www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapiekane gnocchi to włoskie danie, które można śmiało interpretować jako kopytka zapiekane z pysznym sosem pomidorowym i serem mozzarella.
Kocham kuchnie włoską i klimat, serce jakie Włosi przykładają do jedzenia. Kuchnia Włoska jest niby prosta, kuchnia z regionalnymi produktami i nie mam tam żadnych skomplikowanych wymysłów, a przy tym jest pyszna i pełna aromatów.
Prezentowane dziś danie ujęło mnie po pierwsze, bo kocham gnocchi ( kopytka ) po drugie wersja prosta a do tego przepyszna.
W kuchni włoskiej to danie jest klasyką i często gości na stołach. Wcale się z resztą nie dziwie, bo jest po prostu pysznie.
Każdy oczywiście musi pamiętać, ze ilu kucharzy, tyle interpretacji tego dania. Ja mam nadzieje zachęcę Was do moje dzisiejszej wersji i sięgniecie po nią z chęcią i będzie Wam smakowała jak nam.
Możecie przygotować je jako danie w pełni wegetariańskie lub jako dodatek do innych potraw mięsnych.
Zapraszam.
Składniki :
na gnocchi :
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków puree
- ok. 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- odrobina gałki muszkatołowej
- odrobina suszonego tymianku
na sos :
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów ( lub 2 małe )
- 1 kubek bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- odrobina oliwy
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo :
- 2 opakowania sera mozzarella ( 400 g )
- 1 kubek sera potartego typu parmezan
Sposób przygotowania :
Podanie proporcje podaje na duże naczynie do zapiekania - porcja dla całej rodzinki :).
Przygotowujemy sos:
Do dużego garnka : oliwa + drobno pokrojona cebulka + drobno pokrojony czosnek = smażymy chwilę do zeszklenia.
Dolewamy pomidory + bulion + liść laurowy + oregano + cukier + tymianek + sól i pieprz = gotujemy na średnim ogniu ok 30 - 45 minut.
Zabieramy się za gnocchi :
Gotujemy ziemniaki do miękkości = przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy jak na puree.
Do lekko przestudzonych dodajemy : jajko + mąkę + sól + gałkę muszkatołową + tymianek = wyrabiamy całość na jednolite ciasto.
Odrywając po kawałku rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek.
Tniemy na małe gnocchi.
Jeśli chcemy, przy pomocy widelca, formujemy rowkowate brzegi na każdym gnocchi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
Porcjami wrzucamy na wrzątek gnocchi i gotujemy 2 - 3 minutki.
Przecedzamy. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie o wyższych brzegach - może to być forma czy żaroodporne naczynie.
Smarujemy delikatnie masłem brzegi i dno.
Wylewamy na dno naczynia odrobine z ugotowanego sosu.
Do reszty sosu w garnku, dokładamy ugotowane gnocchi + ser parmezan = mieszamy całość delikatnie i przekładamy do przygotowanej formy.
Wyrównujemy górę.
Na górę układamy kawałki mozzarelli.
Do pieca na ok. 20 minut.
Gotowe.
Podajemy jako danie samo w sobie lub w towarzystwie dowolnych dań.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz