Przejdź do głównej zawartości

Eclair - domowe eklerki.



















Witam serdecznie.


Zapraszam Was dzisiaj, na pyszne eklerki = Eclair. 
Ciasto parzone, chrupiące z wierzchu, leciutkie i mocno dziurawe :) w środku. Wypełnienie, to klasyka w moim przypadku, w postaci kremu waniliowego = tak jak lubimy my.
Całość rozpływa się w ustach i kusi i kusi .. oj trudno poprzestać na jednym.
Jeśli Wy, także macie ochotę na takie słodkie szaleństwo, zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania. 
Naprawdę warto !!






Składniki : 


masa na ciasto parzone

  •  1 kubek = 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 kubek ( 250 ml ) mąki pszennej
  • 4 duże jajka


masa budyniowa : 

  • 2 opakowania dobrej jakości budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 kubek cukru


dodatkowo : 

  • 100 g kuwertury - do dekoracji ( mleczna lub prawdziwa gorzka )






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z podanej ilości mleka + cukier = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy energicznie mieszankę z budyniem i mieszając cały czas, gotujemy jakieś 2 - 3 minuty = do zgęstnienia.
Całość ściągamy z grzania i dorzucamy wanilię + masło = mieszamy na gładką masę.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

Zabieramy się za ciasto.
W garnuszku odmierzamy : wodę +masło = stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Dosypujemy energicznie całą mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż masa połączy się w gładkie ciasto ( zacznie lekko lśnić ).
Zestawiamy z grzania.
Możecie teraz delikatnie ciasto przestudzić i mieszać ręcznie dalej lub tak, jak ja, odrazu wrzucamy do misy miksera i miksuje chwilkę ciasto i tym samym studzę. 
Możecie wyrabiać jak wam wygodniej. Obie metody są skuteczne, choć czasem wydaje mi się, że maszyna daje lepsze napowietrzanie i co za tym idzie, masa ma więcej fajnych dziur.
Gdy ciasto lekko przestygnie, dorzucamy kolejno, po jajku = cały czas dalej miksując.
Ciasto stanie się geste i klejące.

Piekarnik nastawiamy na 185 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Jeżeli Wasz piekarnik mocniej piecze i jest ryzyko przypalenia to zmniejszcie temperaturę.

Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia ( może być silikonowa mata ).

Nasze ciasto parzone ( zupełnie ostudzone - nie może być ciepłe ), przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną np. duża gwiazdka lub jeśli nie macie, do zwykłego woreczka spożywczego i wycinacie w nim odpowiedniej wielkości, większą dziurę w rogu.
Tak przygotowane ciasto, wyciskamy, w pewnych odstępach miedzy sobą, na blaszkę, na dłuższe prostokąty.
Wielkości oczywiście zależą od Was - eklery rosną dość sporo.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Uwaga! - nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia = dopiero na koniec, możemy ewentualnie sprawdzić czy już.

Gdy eklerki są gotowe, najlepiej najpierw otworzyć piekarnik i zostawić 2 minutki w nim, a potem wyciągamy całość do całkowitego ostudzenia.


Masę budyniową jeśli chcemy, możemy jeszcze zmiksować lekko w robocie kuchennym aby nabrała puszystości i pozbawić w razie czego, powstałych grudek.
Przekładamy, tak samo jak ciasto, do rękawa cukierniczego lub woreczka.

Eklery przecinamy wzdłuż - na pół i wypełniamy kolejno masą budyniową.

Na górę, do dekoracji, rozpuszczamy np. w mikrofali lub kąpieli wodnej kuwerturę.
Można przelać do małego woreczka i odciąć bardzo małą dziurkę przez którą możecie polewać i dekorować eklerki. Można też prosto, przy pomocy łyżeczki polewać dowolnie eklery po górze lub nawet, zamaczać w całości górę eklera ( jak kto lubi :)).

Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.

Gotowe.


Naprawdę mega pyszne i bardzo proste do przygotowania, za to robiące duże wrażenie i satysfakcję pysznej domowej wersji :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...