Przejdź do głównej zawartości

Kurczak curry.


















Witam serdecznie.

Na wstępie, musze Was przeprosić, za moją słabą obecność i słabe post-owanie na blogu. Sami zapewne wiecie z własnego życia, że nie zawsze na wszystko starcza czasu i energii. I choć jest mnie mniej, nie zamierzam przestać gotować i robić wpisy :). Mam nadzieje, że nadal będziecie zaglądać, za co dziękuje Wam ( moim czytelnikom ) z całego serducha :). Jak tylko pozwalać mi będzie czas, zapewniam, ze dalej blog będzie szedł pełną parą :)).

Dziś propozycja smacznego curry. Zielonego, rozgrzewającego, pełnego aromatów i niezmiernie łatwego w przygotowaniu.
Jak tylko mam okazje, wpadam do jednego z moim ulubionych miejsc z produktami kuchni azjatyckiej. Tam, zawsze wpadnę na jakieś świeże warzywka i przyprawy - tak zawsze w mojej głowie postaje szybki pomysł i plan co będzie na obiad :).
Takie proste curry po zimowym, cięższym jedzeniu, jak dla nas sprawdza się super.
Jeśli macie przed sobą jakiś bardziej zabiegany dzień, a mimo to chcielibyście coś pysznego ugotować, to ta propozycja  jest właśnie dla Was.
Produkty których używam, dostaniecie bez problemu, w sklepach z żywnością azjatycka ale także w dobrze wyposażonych marketach.
Zapraszam po przepis i do wspólnego gotowania.






Składniki : 


  • 500 g filetu drobiowego ( 2 piersi pojedyncze )
  • 2 łyżeczki mieszanki ziołowej ( u mnie moja, domowa - przepis tutaj  , możecie użyć także swojej dowolnej, ulubionej )
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

  • 2 kubki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu Mushroom Soy Sauce ( żywność azjatycka )
  • 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka płatków chilli ( jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, nie musicie dodawać )
  • 250 g fasoli cukrowej
  • 5 zielonych spitz papryk ( świeża, podłużna papryka, często sprzedawana w paczkach, po kilka sztuk )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka łagodnej pasty Green Curry ( kuchnia azjatycka )
  • 1 łyżka konfitury cytrynowej ( kuchnia azjatycka - opcjonalnie zastąpcie odrobina soku z cytryny i odrobiną cukru )
  • 1 łyżeczka przyprawy sypkiej curry
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • 1 kubeczek gęstej śmietany typu Schmand - creme fraiche
  • 2 łyżki świeżej kolendry





Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania mięsa.
Możecie zrobić to, dzień wcześniej i włożyć do lodówki a jeśli nie macie juz czasu, wystarczy nawet pół godzinki przed przygotować.
Kawałki kurczaka ( dowolnej wielkości, jaką lubicie w daniach ), posypujemy mieszanką ziół + sól i pieprz + sos Worcester + oliwa = całość wmasowujemy w mięsko i zostawiamy pod przykryciem.

Przygotowujemy wszystkie składniki, potrzebne do dokończenia dania, bo teraz idzie to juz szybciutko i sprawnie.
Drobno kroimy czosnek + cebule + imbir.
Fasolkę cukrową + paprykę = tniemy na większe cząstki.

Na dużej patelni lub w garnku ( jak wolicie ) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Smażymy na złoto kawałki kurczaka ( pamietajmy, ze filet smaży się bardzo szybko i należy go smażyć krótko, aby nie był suchy ).
Usmażone kawałki odkładamy na talerz.
Zmniejszamy grzanie i na tej samej patelni po mięsku, dorzucamy : cebulkę + czosnek + imbir + sól i pieprz = smażymy 2 minutki do zeszklenia.
Dokładamy:  fasolę + paprykę + pastę curry + płatki chilli + konfiturę cytrynową = smażymy 1-2 minutki.
Dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy, kilka sekund aż mąka zniknie.
Zalewamy całość bulionem + schmand = zagotowujemy.
Dodajemy sos Mushroom Soy i gotujemy kilka minut, do zredukowania płynów ( jakieś 5 - 10 minut ).
Na koniec dorzucamy nasze mięso + kolendrę.
Całość doprawiamy, w razie potrzeby, pod swój smak.
Serwujemy np. w towarzystwie chlebków pita, ryżu lub chrupiącej paryskiej bagiety.

Gotowe.

Smaczne, zdrowe, szybkie i pełne aromatów danie.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...