Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane gnocchi.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Zapiekane gnocchi to włoskie danie, które można śmiało interpretować jako kopytka zapiekane z pysznym sosem pomidorowym i serem mozzarella.
Kocham kuchnie włoską i klimat, serce jakie Włosi przykładają do jedzenia. Kuchnia Włoska jest niby prosta, kuchnia z regionalnymi produktami i nie mam tam żadnych skomplikowanych wymysłów, a przy tym jest pyszna i pełna aromatów.  
Prezentowane dziś danie ujęło mnie po pierwsze, bo kocham gnocchi ( kopytka ) po drugie wersja prosta a do tego przepyszna.
W kuchni włoskiej to danie jest klasyką i często gości na stołach. Wcale się z resztą nie dziwie, bo jest  po prostu pysznie.
Każdy oczywiście musi pamiętać, ze ilu kucharzy, tyle interpretacji tego dania. Ja mam nadzieje zachęcę Was do moje dzisiejszej wersji i sięgniecie po nią z chęcią i będzie Wam smakowała jak nam.
Możecie przygotować je jako danie w pełni wegetariańskie lub jako dodatek do innych potraw mięsnych.
Zapraszam.









Składniki : 



na gnocchi : 


  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków puree
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobina suszonego tymianku



na sos : 


  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów ( lub 2 małe )
  • 1 kubek bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz do smaku


dodatkowo : 


  • 2 opakowania sera mozzarella ( 400 g )
  • 1 kubek sera potartego typu parmezan







Sposób przygotowania : 



Podanie proporcje podaje na duże naczynie do zapiekania - porcja dla całej rodzinki :).

Przygotowujemy sos:

Do  dużego garnka : oliwa + drobno pokrojona cebulka + drobno pokrojony czosnek = smażymy chwilę do zeszklenia.
Dolewamy pomidory + bulion + liść laurowy + oregano + cukier + tymianek + sól i pieprz = gotujemy na średnim ogniu ok 30 - 45 minut.


Zabieramy się za gnocchi : 

Gotujemy ziemniaki do miękkości = przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy jak na puree.
Do lekko przestudzonych dodajemy : jajko + mąkę + sól + gałkę muszkatołową + tymianek = wyrabiamy całość na jednolite ciasto.
Odrywając po kawałku rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek.
Tniemy na małe gnocchi. 
Jeśli chcemy, przy pomocy widelca, formujemy rowkowate brzegi na każdym gnocchi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
Porcjami wrzucamy na wrzątek gnocchi i gotujemy 2 - 3 minutki.
Przecedzamy. Odkładamy na bok.


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie o wyższych brzegach - może to być forma czy żaroodporne naczynie.
Smarujemy delikatnie masłem brzegi i dno.
Wylewamy na dno naczynia odrobine z ugotowanego sosu.
Do reszty sosu w garnku, dokładamy ugotowane gnocchi + ser parmezan = mieszamy całość delikatnie i przekładamy do przygotowanej formy.
Wyrównujemy górę.
Na górę układamy kawałki mozzarelli.
Do pieca na ok. 20 minut.

Gotowe.

Podajemy jako danie samo w sobie lub w towarzystwie dowolnych dań.

Smacznego.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...