płatków owsianych
- ok. 2 łyżki mąki
- 100 g masła
- 1/2 kubka brązowego cukru
Sposób przygotowania :
Truskawki juz wcześniej oczyściłam, obrałam i na ręczniku papierowym zostawiłam w lodówce.
Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką = odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do misy miksera wrzucamy : ricotta + śmietana + quark + rozpuszczone masło + cukier + wanilię = miksujemy całość do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.
Ciasto będzie geste i lekko klejące.
Przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Jeżeli macie trudności z rozłożeniem, pomaga delikatne zwilżenie łyżki lub szpatułki wodą i wtedy wyrównywanie ciasta idzie juz sprawnie :).
Na tak przygotowane ciasto wykładamy truskawki = u mnie w całości .
W tej samej misie po cieście, wyrabiam kruszonkę.
Wsypujemy składniki : płatki owsiane + brązowy cukier + mąkę + płatki migdałów + w mniejsze kawałki pokrojone masło = mieszamy chwilkę, aż zobaczycie że ciasto zacznie się łączyć i przypominać kruszonkę.
Jeżeli stwierdzicie że kruszonka jest zbyt sucha, dodajcie jeszcze odrobine masła.
Całość rękoma rozkładamy na truskawki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut.
Ciasto wyrośnie i ze złoci się z góry.
Można zrobić próbę patyczkiem czy środek jest wypieczony.
Gotowe.
Studzimy i zajadamy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz