Przejdź do głównej zawartości

Kurczak curry.


















Witam serdecznie.

Na wstępie, musze Was przeprosić, za moją słabą obecność i słabe post-owanie na blogu. Sami zapewne wiecie z własnego życia, że nie zawsze na wszystko starcza czasu i energii. I choć jest mnie mniej, nie zamierzam przestać gotować i robić wpisy :). Mam nadzieje, że nadal będziecie zaglądać, za co dziękuje Wam ( moim czytelnikom ) z całego serducha :). Jak tylko pozwalać mi będzie czas, zapewniam, ze dalej blog będzie szedł pełną parą :)).

Dziś propozycja smacznego curry. Zielonego, rozgrzewającego, pełnego aromatów i niezmiernie łatwego w przygotowaniu.
Jak tylko mam okazje, wpadam do jednego z moim ulubionych miejsc z produktami kuchni azjatyckiej. Tam, zawsze wpadnę na jakieś świeże warzywka i przyprawy - tak zawsze w mojej głowie postaje szybki pomysł i plan co będzie na obiad :).
Takie proste curry po zimowym, cięższym jedzeniu, jak dla nas sprawdza się super.
Jeśli macie przed sobą jakiś bardziej zabiegany dzień, a mimo to chcielibyście coś pysznego ugotować, to ta propozycja  jest właśnie dla Was.
Produkty których używam, dostaniecie bez problemu, w sklepach z żywnością azjatycka ale także w dobrze wyposażonych marketach.
Zapraszam po przepis i do wspólnego gotowania.






Składniki : 


  • 500 g filetu drobiowego ( 2 piersi pojedyncze )
  • 2 łyżeczki mieszanki ziołowej ( u mnie moja, domowa - przepis tutaj  , możecie użyć także swojej dowolnej, ulubionej )
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

  • 2 kubki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu Mushroom Soy Sauce ( żywność azjatycka )
  • 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka płatków chilli ( jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, nie musicie dodawać )
  • 250 g fasoli cukrowej
  • 5 zielonych spitz papryk ( świeża, podłużna papryka, często sprzedawana w paczkach, po kilka sztuk )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka łagodnej pasty Green Curry ( kuchnia azjatycka )
  • 1 łyżka konfitury cytrynowej ( kuchnia azjatycka - opcjonalnie zastąpcie odrobina soku z cytryny i odrobiną cukru )
  • 1 łyżeczka przyprawy sypkiej curry
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • 1 kubeczek gęstej śmietany typu Schmand - creme fraiche
  • 2 łyżki świeżej kolendry





Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania mięsa.
Możecie zrobić to, dzień wcześniej i włożyć do lodówki a jeśli nie macie juz czasu, wystarczy nawet pół godzinki przed przygotować.
Kawałki kurczaka ( dowolnej wielkości, jaką lubicie w daniach ), posypujemy mieszanką ziół + sól i pieprz + sos Worcester + oliwa = całość wmasowujemy w mięsko i zostawiamy pod przykryciem.

Przygotowujemy wszystkie składniki, potrzebne do dokończenia dania, bo teraz idzie to juz szybciutko i sprawnie.
Drobno kroimy czosnek + cebule + imbir.
Fasolkę cukrową + paprykę = tniemy na większe cząstki.

Na dużej patelni lub w garnku ( jak wolicie ) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Smażymy na złoto kawałki kurczaka ( pamietajmy, ze filet smaży się bardzo szybko i należy go smażyć krótko, aby nie był suchy ).
Usmażone kawałki odkładamy na talerz.
Zmniejszamy grzanie i na tej samej patelni po mięsku, dorzucamy : cebulkę + czosnek + imbir + sól i pieprz = smażymy 2 minutki do zeszklenia.
Dokładamy:  fasolę + paprykę + pastę curry + płatki chilli + konfiturę cytrynową = smażymy 1-2 minutki.
Dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy, kilka sekund aż mąka zniknie.
Zalewamy całość bulionem + schmand = zagotowujemy.
Dodajemy sos Mushroom Soy i gotujemy kilka minut, do zredukowania płynów ( jakieś 5 - 10 minut ).
Na koniec dorzucamy nasze mięso + kolendrę.
Całość doprawiamy, w razie potrzeby, pod swój smak.
Serwujemy np. w towarzystwie chlebków pita, ryżu lub chrupiącej paryskiej bagiety.

Gotowe.

Smaczne, zdrowe, szybkie i pełne aromatów danie.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych