Przejdź do głównej zawartości

Eclair - domowe eklerki.



















Witam serdecznie.


Zapraszam Was dzisiaj, na pyszne eklerki = Eclair. 
Ciasto parzone, chrupiące z wierzchu, leciutkie i mocno dziurawe :) w środku. Wypełnienie, to klasyka w moim przypadku, w postaci kremu waniliowego = tak jak lubimy my.
Całość rozpływa się w ustach i kusi i kusi .. oj trudno poprzestać na jednym.
Jeśli Wy, także macie ochotę na takie słodkie szaleństwo, zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania. 
Naprawdę warto !!






Składniki : 


masa na ciasto parzone

  •  1 kubek = 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 kubek ( 250 ml ) mąki pszennej
  • 4 duże jajka


masa budyniowa : 

  • 2 opakowania dobrej jakości budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 kubek cukru


dodatkowo : 

  • 100 g kuwertury - do dekoracji ( mleczna lub prawdziwa gorzka )






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z podanej ilości mleka + cukier = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy energicznie mieszankę z budyniem i mieszając cały czas, gotujemy jakieś 2 - 3 minuty = do zgęstnienia.
Całość ściągamy z grzania i dorzucamy wanilię + masło = mieszamy na gładką masę.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

Zabieramy się za ciasto.
W garnuszku odmierzamy : wodę +masło = stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Dosypujemy energicznie całą mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż masa połączy się w gładkie ciasto ( zacznie lekko lśnić ).
Zestawiamy z grzania.
Możecie teraz delikatnie ciasto przestudzić i mieszać ręcznie dalej lub tak, jak ja, odrazu wrzucamy do misy miksera i miksuje chwilkę ciasto i tym samym studzę. 
Możecie wyrabiać jak wam wygodniej. Obie metody są skuteczne, choć czasem wydaje mi się, że maszyna daje lepsze napowietrzanie i co za tym idzie, masa ma więcej fajnych dziur.
Gdy ciasto lekko przestygnie, dorzucamy kolejno, po jajku = cały czas dalej miksując.
Ciasto stanie się geste i klejące.

Piekarnik nastawiamy na 185 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Jeżeli Wasz piekarnik mocniej piecze i jest ryzyko przypalenia to zmniejszcie temperaturę.

Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia ( może być silikonowa mata ).

Nasze ciasto parzone ( zupełnie ostudzone - nie może być ciepłe ), przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną np. duża gwiazdka lub jeśli nie macie, do zwykłego woreczka spożywczego i wycinacie w nim odpowiedniej wielkości, większą dziurę w rogu.
Tak przygotowane ciasto, wyciskamy, w pewnych odstępach miedzy sobą, na blaszkę, na dłuższe prostokąty.
Wielkości oczywiście zależą od Was - eklery rosną dość sporo.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Uwaga! - nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia = dopiero na koniec, możemy ewentualnie sprawdzić czy już.

Gdy eklerki są gotowe, najlepiej najpierw otworzyć piekarnik i zostawić 2 minutki w nim, a potem wyciągamy całość do całkowitego ostudzenia.


Masę budyniową jeśli chcemy, możemy jeszcze zmiksować lekko w robocie kuchennym aby nabrała puszystości i pozbawić w razie czego, powstałych grudek.
Przekładamy, tak samo jak ciasto, do rękawa cukierniczego lub woreczka.

Eklery przecinamy wzdłuż - na pół i wypełniamy kolejno masą budyniową.

Na górę, do dekoracji, rozpuszczamy np. w mikrofali lub kąpieli wodnej kuwerturę.
Można przelać do małego woreczka i odciąć bardzo małą dziurkę przez którą możecie polewać i dekorować eklerki. Można też prosto, przy pomocy łyżeczki polewać dowolnie eklery po górze lub nawet, zamaczać w całości górę eklera ( jak kto lubi :)).

Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.

Gotowe.


Naprawdę mega pyszne i bardzo proste do przygotowania, za to robiące duże wrażenie i satysfakcję pysznej domowej wersji :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...