Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane gnocchi.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Zapiekane gnocchi to włoskie danie, które można śmiało interpretować jako kopytka zapiekane z pysznym sosem pomidorowym i serem mozzarella.
Kocham kuchnie włoską i klimat, serce jakie Włosi przykładają do jedzenia. Kuchnia Włoska jest niby prosta, kuchnia z regionalnymi produktami i nie mam tam żadnych skomplikowanych wymysłów, a przy tym jest pyszna i pełna aromatów.  
Prezentowane dziś danie ujęło mnie po pierwsze, bo kocham gnocchi ( kopytka ) po drugie wersja prosta a do tego przepyszna.
W kuchni włoskiej to danie jest klasyką i często gości na stołach. Wcale się z resztą nie dziwie, bo jest  po prostu pysznie.
Każdy oczywiście musi pamiętać, ze ilu kucharzy, tyle interpretacji tego dania. Ja mam nadzieje zachęcę Was do moje dzisiejszej wersji i sięgniecie po nią z chęcią i będzie Wam smakowała jak nam.
Możecie przygotować je jako danie w pełni wegetariańskie lub jako dodatek do innych potraw mięsnych.
Zapraszam.









Składniki : 



na gnocchi : 


  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków puree
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobina suszonego tymianku



na sos : 


  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów ( lub 2 małe )
  • 1 kubek bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz do smaku


dodatkowo : 


  • 2 opakowania sera mozzarella ( 400 g )
  • 1 kubek sera potartego typu parmezan







Sposób przygotowania : 



Podanie proporcje podaje na duże naczynie do zapiekania - porcja dla całej rodzinki :).

Przygotowujemy sos:

Do  dużego garnka : oliwa + drobno pokrojona cebulka + drobno pokrojony czosnek = smażymy chwilę do zeszklenia.
Dolewamy pomidory + bulion + liść laurowy + oregano + cukier + tymianek + sól i pieprz = gotujemy na średnim ogniu ok 30 - 45 minut.


Zabieramy się za gnocchi : 

Gotujemy ziemniaki do miękkości = przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy jak na puree.
Do lekko przestudzonych dodajemy : jajko + mąkę + sól + gałkę muszkatołową + tymianek = wyrabiamy całość na jednolite ciasto.
Odrywając po kawałku rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek.
Tniemy na małe gnocchi. 
Jeśli chcemy, przy pomocy widelca, formujemy rowkowate brzegi na każdym gnocchi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
Porcjami wrzucamy na wrzątek gnocchi i gotujemy 2 - 3 minutki.
Przecedzamy. Odkładamy na bok.


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie o wyższych brzegach - może to być forma czy żaroodporne naczynie.
Smarujemy delikatnie masłem brzegi i dno.
Wylewamy na dno naczynia odrobine z ugotowanego sosu.
Do reszty sosu w garnku, dokładamy ugotowane gnocchi + ser parmezan = mieszamy całość delikatnie i przekładamy do przygotowanej formy.
Wyrównujemy górę.
Na górę układamy kawałki mozzarelli.
Do pieca na ok. 20 minut.

Gotowe.

Podajemy jako danie samo w sobie lub w towarzystwie dowolnych dań.

Smacznego.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...