Przejdź do głównej zawartości

Mięsne cygaro ze szpinakiem i serem kozim.


















Witam serdecznie.

Chrupiąca i nie co lżejsza alternatywa obiadu lub obiado - kolacji. Nadal jest mięsko wiec, treściwie ale w towarzystwie chrupiących sałat. Tak, można by powiedzieć, letni powiew w kuchni.
Bardzo fajne danie, które możecie sobie śmiało wcześniej przygotować i wstawić do lodówki, a przed podaniem usmażyć na chrupiąco.
Zaznaczę też, że danie można zamienić na wersje bez mięsną - wegetariańską. Pomijacie mięso a w zamian dajecie więcej szpinaku i dodatkowo ulubione warzywka - co kto lubi.

Jeśli szukacie jakiejś fajnej alternatywy i pomysłu na obiad - zapraszam.






Składniki : 


  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka - u mnie trójkąty ( opakowanie 24 szt. - 360 g  = dostępne w większych, dobrze wyposażonych marketach, sklepach z azjatycką żywnością, sklepach z arabską żywnością, na działach w lodówkach - schłodzone )
  • 500 g mielonego mięsa ( mieszane )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • duży, świeży pęczek szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej, podwędzanej ( sypkiej )
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki pesto ( u mnie moje domowe, przepis tutaj, możecie zastąpić kupnym )
  • 1 łyżeczka cukru 


  • ok. 200 g sera koziego typu feta

  • 1 jajko ( do smarowania )


  • dip, którego użyłam w tym przepisie : 

- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
-  odrobina czosnku granulowanego
- łyżka koperku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kilka kropel sosu Worcestershire





  • sałata rzymska lub lodowa ( można też przygotować mix z sałat i marchewki + papryki )






Sposób przygotowania : 


Szpinak - myjemy i odkładamy na bok.
W większej patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy.
Cebule i czosnek drobno kroimy i dorzucamy na patelnie.
Smażymy do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + papryka + kminek + kolendra + cukier = mieszamy całość i smażymy jeszcze jakąś minutkę.
Dokładamy mięso mielone = smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż do przesmażenia mięsa i odparowania nadmiaru płynów.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakieś 1 - 2 minutki ( jeśli macie duże liście, można wcześniej lekko go pokroić ).
Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności, solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy całość z gazu.
Wrzucamy  do całości ser kozi i mieszamy.

W miseczce obok roztrzepujemy jajko.

Na blacie, rozkładamy po jednym płacie ciasta i smarujemy go rozmąconym jajkiem.
Jeżeli nie udało Wam się kupić już trójkątnych Yufka, to duże płaty, możecie zawsze dopasować , dokroić, do pożądanego kształtu.

Na szerszej stronie ciasta ( na środku ) układamy po ok. 1 -2 łyżeczki farszu i zwijamy całość jak cygaro. Zaczynamy od złożenia brzegów ciasta do środka, na farsz i następnie, rolujemy całość do trójkąta.

Tak przygotowujemy kolejno, nasze mięsne cygara i układamy je obok siebie na talerzu. Nie należy układać jednego na drugim, bo mogą się skleić.

Jeżeli chcemy, możemy usmażyć  je odrazu, na głębokim oleju lub posmarować jeszcze z wierzchu jajkiem i upiec w piekarniku na blaszce ( 200 stop, C. - do zrumienienia ).

Możecie także zamrozić je, w takiej surowej wersji ( przed smażeniem ) pamiętając aby najpierw, obok siebie wyłożone zamrozić a potem przełożyć do woreczków spożywczych. Gdy będziecie chcieli je przygotować, wystarczy pół godzinki wcześniej je wyjąć z zamrażalki, do temperatury pokojowej.
Smażymy lub pieczemy.


W tej wersji smakują nam z dipem który, podałam Wam wyżej, bo jest super szybki i obłędnie smakuje. A do tego, zestaw surówek i salat na który macie tylko ochotę.


Konieczne polecam przygotowanie :))!


Polecam serdecznie i pozdrawiam.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...