Witam serdecznie.
Zapraszam Was dzisiaj, na pyszne eklerki = Eclair.
Ciasto parzone, chrupiące z wierzchu, leciutkie i mocno dziurawe :) w środku. Wypełnienie, to klasyka w moim przypadku, w postaci kremu waniliowego = tak jak lubimy my.
Całość rozpływa się w ustach i kusi i kusi .. oj trudno poprzestać na jednym.
Jeśli Wy, także macie ochotę na takie słodkie szaleństwo, zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania.
Naprawdę warto !!
Składniki :
masa na ciasto parzone :
- 1 kubek = 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 kubek ( 250 ml ) mąki pszennej
- 4 duże jajka
masa budyniowa :
- 2 opakowania dobrej jakości budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 125 g masła
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 kubek cukru
dodatkowo :
- 100 g kuwertury - do dekoracji ( mleczna lub prawdziwa gorzka )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z podanej ilości mleka + cukier = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy energicznie mieszankę z budyniem i mieszając cały czas, gotujemy jakieś 2 - 3 minuty = do zgęstnienia.
Całość ściągamy z grzania i dorzucamy wanilię + masło = mieszamy na gładką masę.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.
Zabieramy się za ciasto.
W garnuszku odmierzamy : wodę +masło = stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Dosypujemy energicznie całą mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż masa połączy się w gładkie ciasto ( zacznie lekko lśnić ).
Zestawiamy z grzania.
Możecie teraz delikatnie ciasto przestudzić i mieszać ręcznie dalej lub tak, jak ja, odrazu wrzucamy do misy miksera i miksuje chwilkę ciasto i tym samym studzę.
Możecie wyrabiać jak wam wygodniej. Obie metody są skuteczne, choć czasem wydaje mi się, że maszyna daje lepsze napowietrzanie i co za tym idzie, masa ma więcej fajnych dziur.
Gdy ciasto lekko przestygnie, dorzucamy kolejno, po jajku = cały czas dalej miksując.
Ciasto stanie się geste i klejące.
Piekarnik nastawiamy na 185 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Jeżeli Wasz piekarnik mocniej piecze i jest ryzyko przypalenia to zmniejszcie temperaturę.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia ( może być silikonowa mata ).
Nasze ciasto parzone ( zupełnie ostudzone - nie może być ciepłe ), przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną np. duża gwiazdka lub jeśli nie macie, do zwykłego woreczka spożywczego i wycinacie w nim odpowiedniej wielkości, większą dziurę w rogu.
Tak przygotowane ciasto, wyciskamy, w pewnych odstępach miedzy sobą, na blaszkę, na dłuższe prostokąty.
Wielkości oczywiście zależą od Was - eklery rosną dość sporo.
Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Uwaga! - nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia = dopiero na koniec, możemy ewentualnie sprawdzić czy już.
Gdy eklerki są gotowe, najlepiej najpierw otworzyć piekarnik i zostawić 2 minutki w nim, a potem wyciągamy całość do całkowitego ostudzenia.
Masę budyniową jeśli chcemy, możemy jeszcze zmiksować lekko w robocie kuchennym aby nabrała puszystości i pozbawić w razie czego, powstałych grudek.
Przekładamy, tak samo jak ciasto, do rękawa cukierniczego lub woreczka.
Eklery przecinamy wzdłuż - na pół i wypełniamy kolejno masą budyniową.
Na górę, do dekoracji, rozpuszczamy np. w mikrofali lub kąpieli wodnej kuwerturę.
Można przelać do małego woreczka i odciąć bardzo małą dziurkę przez którą możecie polewać i dekorować eklerki. Można też prosto, przy pomocy łyżeczki polewać dowolnie eklery po górze lub nawet, zamaczać w całości górę eklera ( jak kto lubi :)).
Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
Gotowe.
Naprawdę mega pyszne i bardzo proste do przygotowania, za to robiące duże wrażenie i satysfakcję pysznej domowej wersji :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz