Przejdź do głównej zawartości

Zimowa zupa aromatyczna i rozgrzewająca.



















Witam serdecznie.

Musze przyznać, że większość europy, w tym roku, na brak zimy nie będzie narzekać. Co niektórzy może i nawet będą niezadowoleni z powodu jej nadmiaru.
Jakby nie było, zima też jest piękna i musi być.
Zimowe chłody to przede wszystkim ochota na ciepłe, sycące i rozgrzewające jedzonko, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną zupę.
Witaminy w postaci warzyw, a do tego sycące, pyszne gnocchi i podwędzana kiełbaska. 
Całość sądzę pasuje wymienicie w takie zimowe dni. 
Nam bardzo smakuje i mam nadzieje że Was też skusze do przygotowania.
Zapraszam po przepis :).





Składniki : 


  • pietruszka zielona odrobine
  • koperek zielony odrobine
  • 8 - 10 marchewek mniejszych
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por średni
  • kawałek korzenia selera
  • 1 łyżka vegety
  • 250 ml śmietany 
  • 200 ml mleka
  • 2 duże łyżki mąki
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 - 4 kiełbaski ( u mnie podwędzane - wybierzcie dowolne, ulubione )
  • 600 g gnocchi ( możecie zrobić sami = przepisy znajdziecie u mnie na stronie lub użyjcie kupnych )






Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Marchew + seler + por + cebule + pietruszkę = myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy odrobinę oliwy lub masła klarowanego.
Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy lekko do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem + vegeta.
Posypujemy mąką i cały czas mieszając, smażymy jeszcze chwilkę, aż nie będziemy widzieć mąki.
Zalewamy warzywa bulionem + mleko + śmietana = mieszamy i zagotowujemy całość.
Gotujemy na wolnym ogniu, kilka minut, aż warzywa nam zmiękną.
Pod koniec dokładamy nasze gnocchi i pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbaskę.
Całość gotujemy jakieś 2 minutki - gnocchi wypłyną na powierzchnie.
Posypujemy odrobiną pietruszki i koperkiem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Serwujemy :).

Gotowe.

Pyszne, sycace i bardzo smaczne danie, które rozgrzewa i daje energie w zimowe dni.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Polecam także : 















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...