Przejdź do głównej zawartości

Kopiec kreta.


















Witam serdecznie.

Kopiec kreta, większości dobrze znane ciasto, z śmietanowym nadzieniem i bananem. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić to ciasto pod nasz smak. Śmietankowe nadzienie zamieniłam na krem  a'la straciatella, z kawałkami prawdziwej czekolady. Ciasto - spód, mocno czekoladowe, dopełniło jeszcze bardziej głęboki, prawdziwy smak czekolady. Nie jest bardzo słodkie, za to mocno czekoladowe.
Jeśli także lubicie tego typu ciasta i lubicie czekoladę, serdecznie zapraszam po przepis i do upieczenia bo naprawdę warto. Dodam ze gorzka czekolada jest zdrowa i w tej wersji smakuje dużym i małym :).






Składniki : 


na ciasto : 

  • 170 g miękkiego masła
  • 190 g mąki pszennej
  • 190 g gorzkiego, prawdziwego cacao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany


na krem : 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek fix do śmietany
  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego lub odrobiny skórki z pomarańczy 
  • dodatkowo : ok. 2 bananów i odrobina soku z cytryny






Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy 175 Stop. C ( pieczenia góra - dół ).
Przygotowujemy tortownice lub jeśli ktoś woli, samą obręcz do tortów = dno wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.

Do miski odmierzamy i przesiewamy przez sitko suche składniki : mąkę + sól + cacao + cukier waniliowy + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier i miksujemy na puszystą, jasną masę.
Dokładamy, dalej miksując, po kolei jajka.
Zmniejszamy obroty miksera na małe i wsypujemy połowę suchych składników + kwaśną śmietanę = mieszamy do połączenia.
Dosypujemy resztę suchych składników = całość miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie dość gęste.
Wykładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. godziny. Pod koniec sprawdzamy środek patyczkiem ( pamietajmy że każdy piekarnik piecze inaczej ).
Gotowe ciasto pozostawiamy na blacie do całkowitego ostudzenia. Najlepiej przykryć zwilżonym ręcznikiem bawełnianym - ja tak robie, żeby ciasto pozostało fajne wilgotne.

Zabieramy się za krem.
Gorzką czekoladę drobno kroimy nożem i odstawiamy do miseczki.
Śmietanę miksujemy na sztywno. Odkładamy na sekundę.
Do misy miksera odmierzamy : serek + cukier waniliowy + cukier puder + olejek pomarańczowy = miksujemy chwilkę.
Dokładamy ubitą śmietanę + fix = miksujemy na wolnych obrotach, do połączenia. Odkładamy na chwilę.

Nasze ciasto przekrawamy ostrym nożem = odcinamy całą kopułkę ciasta, tak aby został prosty blat ciasta.
Odkrojone kawałki skruszamy na drobną kruszonkę do miseczki obok.
W pozostawionym blacie ciasta, przy pomocy łyżeczki, wyżłabiamy delikatnie wgłębienie - środek. Pamiętając aby zostawić brzegi ( jakieś 2 cm ). Ma powstać, w środku ciasta, małe wgłębienie ale nie należy kopać do dna.
Łyżką wyrównujemy całość, głaskając nieco po górze.

Banan obieramy i przecinamy na pół. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Układamy kawałki banana, starając się rozkładać po całym wyżłobionym wcześniej dnie ( środku ). Możecie dowolnie docinać i układać jak Wam wygodnie.

Do mieszanki ze śmietany i serka, dodajemy jakąś 1/3 skruszonego ciasta oraz czekoladę gorzką, drobno pokrojoną = przy pomocy szpatułki, delikatnie całość mieszamy.
Wykładamy krem na nasze ciasto tworząc górkę - kopułę.
Wygładzamy, starając się równomiernie zakryć ciasto kremem. Nie musi być idealnie, chodzi o to aby postała Wam zgrabna półkula.
Teraz najlepiej wziąć, sobie ciasto w jedną rękę i nad tacą posypywać drugą ręką dokładnie, resztą pokruszonego ciasta, naszą półkule. Możecie dociskać delikatnie aby okruszki przyczepiły się do kremu i powstała dość gruba warstwa. Będzie przypominało to kopiec kreta.
Tak przygotowane ciasto należy jeszcze schłodzić przed krojeniem.
Gotowe.

Naprawdę przepyszne ciasto i bardzo proste do wykonania, które możecie zrobić na różne okazje dla swoich domowników czy gości.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...