Przejdź do głównej zawartości

Mięsne cygaro ze szpinakiem i serem kozim.


















Witam serdecznie.

Chrupiąca i nie co lżejsza alternatywa obiadu lub obiado - kolacji. Nadal jest mięsko wiec, treściwie ale w towarzystwie chrupiących sałat. Tak, można by powiedzieć, letni powiew w kuchni.
Bardzo fajne danie, które możecie sobie śmiało wcześniej przygotować i wstawić do lodówki, a przed podaniem usmażyć na chrupiąco.
Zaznaczę też, że danie można zamienić na wersje bez mięsną - wegetariańską. Pomijacie mięso a w zamian dajecie więcej szpinaku i dodatkowo ulubione warzywka - co kto lubi.

Jeśli szukacie jakiejś fajnej alternatywy i pomysłu na obiad - zapraszam.






Składniki : 


  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka - u mnie trójkąty ( opakowanie 24 szt. - 360 g  = dostępne w większych, dobrze wyposażonych marketach, sklepach z azjatycką żywnością, sklepach z arabską żywnością, na działach w lodówkach - schłodzone )
  • 500 g mielonego mięsa ( mieszane )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • duży, świeży pęczek szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej, podwędzanej ( sypkiej )
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki pesto ( u mnie moje domowe, przepis tutaj, możecie zastąpić kupnym )
  • 1 łyżeczka cukru 


  • ok. 200 g sera koziego typu feta

  • 1 jajko ( do smarowania )


  • dip, którego użyłam w tym przepisie : 

- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
-  odrobina czosnku granulowanego
- łyżka koperku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kilka kropel sosu Worcestershire





  • sałata rzymska lub lodowa ( można też przygotować mix z sałat i marchewki + papryki )






Sposób przygotowania : 


Szpinak - myjemy i odkładamy na bok.
W większej patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy.
Cebule i czosnek drobno kroimy i dorzucamy na patelnie.
Smażymy do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + papryka + kminek + kolendra + cukier = mieszamy całość i smażymy jeszcze jakąś minutkę.
Dokładamy mięso mielone = smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż do przesmażenia mięsa i odparowania nadmiaru płynów.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakieś 1 - 2 minutki ( jeśli macie duże liście, można wcześniej lekko go pokroić ).
Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności, solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy całość z gazu.
Wrzucamy  do całości ser kozi i mieszamy.

W miseczce obok roztrzepujemy jajko.

Na blacie, rozkładamy po jednym płacie ciasta i smarujemy go rozmąconym jajkiem.
Jeżeli nie udało Wam się kupić już trójkątnych Yufka, to duże płaty, możecie zawsze dopasować , dokroić, do pożądanego kształtu.

Na szerszej stronie ciasta ( na środku ) układamy po ok. 1 -2 łyżeczki farszu i zwijamy całość jak cygaro. Zaczynamy od złożenia brzegów ciasta do środka, na farsz i następnie, rolujemy całość do trójkąta.

Tak przygotowujemy kolejno, nasze mięsne cygara i układamy je obok siebie na talerzu. Nie należy układać jednego na drugim, bo mogą się skleić.

Jeżeli chcemy, możemy usmażyć  je odrazu, na głębokim oleju lub posmarować jeszcze z wierzchu jajkiem i upiec w piekarniku na blaszce ( 200 stop, C. - do zrumienienia ).

Możecie także zamrozić je, w takiej surowej wersji ( przed smażeniem ) pamiętając aby najpierw, obok siebie wyłożone zamrozić a potem przełożyć do woreczków spożywczych. Gdy będziecie chcieli je przygotować, wystarczy pół godzinki wcześniej je wyjąć z zamrażalki, do temperatury pokojowej.
Smażymy lub pieczemy.


W tej wersji smakują nam z dipem który, podałam Wam wyżej, bo jest super szybki i obłędnie smakuje. A do tego, zestaw surówek i salat na który macie tylko ochotę.


Konieczne polecam przygotowanie :))!


Polecam serdecznie i pozdrawiam.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...