Przejdź do głównej zawartości

Ciasto truskawkowe - duża blacha.



















Witam serdecznie.

Sezon w pełni na truskawkowe szaleństwo, co i u mnie, jak co roku, nastąpiło. 
Jeździmy zbierać zapasy na całą zimę, co roku w nasze ulubione miejsce, do gospodarza i zawsze wracamy pachnąc truskawkowo = obłędnie i letnio! :).
W związku z tym, w domu powstają : syropy z truskawek, koktajle, ciasta i desery a także cześć porcjuje i zamrażam na szare i ponure czasy.
Pomimo że robie z truskawek bardzo dużo zauważyłam że, na blogu spora część przepisów do tej pory się nie pojawiła = juz nadrabiam :).
Dziś pomysł na pyszne i szybkie ciasto z truskawkami oczywiście. Takie ciasto w sam raz na niespodziewanych gości, do kawy czy też na piknik czy wyjazd letni ze sobą do przekąszenia.
Pomyślałam że ciasto drożdżowe byłoby zbyt szybko suche i w zasadzie tylko pierwszego dnia, jest najbardziej smaczne. Postawiłam wiec, na wersje bardzo wilgotną i wersje która daje ciastu niesamowity smak, pomiędzy sernikiem a ciastem drożdżowym. 
W zasadzie pomysł wpadł mi do głowy gdy zauważyłam że, mam po prostu ricottę w lodówce i postawiam na jej wykorzystanie. Ciasto nie zawiera tez jajek.
Truskawki to już samo lato a do tego kruszonka, którą bardzo lubię w wersji z płatków owsianych.
Całość pyszna i warta przygotowania.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie!






Składniki : 

proporcje na dużą blachę : 35 cm / 45 cm


na ciasto : 


  • 250 g serka typu ricotta
  • 250 g quarku ( możecie zastąpić serkiem naturalnym gestym lub nawet dobrym jogurtem greckim )
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo : 



  • ok 400 g świeżych truskawek ( dobrze je osuszam wcześniej i schładzam w lodówce = jeżeli wolicie możecie dodać większą ilość )
  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kubek płatków owsianych
  • ok. 2  łyżki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru







Sposób przygotowania : 


Truskawki juz wcześniej oczyściłam, obrałam i na ręczniku papierowym zostawiłam w lodówce.

Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką = odkładamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.

Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do misy miksera wrzucamy : ricotta + śmietana + quark + rozpuszczone masło + cukier + wanilię = miksujemy całość do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.

Ciasto będzie geste i lekko klejące.
Przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Jeżeli macie trudności z rozłożeniem, pomaga delikatne zwilżenie łyżki lub szpatułki wodą i wtedy wyrównywanie ciasta idzie juz sprawnie :).

Na  tak przygotowane ciasto wykładamy truskawki  = u mnie w całości .

W tej samej misie po cieście, wyrabiam kruszonkę.
Wsypujemy składniki : płatki owsiane + brązowy cukier + mąkę + płatki migdałów + w mniejsze kawałki pokrojone masło = mieszamy chwilkę, aż zobaczycie że ciasto zacznie się łączyć i przypominać kruszonkę.
Jeżeli stwierdzicie że kruszonka jest zbyt sucha, dodajcie jeszcze odrobine masła.
Całość rękoma rozkładamy na truskawki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut.
Ciasto wyrośnie i ze złoci się z góry.
Można zrobić próbę patyczkiem czy środek jest wypieczony.

Gotowe.

Studzimy i zajadamy :).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...