Witam serdecznie.
Chrupiąca i nie co lżejsza alternatywa obiadu lub obiado - kolacji. Nadal jest mięsko wiec, treściwie ale w towarzystwie chrupiących sałat. Tak, można by powiedzieć, letni powiew w kuchni.
Bardzo fajne danie, które możecie sobie śmiało wcześniej przygotować i wstawić do lodówki, a przed podaniem usmażyć na chrupiąco.
Zaznaczę też, że danie można zamienić na wersje bez mięsną - wegetariańską. Pomijacie mięso a w zamian dajecie więcej szpinaku i dodatkowo ulubione warzywka - co kto lubi.
Jeśli szukacie jakiejś fajnej alternatywy i pomysłu na obiad - zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta typu Yufka - u mnie trójkąty ( opakowanie 24 szt. - 360 g = dostępne w większych, dobrze wyposażonych marketach, sklepach z azjatycką żywnością, sklepach z arabską żywnością, na działach w lodówkach - schłodzone )
- 500 g mielonego mięsa ( mieszane )
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- duży, świeży pęczek szpinaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej, podwędzanej ( sypkiej )
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 soku z cytryny
- 2 łyżki pesto ( u mnie moje domowe, przepis tutaj, możecie zastąpić kupnym )
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 g sera koziego typu feta
- 1 jajko ( do smarowania )
- dip, którego użyłam w tym przepisie :
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- odrobina czosnku granulowanego
- łyżka koperku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kilka kropel sosu Worcestershire
- sałata rzymska lub lodowa ( można też przygotować mix z sałat i marchewki + papryki )
Sposób przygotowania :
Szpinak - myjemy i odkładamy na bok.
W większej patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy.
Cebule i czosnek drobno kroimy i dorzucamy na patelnie.
Smażymy do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + papryka + kminek + kolendra + cukier = mieszamy całość i smażymy jeszcze jakąś minutkę.
Dokładamy mięso mielone = smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż do przesmażenia mięsa i odparowania nadmiaru płynów.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakieś 1 - 2 minutki ( jeśli macie duże liście, można wcześniej lekko go pokroić ).
Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności, solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy całość z gazu.
Wrzucamy do całości ser kozi i mieszamy.
W miseczce obok roztrzepujemy jajko.
Na blacie, rozkładamy po jednym płacie ciasta i smarujemy go rozmąconym jajkiem.
Jeżeli nie udało Wam się kupić już trójkątnych Yufka, to duże płaty, możecie zawsze dopasować , dokroić, do pożądanego kształtu.
Na szerszej stronie ciasta ( na środku ) układamy po ok. 1 -2 łyżeczki farszu i zwijamy całość jak cygaro. Zaczynamy od złożenia brzegów ciasta do środka, na farsz i następnie, rolujemy całość do trójkąta.
Tak przygotowujemy kolejno, nasze mięsne cygara i układamy je obok siebie na talerzu. Nie należy układać jednego na drugim, bo mogą się skleić.
Jeżeli chcemy, możemy usmażyć je odrazu, na głębokim oleju lub posmarować jeszcze z wierzchu jajkiem i upiec w piekarniku na blaszce ( 200 stop, C. - do zrumienienia ).
Możecie także zamrozić je, w takiej surowej wersji ( przed smażeniem ) pamiętając aby najpierw, obok siebie wyłożone zamrozić a potem przełożyć do woreczków spożywczych. Gdy będziecie chcieli je przygotować, wystarczy pół godzinki wcześniej je wyjąć z zamrażalki, do temperatury pokojowej.
Smażymy lub pieczemy.
W tej wersji smakują nam z dipem który, podałam Wam wyżej, bo jest super szybki i obłędnie smakuje. A do tego, zestaw surówek i salat na który macie tylko ochotę.
Konieczne polecam przygotowanie :))!
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
Komentarze
Prześlij komentarz