Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie mistrzów - puszysty omlet.

 















Witam serdecznie.

Wyobraźcie sobie spokojny, leniwy poranek = weekend i pyszne śniadanko. Prawda że brzmi pięknie? :)
No to nic prostrzego, jak zaplanować właśnie taki poranek, już na ten weekend.
Mam dla Was szybki i prosty przepis który zachwyci Was i Waszych bliskich, a do tego nasyci i pozostawi mega pozytywne uczucie i nastawi na fajny dzień.
Dzisiejszy przepis to prosty, pyszny omlet z rukolą, pomidorkami i awokado. Do tego odrobina ostrego sosu Sriracha i jesteście w niebie ( a napewno Wasze kupki smakowe ;))
Jeszcze jedno - nie musicie się martwić i przejmować jakimś przekładaniem omletu na druga stronę czy zapiekaniem w piekarniku - wszystko raz dwa i bez zbędnego stresu.
Zapraszam.
















Składniki :

( porcja na 2 osoby )


  • 6 jajek
  • opcjonalnie ( dosłownie szczypta proszku do pieczenia )
  • ok. 6 plasterków szynki - dowolna, ulubiona
  • pęczek szczypiorku
  • 1 awokado
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła- do podsmażenia
  • odrobina sosu Sriracha ( spokojnie, dostępny w markecie )















Sposób przygotowania :


Wszystkie składniki sobie przygotujcie i dwa talerze.
Rukolę umyjcie i osuszcie.
Szczypiorek drobno posiekać.
Awokado przeciąć na pół i wydrążyć. Następnie pociąć w paseczki. Możecie skropić odrobina cytryny + sól i pierz.
Szynkę tniemy na paseczki i drobną kostkę.

Przygotowujemy sobie patelnię z pokrywką ( dobrze jeśli jest szklana = będzie widać cały proces ścinania się omletu = ale nie jest to konieczne.

Patelnie rozgrzewamy, najpierw na większym gazie z odrobiną masła. 
Dokładamy połowę szynki i odrobinę szczypiorku = smażymy jakaś minutkę.

Jajka rozbijamy do miski i dobrze roztrzepujemy z odrobiną proszku do pieczenia + sól i pieprz.
Połowę jajek przelewamy na patelnie, rozprowadzając po całości.
Od razu zmniejszamy o połowę grzanie i zakrywamy patelnię przykrywką.

Nasz omlet będzie dochodzi jakieś 2-3 minutki.
Dobrze jeśli nie musimy podnosić pokrywki i możemy przez szklaną widzieć czy nasz omlet już się ścioł.
Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to starajmy się otwierać jak najrzadziej i szybko zamknąć.
Omlet jest dobry = będziecie widzieć ze nie ma śladów surowego jajka, a gdy poruszycie patelnia, brzegi fajnie są przypieczone i odchodzą.

Ściągamy omlet na talerz.
Na połowie układamy porcje rukoli + połowę awokado. 
Zamykamy druga połową omleta i posypujemy szczypiorkiem.
Dodatkowo, układamy pare pomidorków i delikatnie polewamy sosem Sriracha.
Można jeszcze oprószyć świeża mielonym pieprzem.

Gotowe, to samo robimy z pozostałą połową składników i przygotowujemy drugi omlet.

Proste i mega smaczne. W sam raz na spokojny, weekendowy poranek i dobre i pozytywne rozpoczęcie dnia :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







   

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych