Przejdź do głównej zawartości

Pasta z ciecierzycy - do chleba.

















Witam serdecznie.

Nie jestem ani wegetarianką ani weganką - jem mięso, ale uwielbiam warzywa i owoce w rożnej postaci. Przyznam jednak że interesuje się alternatywami wegetariańskimi czy też wegańskimi w kuchni. Interesuje mnie zdrowe odżywianie i coraz bardziej produkty tzw. bio.
Zdarza mi się złapać nie raz za głowę w trakcie czytania, co niektórych etykiet i składów na opakowaniach.
Jestem mama, wiec tym bardziej postrzegam ten świat przez pryzmat = co będzie dalej - co czeka dalej moje dzieci.
Nie daje oczywiście się zwariować przez to całe, szerokie pojecie bio - bo tutaj często kryje się po prostu naciąganie klienta ale ważne jest dla mnie to co jemy i jak w tym naszym świecie dbamy, co w około nas.
W związku z tym, zdarzają mi się etapy w roku że przestawiam się na same warzywka i dania bez mięsne albo jak ja to nazywam - moje odtruwanie organizmu :).
Szukam przepisów które spokojnie dają rade zastąpić dania mięsne i spokojnie zaopatrują nasz ogranizm w dobre składy. A co chyba u mnie równie ważne - daje rade skusić na nie moich zjadaczy mięsa :).
Dziś jeden z takich przepisów = pasta na chleb wegetariańska. 
Już podawałam Wam wersje z pieczonej papryki - równie pyszna = zapraszam tutaj.
Oczywiście każdy ma swoje smaki i jest to tylko moja wariacja ale naprawdę wyszło pysznie i polecam serdecznie do spróbowania.
Zapraszam.




Składniki : 


  • 500 g ugotowanej ciecierzycy ( możecie użyć gotowej z puszki lub ugotować świeżą, pamiętając żeby wcześniej przez kilka godzin ją namoczyć w zimnej wodzie )
  • 1 kwaśne, zielone jabłko
  • 3 cebule białe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( możecie zastąpić oliwą )
  • 4 liscie laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól morska do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy.
Jeżeli użyjemy świeżej, to najlepiej dzień wcześniej, na noc, namoczyć ją w zimnej wodzie.
Na następny dzień, gotujemy do miękkości na małym ogniu, w osolonej wodzie.
Jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to mamy ten etap z głowy = pamietajmy jednak żeby porządnie przepłukać fasole w puszki na sitku.

Przygotowujemy sobie małą patelnie i rozgrzewamy na niej olej kokosowy + liście laurowe + ziele angielskie = aromaty ziół suszonych zawsze uwalniają się jeszcze bardziej podczas krótkiego podsmażenia.
Cebulkę kroimy drobniutko.
Jabłko ścieramy na tarce.
Cebulę i jabłko dokładamy do patelni i dusimy do miękkości.
Studzimy lekko.

Do misy miksera - blendera wrzucamy ciecierzyce i 1 łyżkę oliwy z oliwek = miksujemy na gładką masę.
Dokładamy cebule z jabłkiem + pieprz ziołowy + sól + sos sojowy + sos Worcester + majeranek = całość miksujemy na gładką masę.
W razie jeśli stwierdzicie zbyt gęstą konsystencje, możecie dodać jeszcze odrobine oliwy.
Całość smakujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy - pod swój smak.

Przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemniczka na żywność i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowe.

Nasza pasta gotowa do grzanek, kanapek czy nawet jako hummus w towarzystwie warzywek do grilla.

Pycha!

Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...