Witam serdecznie.
Musze przyznać, że większość europy, w tym roku, na brak zimy nie będzie narzekać. Co niektórzy może i nawet będą niezadowoleni z powodu jej nadmiaru.
Jakby nie było, zima też jest piękna i musi być.
Zimowe chłody to przede wszystkim ochota na ciepłe, sycące i rozgrzewające jedzonko, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną zupę.
Witaminy w postaci warzyw, a do tego sycące, pyszne gnocchi i podwędzana kiełbaska.
Całość sądzę pasuje wymienicie w takie zimowe dni.
Nam bardzo smakuje i mam nadzieje że Was też skusze do przygotowania.
Zapraszam po przepis :).
Składniki :
- pietruszka zielona odrobine
- koperek zielony odrobine
- 8 - 10 marchewek mniejszych
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 por średni
- kawałek korzenia selera
- 1 łyżka vegety
- 250 ml śmietany
- 200 ml mleka
- 2 duże łyżki mąki
- sol i pieprz do smaku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 - 4 kiełbaski ( u mnie podwędzane - wybierzcie dowolne, ulubione )
- 600 g gnocchi ( możecie zrobić sami = przepisy znajdziecie u mnie na stronie lub użyjcie kupnych )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Marchew + seler + por + cebule + pietruszkę = myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy odrobinę oliwy lub masła klarowanego.
Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy lekko do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem + vegeta.
Posypujemy mąką i cały czas mieszając, smażymy jeszcze chwilkę, aż nie będziemy widzieć mąki.
Zalewamy warzywa bulionem + mleko + śmietana = mieszamy i zagotowujemy całość.
Gotujemy na wolnym ogniu, kilka minut, aż warzywa nam zmiękną.
Pod koniec dokładamy nasze gnocchi i pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbaskę.
Całość gotujemy jakieś 2 minutki - gnocchi wypłyną na powierzchnie.
Posypujemy odrobiną pietruszki i koperkiem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Serwujemy :).
Gotowe.
Pyszne, sycace i bardzo smaczne danie, które rozgrzewa i daje energie w zimowe dni.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Polecam także :
Komentarze
Prześlij komentarz