Przejdź do głównej zawartości

Kopiec kreta.


















Witam serdecznie.

Kopiec kreta, większości dobrze znane ciasto, z śmietanowym nadzieniem i bananem. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić to ciasto pod nasz smak. Śmietankowe nadzienie zamieniłam na krem  a'la straciatella, z kawałkami prawdziwej czekolady. Ciasto - spód, mocno czekoladowe, dopełniło jeszcze bardziej głęboki, prawdziwy smak czekolady. Nie jest bardzo słodkie, za to mocno czekoladowe.
Jeśli także lubicie tego typu ciasta i lubicie czekoladę, serdecznie zapraszam po przepis i do upieczenia bo naprawdę warto. Dodam ze gorzka czekolada jest zdrowa i w tej wersji smakuje dużym i małym :).






Składniki : 


na ciasto : 

  • 170 g miękkiego masła
  • 190 g mąki pszennej
  • 190 g gorzkiego, prawdziwego cacao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany


na krem : 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek fix do śmietany
  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego lub odrobiny skórki z pomarańczy 
  • dodatkowo : ok. 2 bananów i odrobina soku z cytryny






Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy 175 Stop. C ( pieczenia góra - dół ).
Przygotowujemy tortownice lub jeśli ktoś woli, samą obręcz do tortów = dno wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.

Do miski odmierzamy i przesiewamy przez sitko suche składniki : mąkę + sól + cacao + cukier waniliowy + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier i miksujemy na puszystą, jasną masę.
Dokładamy, dalej miksując, po kolei jajka.
Zmniejszamy obroty miksera na małe i wsypujemy połowę suchych składników + kwaśną śmietanę = mieszamy do połączenia.
Dosypujemy resztę suchych składników = całość miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie dość gęste.
Wykładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. godziny. Pod koniec sprawdzamy środek patyczkiem ( pamietajmy że każdy piekarnik piecze inaczej ).
Gotowe ciasto pozostawiamy na blacie do całkowitego ostudzenia. Najlepiej przykryć zwilżonym ręcznikiem bawełnianym - ja tak robie, żeby ciasto pozostało fajne wilgotne.

Zabieramy się za krem.
Gorzką czekoladę drobno kroimy nożem i odstawiamy do miseczki.
Śmietanę miksujemy na sztywno. Odkładamy na sekundę.
Do misy miksera odmierzamy : serek + cukier waniliowy + cukier puder + olejek pomarańczowy = miksujemy chwilkę.
Dokładamy ubitą śmietanę + fix = miksujemy na wolnych obrotach, do połączenia. Odkładamy na chwilę.

Nasze ciasto przekrawamy ostrym nożem = odcinamy całą kopułkę ciasta, tak aby został prosty blat ciasta.
Odkrojone kawałki skruszamy na drobną kruszonkę do miseczki obok.
W pozostawionym blacie ciasta, przy pomocy łyżeczki, wyżłabiamy delikatnie wgłębienie - środek. Pamiętając aby zostawić brzegi ( jakieś 2 cm ). Ma powstać, w środku ciasta, małe wgłębienie ale nie należy kopać do dna.
Łyżką wyrównujemy całość, głaskając nieco po górze.

Banan obieramy i przecinamy na pół. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Układamy kawałki banana, starając się rozkładać po całym wyżłobionym wcześniej dnie ( środku ). Możecie dowolnie docinać i układać jak Wam wygodnie.

Do mieszanki ze śmietany i serka, dodajemy jakąś 1/3 skruszonego ciasta oraz czekoladę gorzką, drobno pokrojoną = przy pomocy szpatułki, delikatnie całość mieszamy.
Wykładamy krem na nasze ciasto tworząc górkę - kopułę.
Wygładzamy, starając się równomiernie zakryć ciasto kremem. Nie musi być idealnie, chodzi o to aby postała Wam zgrabna półkula.
Teraz najlepiej wziąć, sobie ciasto w jedną rękę i nad tacą posypywać drugą ręką dokładnie, resztą pokruszonego ciasta, naszą półkule. Możecie dociskać delikatnie aby okruszki przyczepiły się do kremu i powstała dość gruba warstwa. Będzie przypominało to kopiec kreta.
Tak przygotowane ciasto należy jeszcze schłodzić przed krojeniem.
Gotowe.

Naprawdę przepyszne ciasto i bardzo proste do wykonania, które możecie zrobić na różne okazje dla swoich domowników czy gości.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych