Witam serdecznie.
Wyobraźcie sobie spokojny, leniwy poranek = weekend i pyszne śniadanko. Prawda że brzmi pięknie? :)
No to nic prostrzego, jak zaplanować właśnie taki poranek, już na ten weekend.
Mam dla Was szybki i prosty przepis który zachwyci Was i Waszych bliskich, a do tego nasyci i pozostawi mega pozytywne uczucie i nastawi na fajny dzień.
Dzisiejszy przepis to prosty, pyszny omlet z rukolą, pomidorkami i awokado. Do tego odrobina ostrego sosu Sriracha i jesteście w niebie ( a napewno Wasze kupki smakowe ;))
Jeszcze jedno - nie musicie się martwić i przejmować jakimś przekładaniem omletu na druga stronę czy zapiekaniem w piekarniku - wszystko raz dwa i bez zbędnego stresu.
Zapraszam.
Składniki :
( porcja na 2 osoby )
- 6 jajek
- opcjonalnie ( dosłownie szczypta proszku do pieczenia )
- ok. 6 plasterków szynki - dowolna, ulubiona
- pęczek szczypiorku
- 1 awokado
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła- do podsmażenia
- odrobina sosu Sriracha ( spokojnie, dostępny w markecie )
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki sobie przygotujcie i dwa talerze.
Rukolę umyjcie i osuszcie.
Szczypiorek drobno posiekać.
Awokado przeciąć na pół i wydrążyć. Następnie pociąć w paseczki. Możecie skropić odrobina cytryny + sól i pierz.
Szynkę tniemy na paseczki i drobną kostkę.
Przygotowujemy sobie patelnię z pokrywką ( dobrze jeśli jest szklana = będzie widać cały proces ścinania się omletu = ale nie jest to konieczne.
Patelnie rozgrzewamy, najpierw na większym gazie z odrobiną masła.
Dokładamy połowę szynki i odrobinę szczypiorku = smażymy jakaś minutkę.
Jajka rozbijamy do miski i dobrze roztrzepujemy z odrobiną proszku do pieczenia + sól i pieprz.
Połowę jajek przelewamy na patelnie, rozprowadzając po całości.
Od razu zmniejszamy o połowę grzanie i zakrywamy patelnię przykrywką.
Nasz omlet będzie dochodzi jakieś 2-3 minutki.
Dobrze jeśli nie musimy podnosić pokrywki i możemy przez szklaną widzieć czy nasz omlet już się ścioł.
Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to starajmy się otwierać jak najrzadziej i szybko zamknąć.
Omlet jest dobry = będziecie widzieć ze nie ma śladów surowego jajka, a gdy poruszycie patelnia, brzegi fajnie są przypieczone i odchodzą.
Ściągamy omlet na talerz.
Na połowie układamy porcje rukoli + połowę awokado.
Zamykamy druga połową omleta i posypujemy szczypiorkiem.
Dodatkowo, układamy pare pomidorków i delikatnie polewamy sosem Sriracha.
Można jeszcze oprószyć świeża mielonym pieprzem.
Gotowe, to samo robimy z pozostałą połową składników i przygotowujemy drugi omlet.
Proste i mega smaczne. W sam raz na spokojny, weekendowy poranek i dobre i pozytywne rozpoczęcie dnia :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz