Przejdź do głównej zawartości

Zimowa zupa aromatyczna i rozgrzewająca.



















Witam serdecznie.

Musze przyznać, że większość europy, w tym roku, na brak zimy nie będzie narzekać. Co niektórzy może i nawet będą niezadowoleni z powodu jej nadmiaru.
Jakby nie było, zima też jest piękna i musi być.
Zimowe chłody to przede wszystkim ochota na ciepłe, sycące i rozgrzewające jedzonko, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną zupę.
Witaminy w postaci warzyw, a do tego sycące, pyszne gnocchi i podwędzana kiełbaska. 
Całość sądzę pasuje wymienicie w takie zimowe dni. 
Nam bardzo smakuje i mam nadzieje że Was też skusze do przygotowania.
Zapraszam po przepis :).





Składniki : 


  • pietruszka zielona odrobine
  • koperek zielony odrobine
  • 8 - 10 marchewek mniejszych
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por średni
  • kawałek korzenia selera
  • 1 łyżka vegety
  • 250 ml śmietany 
  • 200 ml mleka
  • 2 duże łyżki mąki
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 - 4 kiełbaski ( u mnie podwędzane - wybierzcie dowolne, ulubione )
  • 600 g gnocchi ( możecie zrobić sami = przepisy znajdziecie u mnie na stronie lub użyjcie kupnych )






Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Marchew + seler + por + cebule + pietruszkę = myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy odrobinę oliwy lub masła klarowanego.
Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy lekko do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem + vegeta.
Posypujemy mąką i cały czas mieszając, smażymy jeszcze chwilkę, aż nie będziemy widzieć mąki.
Zalewamy warzywa bulionem + mleko + śmietana = mieszamy i zagotowujemy całość.
Gotujemy na wolnym ogniu, kilka minut, aż warzywa nam zmiękną.
Pod koniec dokładamy nasze gnocchi i pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbaskę.
Całość gotujemy jakieś 2 minutki - gnocchi wypłyną na powierzchnie.
Posypujemy odrobiną pietruszki i koperkiem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Serwujemy :).

Gotowe.

Pyszne, sycace i bardzo smaczne danie, które rozgrzewa i daje energie w zimowe dni.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Polecam także : 















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...