Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek z tuńczykiem.

 




















Witam serdecznie.

Dziś = szybka, prosta i przepyszna pasta z tuńczykiem.
Zawsze lubiliśmy pastę do kanapek z makreli ale jakoś ostatnio ta pasta zdecydowanie podbiła nasz wybór.
Bardzo proste składniki i szybko macie gotową pastę do kanapek, czy jako małe przekąski w sałacie. Jeśli organizujecie coś na zasadzie szwedzkiego stołu, to ta propozycja warta jest przygotowania.
Jeżeli, nie chcecie dodawać tuńczyka, możecie pominąć i macie pastę jajeczną = a może dwie wersje :))
Wasza kuchnia to wasze królestwo i nikt Wam nie będzie mówił co macie robić więc szalejcie i próbujcie :)
Zapraszam.














Składniki : 
  • 1 dużą cebula
  • 2 puszki tuńczyka ( 2x150 g , pamiętajcie w zalewie własnej )
  • dużą garść małych ogórków korniszony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pierz do smaku
  • odrobina sosu Worcestershire
  • 8 jaj






Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ugotowania na twardo jajek.
Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy.

Obrane wrzucamy do miksera = blendera. Dodajemy sól i pierz + majonez = miksujemy kilka sekund na gładka puszysta masę.

Masę przekładamy do miski.

Tuńczyka porządnie odsączamy z płynów na sitku i dokładamy do miski.
Korniszony drobno siekamy = jeżeli chcemy, możemy zetrzeć na tarce. Tutaj chodzi tylko o konsystencję czy bardziej wolicie strukturę czy wszystko ma być kremowe.

Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do reszty.

Dokładamy musztardę + Worcestershire sos = mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Pasta jej gotowa od razu ale możecie dać jej się przegryźć i włożyć na jakiś czas do lodówki, przechowaną w zamkniętym pojemniku.

Gotowe.

Pastę możecie podać na grzankach lub małych kanapeczkach z pumpernikla albo tez zaserwować na małych listkach sałaty = wedle uznania.
Za sprawą blendera, pasta będzie niesamowicie puszysta i kremowa, co jeszcze bardziej podkręci jej smak.
Naprawdę warta przygotowania = polecam.


Pozdrawiam serdecznie M.

























Komentarze

  1. Na pewno bardzo dużo osób na ten blog wejdzie. Po prostu bardzo się opłaca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo mi milo 😊👩🏻‍🍳 pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...