Przejdź do głównej zawartości

Ciasto truskawkowe - duża blacha.



















Witam serdecznie.

Sezon w pełni na truskawkowe szaleństwo, co i u mnie, jak co roku, nastąpiło. 
Jeździmy zbierać zapasy na całą zimę, co roku w nasze ulubione miejsce, do gospodarza i zawsze wracamy pachnąc truskawkowo = obłędnie i letnio! :).
W związku z tym, w domu powstają : syropy z truskawek, koktajle, ciasta i desery a także cześć porcjuje i zamrażam na szare i ponure czasy.
Pomimo że robie z truskawek bardzo dużo zauważyłam że, na blogu spora część przepisów do tej pory się nie pojawiła = juz nadrabiam :).
Dziś pomysł na pyszne i szybkie ciasto z truskawkami oczywiście. Takie ciasto w sam raz na niespodziewanych gości, do kawy czy też na piknik czy wyjazd letni ze sobą do przekąszenia.
Pomyślałam że ciasto drożdżowe byłoby zbyt szybko suche i w zasadzie tylko pierwszego dnia, jest najbardziej smaczne. Postawiłam wiec, na wersje bardzo wilgotną i wersje która daje ciastu niesamowity smak, pomiędzy sernikiem a ciastem drożdżowym. 
W zasadzie pomysł wpadł mi do głowy gdy zauważyłam że, mam po prostu ricottę w lodówce i postawiam na jej wykorzystanie. Ciasto nie zawiera tez jajek.
Truskawki to już samo lato a do tego kruszonka, którą bardzo lubię w wersji z płatków owsianych.
Całość pyszna i warta przygotowania.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie!






Składniki : 

proporcje na dużą blachę : 35 cm / 45 cm


na ciasto : 


  • 250 g serka typu ricotta
  • 250 g quarku ( możecie zastąpić serkiem naturalnym gestym lub nawet dobrym jogurtem greckim )
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo : 



  • ok 400 g świeżych truskawek ( dobrze je osuszam wcześniej i schładzam w lodówce = jeżeli wolicie możecie dodać większą ilość )
  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kubek płatków owsianych
  • ok. 2  łyżki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru







Sposób przygotowania : 


Truskawki juz wcześniej oczyściłam, obrałam i na ręczniku papierowym zostawiłam w lodówce.

Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką = odkładamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.

Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do misy miksera wrzucamy : ricotta + śmietana + quark + rozpuszczone masło + cukier + wanilię = miksujemy całość do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.

Ciasto będzie geste i lekko klejące.
Przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Jeżeli macie trudności z rozłożeniem, pomaga delikatne zwilżenie łyżki lub szpatułki wodą i wtedy wyrównywanie ciasta idzie juz sprawnie :).

Na  tak przygotowane ciasto wykładamy truskawki  = u mnie w całości .

W tej samej misie po cieście, wyrabiam kruszonkę.
Wsypujemy składniki : płatki owsiane + brązowy cukier + mąkę + płatki migdałów + w mniejsze kawałki pokrojone masło = mieszamy chwilkę, aż zobaczycie że ciasto zacznie się łączyć i przypominać kruszonkę.
Jeżeli stwierdzicie że kruszonka jest zbyt sucha, dodajcie jeszcze odrobine masła.
Całość rękoma rozkładamy na truskawki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut.
Ciasto wyrośnie i ze złoci się z góry.
Można zrobić próbę patyczkiem czy środek jest wypieczony.

Gotowe.

Studzimy i zajadamy :).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...