Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z jagodami.





















Witam serdecznie.


Pyszne, piękne kolorowe i do tego zdrowe - dziś czas na jagody.
Ostatnio w sklepach mam dostęp do tych małych diamencików i dlatego postanowiłam skorzystać i przygotować nasze ulubione pierogi.
Możecie oczywiście zastąpić mrożonymi - nie ma tutaj żadnego problemu.
Skoro za oknami już naprawdę przepięknie, kolorowo i mocno świeci słoneczko, to takie danie w sam raz - lato tuż tuż :).
Zapraszam Was serdecznie do skorzystania = przepis bardzo prosty i bardzo smaczny.






Składniki : 


na ciasto : 


  • ok. 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 kubka wrzątku


na farsz :

  • ok. 400 - 500 g jagód ( mogą być mrożone, mogą świeże )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru







Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Na stolnice ( ja robię zawsze metodą ręczną ) wysypujemy mąkę i palcem wydrążamy, na środku, dziurkę.
Wsypujemy sól + jajko = całość rękoma zaczynamy ugniatać i łączyć, po malutku wlewając po trochu wodę.
Uwaga! nie poparzcie się = wodę po trochu lejcie na mąkę, nie bezpośrednio na ręce.
Ugniatamy ciasto aż do momentu, gdy będzie jednolite i gładkie.
Jeśli wyda się jeszcze zbyt suche, dolewacie odrobine wody.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy je na kilka chwil na bok. Najlepiej przykryć folią spożywczą. Ten krok jest bardzo ważny, bo ciasto po takim wypoczynku jest bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkowuje.


W miedzy czasie, w miseczce, jagody ( starajmy się aby były jak najbardziej suche, bez wody ) łączymy z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną. Całość łyżką delikatnie mieszamy.


Ciasto po odpoczynku odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na bardzo cieniutko. Jeżeli macie maszynkę do makaronów, to możecie skorzystać.
Przy pomocy okrągłej wykrawaczki lub brzegu od szklanki, wycinamy pieróg.

Każde kółko, jeszcze dobrze jest w rękach lekko ponaciągać.
W środek pieroga wkładamy po ok. łyżeczce farszu z jagód.
Zaklejamy dobrze biegi i zagniatamy, najlepiej dla pewności jeszcze w tzn. ząbki, falbanki.
Przy lepieniu pierogów w tym akurat cieście, nie musze używać dużo mąki, bo ciasto nie klei się bardzo i świetne jest przy obróbce, ale jeśli poczujecie ze macie problem ze zlepianiem - po prostu posmarujcie brzegi delikatnie wodą.

Tak postępujemy z ciastem aż do końca. Wyrabiamy pierogi i układamy obok siebie, na delikatnie podsypany blat.

W trakcie lepienia możecie już wstawić garnek z wodą i solą i zagotować.

Wrzucamy po pare sztuk na raz i gotujemy jakieś 2 minutki od wypłynięcia na wierzch.


Jeśli chcemy, możemy także przygotowane ( surowe ) zamrozić, pamiętając aby najpierw je zamrozić na tacy ( obok siebie ) a potem do woreczka. Będą wtedy super zapasy :).

Jeśli zostanie Wam trochę jagód, możecie wrzucić tak jak są z mąką do garnuszka + odrobine wody i zagotować, tworząc tym samym pyszny, dodatkowy sos do polania pierogów na gotowo.
Możecie też serwować ze śmietana = co kto lubi.



Gotowe.


Proste, smaczne i warte przygotowania :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...