Przejdź do głównej zawartości

Eclair - domowe eklerki.



















Witam serdecznie.


Zapraszam Was dzisiaj, na pyszne eklerki = Eclair. 
Ciasto parzone, chrupiące z wierzchu, leciutkie i mocno dziurawe :) w środku. Wypełnienie, to klasyka w moim przypadku, w postaci kremu waniliowego = tak jak lubimy my.
Całość rozpływa się w ustach i kusi i kusi .. oj trudno poprzestać na jednym.
Jeśli Wy, także macie ochotę na takie słodkie szaleństwo, zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania. 
Naprawdę warto !!






Składniki : 


masa na ciasto parzone

  •  1 kubek = 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 kubek ( 250 ml ) mąki pszennej
  • 4 duże jajka


masa budyniowa : 

  • 2 opakowania dobrej jakości budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 kubek cukru


dodatkowo : 

  • 100 g kuwertury - do dekoracji ( mleczna lub prawdziwa gorzka )






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z podanej ilości mleka + cukier = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy energicznie mieszankę z budyniem i mieszając cały czas, gotujemy jakieś 2 - 3 minuty = do zgęstnienia.
Całość ściągamy z grzania i dorzucamy wanilię + masło = mieszamy na gładką masę.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

Zabieramy się za ciasto.
W garnuszku odmierzamy : wodę +masło = stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Dosypujemy energicznie całą mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż masa połączy się w gładkie ciasto ( zacznie lekko lśnić ).
Zestawiamy z grzania.
Możecie teraz delikatnie ciasto przestudzić i mieszać ręcznie dalej lub tak, jak ja, odrazu wrzucamy do misy miksera i miksuje chwilkę ciasto i tym samym studzę. 
Możecie wyrabiać jak wam wygodniej. Obie metody są skuteczne, choć czasem wydaje mi się, że maszyna daje lepsze napowietrzanie i co za tym idzie, masa ma więcej fajnych dziur.
Gdy ciasto lekko przestygnie, dorzucamy kolejno, po jajku = cały czas dalej miksując.
Ciasto stanie się geste i klejące.

Piekarnik nastawiamy na 185 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Jeżeli Wasz piekarnik mocniej piecze i jest ryzyko przypalenia to zmniejszcie temperaturę.

Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia ( może być silikonowa mata ).

Nasze ciasto parzone ( zupełnie ostudzone - nie może być ciepłe ), przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną np. duża gwiazdka lub jeśli nie macie, do zwykłego woreczka spożywczego i wycinacie w nim odpowiedniej wielkości, większą dziurę w rogu.
Tak przygotowane ciasto, wyciskamy, w pewnych odstępach miedzy sobą, na blaszkę, na dłuższe prostokąty.
Wielkości oczywiście zależą od Was - eklery rosną dość sporo.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Uwaga! - nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia = dopiero na koniec, możemy ewentualnie sprawdzić czy już.

Gdy eklerki są gotowe, najlepiej najpierw otworzyć piekarnik i zostawić 2 minutki w nim, a potem wyciągamy całość do całkowitego ostudzenia.


Masę budyniową jeśli chcemy, możemy jeszcze zmiksować lekko w robocie kuchennym aby nabrała puszystości i pozbawić w razie czego, powstałych grudek.
Przekładamy, tak samo jak ciasto, do rękawa cukierniczego lub woreczka.

Eklery przecinamy wzdłuż - na pół i wypełniamy kolejno masą budyniową.

Na górę, do dekoracji, rozpuszczamy np. w mikrofali lub kąpieli wodnej kuwerturę.
Można przelać do małego woreczka i odciąć bardzo małą dziurkę przez którą możecie polewać i dekorować eklerki. Można też prosto, przy pomocy łyżeczki polewać dowolnie eklery po górze lub nawet, zamaczać w całości górę eklera ( jak kto lubi :)).

Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.

Gotowe.


Naprawdę mega pyszne i bardzo proste do przygotowania, za to robiące duże wrażenie i satysfakcję pysznej domowej wersji :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych