Przejdź do głównej zawartości

Pasta z ciecierzycy - do chleba.

















Witam serdecznie.

Nie jestem ani wegetarianką ani weganką - jem mięso, ale uwielbiam warzywa i owoce w rożnej postaci. Przyznam jednak że interesuje się alternatywami wegetariańskimi czy też wegańskimi w kuchni. Interesuje mnie zdrowe odżywianie i coraz bardziej produkty tzw. bio.
Zdarza mi się złapać nie raz za głowę w trakcie czytania, co niektórych etykiet i składów na opakowaniach.
Jestem mama, wiec tym bardziej postrzegam ten świat przez pryzmat = co będzie dalej - co czeka dalej moje dzieci.
Nie daje oczywiście się zwariować przez to całe, szerokie pojecie bio - bo tutaj często kryje się po prostu naciąganie klienta ale ważne jest dla mnie to co jemy i jak w tym naszym świecie dbamy, co w około nas.
W związku z tym, zdarzają mi się etapy w roku że przestawiam się na same warzywka i dania bez mięsne albo jak ja to nazywam - moje odtruwanie organizmu :).
Szukam przepisów które spokojnie dają rade zastąpić dania mięsne i spokojnie zaopatrują nasz ogranizm w dobre składy. A co chyba u mnie równie ważne - daje rade skusić na nie moich zjadaczy mięsa :).
Dziś jeden z takich przepisów = pasta na chleb wegetariańska. 
Już podawałam Wam wersje z pieczonej papryki - równie pyszna = zapraszam tutaj.
Oczywiście każdy ma swoje smaki i jest to tylko moja wariacja ale naprawdę wyszło pysznie i polecam serdecznie do spróbowania.
Zapraszam.




Składniki : 


  • 500 g ugotowanej ciecierzycy ( możecie użyć gotowej z puszki lub ugotować świeżą, pamiętając żeby wcześniej przez kilka godzin ją namoczyć w zimnej wodzie )
  • 1 kwaśne, zielone jabłko
  • 3 cebule białe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( możecie zastąpić oliwą )
  • 4 liscie laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól morska do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy.
Jeżeli użyjemy świeżej, to najlepiej dzień wcześniej, na noc, namoczyć ją w zimnej wodzie.
Na następny dzień, gotujemy do miękkości na małym ogniu, w osolonej wodzie.
Jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to mamy ten etap z głowy = pamietajmy jednak żeby porządnie przepłukać fasole w puszki na sitku.

Przygotowujemy sobie małą patelnie i rozgrzewamy na niej olej kokosowy + liście laurowe + ziele angielskie = aromaty ziół suszonych zawsze uwalniają się jeszcze bardziej podczas krótkiego podsmażenia.
Cebulkę kroimy drobniutko.
Jabłko ścieramy na tarce.
Cebulę i jabłko dokładamy do patelni i dusimy do miękkości.
Studzimy lekko.

Do misy miksera - blendera wrzucamy ciecierzyce i 1 łyżkę oliwy z oliwek = miksujemy na gładką masę.
Dokładamy cebule z jabłkiem + pieprz ziołowy + sól + sos sojowy + sos Worcester + majeranek = całość miksujemy na gładką masę.
W razie jeśli stwierdzicie zbyt gęstą konsystencje, możecie dodać jeszcze odrobine oliwy.
Całość smakujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy - pod swój smak.

Przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemniczka na żywność i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowe.

Nasza pasta gotowa do grzanek, kanapek czy nawet jako hummus w towarzystwie warzywek do grilla.

Pycha!

Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych