Witam serdecznie.
Na wstępie, musze Was przeprosić, za moją słabą obecność i słabe post-owanie na blogu. Sami zapewne wiecie z własnego życia, że nie zawsze na wszystko starcza czasu i energii. I choć jest mnie mniej, nie zamierzam przestać gotować i robić wpisy :). Mam nadzieje, że nadal będziecie zaglądać, za co dziękuje Wam ( moim czytelnikom ) z całego serducha :). Jak tylko pozwalać mi będzie czas, zapewniam, ze dalej blog będzie szedł pełną parą :)).
Dziś propozycja smacznego curry. Zielonego, rozgrzewającego, pełnego aromatów i niezmiernie łatwego w przygotowaniu.
Jak tylko mam okazje, wpadam do jednego z moim ulubionych miejsc z produktami kuchni azjatyckiej. Tam, zawsze wpadnę na jakieś świeże warzywka i przyprawy - tak zawsze w mojej głowie postaje szybki pomysł i plan co będzie na obiad :).
Takie proste curry po zimowym, cięższym jedzeniu, jak dla nas sprawdza się super.
Jeśli macie przed sobą jakiś bardziej zabiegany dzień, a mimo to chcielibyście coś pysznego ugotować, to ta propozycja jest właśnie dla Was.
Produkty których używam, dostaniecie bez problemu, w sklepach z żywnością azjatycka ale także w dobrze wyposażonych marketach.
Zapraszam po przepis i do wspólnego gotowania.
Składniki :
- 500 g filetu drobiowego ( 2 piersi pojedyncze )
- 2 łyżeczki mieszanki ziołowej ( u mnie moja, domowa - przepis tutaj , możecie użyć także swojej dowolnej, ulubionej )
- odrobina sosu Worcestershire
- sol i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 kubki bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu Mushroom Soy Sauce ( żywność azjatycka )
- 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka płatków chilli ( jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, nie musicie dodawać )
- 250 g fasoli cukrowej
- 5 zielonych spitz papryk ( świeża, podłużna papryka, często sprzedawana w paczkach, po kilka sztuk )
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka łagodnej pasty Green Curry ( kuchnia azjatycka )
- 1 łyżka konfitury cytrynowej ( kuchnia azjatycka - opcjonalnie zastąpcie odrobina soku z cytryny i odrobiną cukru )
- 1 łyżeczka przyprawy sypkiej curry
- 1-2 łyżeczki mąki
- 1 kubeczek gęstej śmietany typu Schmand - creme fraiche
- 2 łyżki świeżej kolendry
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania mięsa.
Możecie zrobić to, dzień wcześniej i włożyć do lodówki a jeśli nie macie juz czasu, wystarczy nawet pół godzinki przed przygotować.
Kawałki kurczaka ( dowolnej wielkości, jaką lubicie w daniach ), posypujemy mieszanką ziół + sól i pieprz + sos Worcester + oliwa = całość wmasowujemy w mięsko i zostawiamy pod przykryciem.
Przygotowujemy wszystkie składniki, potrzebne do dokończenia dania, bo teraz idzie to juz szybciutko i sprawnie.
Drobno kroimy czosnek + cebule + imbir.
Fasolkę cukrową + paprykę = tniemy na większe cząstki.
Na dużej patelni lub w garnku ( jak wolicie ) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Smażymy na złoto kawałki kurczaka ( pamietajmy, ze filet smaży się bardzo szybko i należy go smażyć krótko, aby nie był suchy ).
Usmażone kawałki odkładamy na talerz.
Zmniejszamy grzanie i na tej samej patelni po mięsku, dorzucamy : cebulkę + czosnek + imbir + sól i pieprz = smażymy 2 minutki do zeszklenia.
Dokładamy: fasolę + paprykę + pastę curry + płatki chilli + konfiturę cytrynową = smażymy 1-2 minutki.
Dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy, kilka sekund aż mąka zniknie.
Zalewamy całość bulionem + schmand = zagotowujemy.
Dodajemy sos Mushroom Soy i gotujemy kilka minut, do zredukowania płynów ( jakieś 5 - 10 minut ).
Na koniec dorzucamy nasze mięso + kolendrę.
Całość doprawiamy, w razie potrzeby, pod swój smak.
Serwujemy np. w towarzystwie chlebków pita, ryżu lub chrupiącej paryskiej bagiety.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe, szybkie i pełne aromatów danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz