Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie mistrzów - puszysty omlet.

 















Witam serdecznie.

Wyobraźcie sobie spokojny, leniwy poranek = weekend i pyszne śniadanko. Prawda że brzmi pięknie? :)
No to nic prostrzego, jak zaplanować właśnie taki poranek, już na ten weekend.
Mam dla Was szybki i prosty przepis który zachwyci Was i Waszych bliskich, a do tego nasyci i pozostawi mega pozytywne uczucie i nastawi na fajny dzień.
Dzisiejszy przepis to prosty, pyszny omlet z rukolą, pomidorkami i awokado. Do tego odrobina ostrego sosu Sriracha i jesteście w niebie ( a napewno Wasze kupki smakowe ;))
Jeszcze jedno - nie musicie się martwić i przejmować jakimś przekładaniem omletu na druga stronę czy zapiekaniem w piekarniku - wszystko raz dwa i bez zbędnego stresu.
Zapraszam.
















Składniki :

( porcja na 2 osoby )


  • 6 jajek
  • opcjonalnie ( dosłownie szczypta proszku do pieczenia )
  • ok. 6 plasterków szynki - dowolna, ulubiona
  • pęczek szczypiorku
  • 1 awokado
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła- do podsmażenia
  • odrobina sosu Sriracha ( spokojnie, dostępny w markecie )















Sposób przygotowania :


Wszystkie składniki sobie przygotujcie i dwa talerze.
Rukolę umyjcie i osuszcie.
Szczypiorek drobno posiekać.
Awokado przeciąć na pół i wydrążyć. Następnie pociąć w paseczki. Możecie skropić odrobina cytryny + sól i pierz.
Szynkę tniemy na paseczki i drobną kostkę.

Przygotowujemy sobie patelnię z pokrywką ( dobrze jeśli jest szklana = będzie widać cały proces ścinania się omletu = ale nie jest to konieczne.

Patelnie rozgrzewamy, najpierw na większym gazie z odrobiną masła. 
Dokładamy połowę szynki i odrobinę szczypiorku = smażymy jakaś minutkę.

Jajka rozbijamy do miski i dobrze roztrzepujemy z odrobiną proszku do pieczenia + sól i pieprz.
Połowę jajek przelewamy na patelnie, rozprowadzając po całości.
Od razu zmniejszamy o połowę grzanie i zakrywamy patelnię przykrywką.

Nasz omlet będzie dochodzi jakieś 2-3 minutki.
Dobrze jeśli nie musimy podnosić pokrywki i możemy przez szklaną widzieć czy nasz omlet już się ścioł.
Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to starajmy się otwierać jak najrzadziej i szybko zamknąć.
Omlet jest dobry = będziecie widzieć ze nie ma śladów surowego jajka, a gdy poruszycie patelnia, brzegi fajnie są przypieczone i odchodzą.

Ściągamy omlet na talerz.
Na połowie układamy porcje rukoli + połowę awokado. 
Zamykamy druga połową omleta i posypujemy szczypiorkiem.
Dodatkowo, układamy pare pomidorków i delikatnie polewamy sosem Sriracha.
Można jeszcze oprószyć świeża mielonym pieprzem.

Gotowe, to samo robimy z pozostałą połową składników i przygotowujemy drugi omlet.

Proste i mega smaczne. W sam raz na spokojny, weekendowy poranek i dobre i pozytywne rozpoczęcie dnia :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







   

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...