Przejdź do głównej zawartości

Mięsne cygaro ze szpinakiem i serem kozim.


















Witam serdecznie.

Chrupiąca i nie co lżejsza alternatywa obiadu lub obiado - kolacji. Nadal jest mięsko wiec, treściwie ale w towarzystwie chrupiących sałat. Tak, można by powiedzieć, letni powiew w kuchni.
Bardzo fajne danie, które możecie sobie śmiało wcześniej przygotować i wstawić do lodówki, a przed podaniem usmażyć na chrupiąco.
Zaznaczę też, że danie można zamienić na wersje bez mięsną - wegetariańską. Pomijacie mięso a w zamian dajecie więcej szpinaku i dodatkowo ulubione warzywka - co kto lubi.

Jeśli szukacie jakiejś fajnej alternatywy i pomysłu na obiad - zapraszam.






Składniki : 


  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka - u mnie trójkąty ( opakowanie 24 szt. - 360 g  = dostępne w większych, dobrze wyposażonych marketach, sklepach z azjatycką żywnością, sklepach z arabską żywnością, na działach w lodówkach - schłodzone )
  • 500 g mielonego mięsa ( mieszane )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • duży, świeży pęczek szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej, podwędzanej ( sypkiej )
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki pesto ( u mnie moje domowe, przepis tutaj, możecie zastąpić kupnym )
  • 1 łyżeczka cukru 


  • ok. 200 g sera koziego typu feta

  • 1 jajko ( do smarowania )


  • dip, którego użyłam w tym przepisie : 

- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
-  odrobina czosnku granulowanego
- łyżka koperku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kilka kropel sosu Worcestershire





  • sałata rzymska lub lodowa ( można też przygotować mix z sałat i marchewki + papryki )






Sposób przygotowania : 


Szpinak - myjemy i odkładamy na bok.
W większej patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy.
Cebule i czosnek drobno kroimy i dorzucamy na patelnie.
Smażymy do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + papryka + kminek + kolendra + cukier = mieszamy całość i smażymy jeszcze jakąś minutkę.
Dokładamy mięso mielone = smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż do przesmażenia mięsa i odparowania nadmiaru płynów.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakieś 1 - 2 minutki ( jeśli macie duże liście, można wcześniej lekko go pokroić ).
Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności, solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy całość z gazu.
Wrzucamy  do całości ser kozi i mieszamy.

W miseczce obok roztrzepujemy jajko.

Na blacie, rozkładamy po jednym płacie ciasta i smarujemy go rozmąconym jajkiem.
Jeżeli nie udało Wam się kupić już trójkątnych Yufka, to duże płaty, możecie zawsze dopasować , dokroić, do pożądanego kształtu.

Na szerszej stronie ciasta ( na środku ) układamy po ok. 1 -2 łyżeczki farszu i zwijamy całość jak cygaro. Zaczynamy od złożenia brzegów ciasta do środka, na farsz i następnie, rolujemy całość do trójkąta.

Tak przygotowujemy kolejno, nasze mięsne cygara i układamy je obok siebie na talerzu. Nie należy układać jednego na drugim, bo mogą się skleić.

Jeżeli chcemy, możemy usmażyć  je odrazu, na głębokim oleju lub posmarować jeszcze z wierzchu jajkiem i upiec w piekarniku na blaszce ( 200 stop, C. - do zrumienienia ).

Możecie także zamrozić je, w takiej surowej wersji ( przed smażeniem ) pamiętając aby najpierw, obok siebie wyłożone zamrozić a potem przełożyć do woreczków spożywczych. Gdy będziecie chcieli je przygotować, wystarczy pół godzinki wcześniej je wyjąć z zamrażalki, do temperatury pokojowej.
Smażymy lub pieczemy.


W tej wersji smakują nam z dipem który, podałam Wam wyżej, bo jest super szybki i obłędnie smakuje. A do tego, zestaw surówek i salat na który macie tylko ochotę.


Konieczne polecam przygotowanie :))!


Polecam serdecznie i pozdrawiam.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych