Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie mistrzów - puszysty omlet.

 















Witam serdecznie.

Wyobraźcie sobie spokojny, leniwy poranek = weekend i pyszne śniadanko. Prawda że brzmi pięknie? :)
No to nic prostrzego, jak zaplanować właśnie taki poranek, już na ten weekend.
Mam dla Was szybki i prosty przepis który zachwyci Was i Waszych bliskich, a do tego nasyci i pozostawi mega pozytywne uczucie i nastawi na fajny dzień.
Dzisiejszy przepis to prosty, pyszny omlet z rukolą, pomidorkami i awokado. Do tego odrobina ostrego sosu Sriracha i jesteście w niebie ( a napewno Wasze kupki smakowe ;))
Jeszcze jedno - nie musicie się martwić i przejmować jakimś przekładaniem omletu na druga stronę czy zapiekaniem w piekarniku - wszystko raz dwa i bez zbędnego stresu.
Zapraszam.
















Składniki :

( porcja na 2 osoby )


  • 6 jajek
  • opcjonalnie ( dosłownie szczypta proszku do pieczenia )
  • ok. 6 plasterków szynki - dowolna, ulubiona
  • pęczek szczypiorku
  • 1 awokado
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła- do podsmażenia
  • odrobina sosu Sriracha ( spokojnie, dostępny w markecie )















Sposób przygotowania :


Wszystkie składniki sobie przygotujcie i dwa talerze.
Rukolę umyjcie i osuszcie.
Szczypiorek drobno posiekać.
Awokado przeciąć na pół i wydrążyć. Następnie pociąć w paseczki. Możecie skropić odrobina cytryny + sól i pierz.
Szynkę tniemy na paseczki i drobną kostkę.

Przygotowujemy sobie patelnię z pokrywką ( dobrze jeśli jest szklana = będzie widać cały proces ścinania się omletu = ale nie jest to konieczne.

Patelnie rozgrzewamy, najpierw na większym gazie z odrobiną masła. 
Dokładamy połowę szynki i odrobinę szczypiorku = smażymy jakaś minutkę.

Jajka rozbijamy do miski i dobrze roztrzepujemy z odrobiną proszku do pieczenia + sól i pieprz.
Połowę jajek przelewamy na patelnie, rozprowadzając po całości.
Od razu zmniejszamy o połowę grzanie i zakrywamy patelnię przykrywką.

Nasz omlet będzie dochodzi jakieś 2-3 minutki.
Dobrze jeśli nie musimy podnosić pokrywki i możemy przez szklaną widzieć czy nasz omlet już się ścioł.
Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to starajmy się otwierać jak najrzadziej i szybko zamknąć.
Omlet jest dobry = będziecie widzieć ze nie ma śladów surowego jajka, a gdy poruszycie patelnia, brzegi fajnie są przypieczone i odchodzą.

Ściągamy omlet na talerz.
Na połowie układamy porcje rukoli + połowę awokado. 
Zamykamy druga połową omleta i posypujemy szczypiorkiem.
Dodatkowo, układamy pare pomidorków i delikatnie polewamy sosem Sriracha.
Można jeszcze oprószyć świeża mielonym pieprzem.

Gotowe, to samo robimy z pozostałą połową składników i przygotowujemy drugi omlet.

Proste i mega smaczne. W sam raz na spokojny, weekendowy poranek i dobre i pozytywne rozpoczęcie dnia :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







   

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...