Przejdź do głównej zawartości

Pasta z ciecierzycy - do chleba.

















Witam serdecznie.

Nie jestem ani wegetarianką ani weganką - jem mięso, ale uwielbiam warzywa i owoce w rożnej postaci. Przyznam jednak że interesuje się alternatywami wegetariańskimi czy też wegańskimi w kuchni. Interesuje mnie zdrowe odżywianie i coraz bardziej produkty tzw. bio.
Zdarza mi się złapać nie raz za głowę w trakcie czytania, co niektórych etykiet i składów na opakowaniach.
Jestem mama, wiec tym bardziej postrzegam ten świat przez pryzmat = co będzie dalej - co czeka dalej moje dzieci.
Nie daje oczywiście się zwariować przez to całe, szerokie pojecie bio - bo tutaj często kryje się po prostu naciąganie klienta ale ważne jest dla mnie to co jemy i jak w tym naszym świecie dbamy, co w około nas.
W związku z tym, zdarzają mi się etapy w roku że przestawiam się na same warzywka i dania bez mięsne albo jak ja to nazywam - moje odtruwanie organizmu :).
Szukam przepisów które spokojnie dają rade zastąpić dania mięsne i spokojnie zaopatrują nasz ogranizm w dobre składy. A co chyba u mnie równie ważne - daje rade skusić na nie moich zjadaczy mięsa :).
Dziś jeden z takich przepisów = pasta na chleb wegetariańska. 
Już podawałam Wam wersje z pieczonej papryki - równie pyszna = zapraszam tutaj.
Oczywiście każdy ma swoje smaki i jest to tylko moja wariacja ale naprawdę wyszło pysznie i polecam serdecznie do spróbowania.
Zapraszam.




Składniki : 


  • 500 g ugotowanej ciecierzycy ( możecie użyć gotowej z puszki lub ugotować świeżą, pamiętając żeby wcześniej przez kilka godzin ją namoczyć w zimnej wodzie )
  • 1 kwaśne, zielone jabłko
  • 3 cebule białe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( możecie zastąpić oliwą )
  • 4 liscie laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól morska do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy.
Jeżeli użyjemy świeżej, to najlepiej dzień wcześniej, na noc, namoczyć ją w zimnej wodzie.
Na następny dzień, gotujemy do miękkości na małym ogniu, w osolonej wodzie.
Jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to mamy ten etap z głowy = pamietajmy jednak żeby porządnie przepłukać fasole w puszki na sitku.

Przygotowujemy sobie małą patelnie i rozgrzewamy na niej olej kokosowy + liście laurowe + ziele angielskie = aromaty ziół suszonych zawsze uwalniają się jeszcze bardziej podczas krótkiego podsmażenia.
Cebulkę kroimy drobniutko.
Jabłko ścieramy na tarce.
Cebulę i jabłko dokładamy do patelni i dusimy do miękkości.
Studzimy lekko.

Do misy miksera - blendera wrzucamy ciecierzyce i 1 łyżkę oliwy z oliwek = miksujemy na gładką masę.
Dokładamy cebule z jabłkiem + pieprz ziołowy + sól + sos sojowy + sos Worcester + majeranek = całość miksujemy na gładką masę.
W razie jeśli stwierdzicie zbyt gęstą konsystencje, możecie dodać jeszcze odrobine oliwy.
Całość smakujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy - pod swój smak.

Przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemniczka na żywność i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowe.

Nasza pasta gotowa do grzanek, kanapek czy nawet jako hummus w towarzystwie warzywek do grilla.

Pycha!

Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...