Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek z tuńczykiem.

 




















Witam serdecznie.

Dziś = szybka, prosta i przepyszna pasta z tuńczykiem.
Zawsze lubiliśmy pastę do kanapek z makreli ale jakoś ostatnio ta pasta zdecydowanie podbiła nasz wybór.
Bardzo proste składniki i szybko macie gotową pastę do kanapek, czy jako małe przekąski w sałacie. Jeśli organizujecie coś na zasadzie szwedzkiego stołu, to ta propozycja warta jest przygotowania.
Jeżeli, nie chcecie dodawać tuńczyka, możecie pominąć i macie pastę jajeczną = a może dwie wersje :))
Wasza kuchnia to wasze królestwo i nikt Wam nie będzie mówił co macie robić więc szalejcie i próbujcie :)
Zapraszam.














Składniki : 
  • 1 dużą cebula
  • 2 puszki tuńczyka ( 2x150 g , pamiętajcie w zalewie własnej )
  • dużą garść małych ogórków korniszony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pierz do smaku
  • odrobina sosu Worcestershire
  • 8 jaj






Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ugotowania na twardo jajek.
Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy.

Obrane wrzucamy do miksera = blendera. Dodajemy sól i pierz + majonez = miksujemy kilka sekund na gładka puszysta masę.

Masę przekładamy do miski.

Tuńczyka porządnie odsączamy z płynów na sitku i dokładamy do miski.
Korniszony drobno siekamy = jeżeli chcemy, możemy zetrzeć na tarce. Tutaj chodzi tylko o konsystencję czy bardziej wolicie strukturę czy wszystko ma być kremowe.

Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do reszty.

Dokładamy musztardę + Worcestershire sos = mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Pasta jej gotowa od razu ale możecie dać jej się przegryźć i włożyć na jakiś czas do lodówki, przechowaną w zamkniętym pojemniku.

Gotowe.

Pastę możecie podać na grzankach lub małych kanapeczkach z pumpernikla albo tez zaserwować na małych listkach sałaty = wedle uznania.
Za sprawą blendera, pasta będzie niesamowicie puszysta i kremowa, co jeszcze bardziej podkręci jej smak.
Naprawdę warta przygotowania = polecam.


Pozdrawiam serdecznie M.

























Komentarze

  1. Na pewno bardzo dużo osób na ten blog wejdzie. Po prostu bardzo się opłaca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo mi milo 😊👩🏻‍🍳 pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych