Przejdź do głównej zawartości

Ciasto truskawkowe - duża blacha.



















Witam serdecznie.

Sezon w pełni na truskawkowe szaleństwo, co i u mnie, jak co roku, nastąpiło. 
Jeździmy zbierać zapasy na całą zimę, co roku w nasze ulubione miejsce, do gospodarza i zawsze wracamy pachnąc truskawkowo = obłędnie i letnio! :).
W związku z tym, w domu powstają : syropy z truskawek, koktajle, ciasta i desery a także cześć porcjuje i zamrażam na szare i ponure czasy.
Pomimo że robie z truskawek bardzo dużo zauważyłam że, na blogu spora część przepisów do tej pory się nie pojawiła = juz nadrabiam :).
Dziś pomysł na pyszne i szybkie ciasto z truskawkami oczywiście. Takie ciasto w sam raz na niespodziewanych gości, do kawy czy też na piknik czy wyjazd letni ze sobą do przekąszenia.
Pomyślałam że ciasto drożdżowe byłoby zbyt szybko suche i w zasadzie tylko pierwszego dnia, jest najbardziej smaczne. Postawiłam wiec, na wersje bardzo wilgotną i wersje która daje ciastu niesamowity smak, pomiędzy sernikiem a ciastem drożdżowym. 
W zasadzie pomysł wpadł mi do głowy gdy zauważyłam że, mam po prostu ricottę w lodówce i postawiam na jej wykorzystanie. Ciasto nie zawiera tez jajek.
Truskawki to już samo lato a do tego kruszonka, którą bardzo lubię w wersji z płatków owsianych.
Całość pyszna i warta przygotowania.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie!






Składniki : 

proporcje na dużą blachę : 35 cm / 45 cm


na ciasto : 


  • 250 g serka typu ricotta
  • 250 g quarku ( możecie zastąpić serkiem naturalnym gestym lub nawet dobrym jogurtem greckim )
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo : 



  • ok 400 g świeżych truskawek ( dobrze je osuszam wcześniej i schładzam w lodówce = jeżeli wolicie możecie dodać większą ilość )
  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kubek płatków owsianych
  • ok. 2  łyżki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru







Sposób przygotowania : 


Truskawki juz wcześniej oczyściłam, obrałam i na ręczniku papierowym zostawiłam w lodówce.

Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką = odkładamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.

Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do misy miksera wrzucamy : ricotta + śmietana + quark + rozpuszczone masło + cukier + wanilię = miksujemy całość do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.

Ciasto będzie geste i lekko klejące.
Przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Jeżeli macie trudności z rozłożeniem, pomaga delikatne zwilżenie łyżki lub szpatułki wodą i wtedy wyrównywanie ciasta idzie juz sprawnie :).

Na  tak przygotowane ciasto wykładamy truskawki  = u mnie w całości .

W tej samej misie po cieście, wyrabiam kruszonkę.
Wsypujemy składniki : płatki owsiane + brązowy cukier + mąkę + płatki migdałów + w mniejsze kawałki pokrojone masło = mieszamy chwilkę, aż zobaczycie że ciasto zacznie się łączyć i przypominać kruszonkę.
Jeżeli stwierdzicie że kruszonka jest zbyt sucha, dodajcie jeszcze odrobine masła.
Całość rękoma rozkładamy na truskawki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut.
Ciasto wyrośnie i ze złoci się z góry.
Można zrobić próbę patyczkiem czy środek jest wypieczony.

Gotowe.

Studzimy i zajadamy :).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych