Przejdź do głównej zawartości

Kimchi

 







 




Witam serdecznie.


Przychodzę do Was z pysznym kimchi :). 

Co to kimchi? - proste danie kuchni koreańskiej, które polega na fermentacji lub kiszeniu warzyw. Zapewne większości z Was, natchnęła się na kimchi z kapusty pekińskiej, bo to najpopularniejsza wersja, ale ja mam dla Was moją wersje z ogórkiem i papryką, która jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Kimchi, to tak naprawdę danie - potrawa, którą możecie dodać do wszystkiego. Najbardziej popularne będzie dodanie do ryżu ale osobiście uwielbiam, jako dodatek do przeróżnych obiadów np. ( co może dziwnie zabrzmieć dla niektórych ) do gulaszu i kopytek, równie fajnie sprawdza mi się przy grillowanych potrawach czy nawet do kanapek. Jeśli lubicie pikantne, piklowane warzywa, to na pewno Wam zasmakuje.

Ta wersja z ogórka nie wymaga długiego zakwaszania i możecie ja w zasadzie od razu zajadać. Ja wkładam do lodówki i zostawiam na kilka godzin, potem zużywam na bieżąco. Wytrzymałość też ma sporą, bo kolo 2 tyg w lodówce.


Zapraszam po przepis:










Składniki :

( z tych proporcji wyjdzie Wam wiekszy szklany pojemnik z pokrywką )


  • 3 ogórki świeże
  • 3 czerwone świeże papryki
  • 2 - 3 łyżki soli morskiej ( ja dodaje ale możecie zastąpić zwykłą)
  • 1 duża cebula żółta
  • 2 marchewki 
  • 6 - 8 ząbków czosnku ( średniej wielkości )
  • cebulka dymka = szczypiorek (jakieś 3 gałązki )
  • 1 łyżka spora cukru białego
  • 3 1/2 łyżki papryki gochugaru ( nie zamieniamy i nie pomijamy - dostępna w dobrze wyposażonych marketach albo sklepach z azjatycka żywnością )
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 - 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu






Sposób przygotowania:


Zaczynamy od przygotowania sobie pojemnika, najlepiej szklanego z pokrywką ( papryka mocno Wam plastik zafarbuje ) oraz rękawiczek jednorazowych.

Myjemy i osuszamy ogórki i paprykę.
Ogórek kroimy na średnie paseczki i to samo robimy z papryką. Paseczki nie powinny być za cienkie aby utrzymały swoją chrupkość a wielkością żeby było Wam wygodnie jeść.

Tak przygotowane wkładamy na sitko = jeżeli chcecie, możecie osobno ogórki, osobno paprykę. Wtedy w pojemniku z jednej strony zamarynujecie ogórki, z drugiej paprykę ( dla każdego co kto lubi :)).
Posypujemy nasze ogórki i paprykę solą morską i dobrze mieszamy całość.

Zostawiamy na jakieś 10=15 minut, a w tym czasie robimy sos=marynatę.

W misce ścieramy na drobnej tarce cebulę + czosnek.
Marchewkę możecie albo zetrzeć albo jak ja, wolę przy pomocy obieraczki = tnę na paseczki typu julienne
Szczypiorek tniemy też w drobne paseczki.
Dokładamy do tego wszystkiego : cukier + sos rybny ( uwierzcie mi jest potrzebny i nie wyczuwalny potem) + uprażony sezam + papryka gochugaru = całość bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody - tak aby powstała nam konsystencja pasty = marynaty. Ja do tej czynności zakładam rękawiczki i rękoma całość dobrze mieszam.


Teraz pozostaje nam wszystko połączyć.

Opłukujemy nasze ogórki i paprykę z soli.

W jedną rękę bierzemy odrobine marynaty, w druga ogórki i wkładając do szklanego naczynia, wcieram w warzywka masę. Układamy w naczyniu.
Tak postępujemy aż wszystkie warzywka zamarynujemy.
Możemy w naczyniu całość ręka jeszcze wymieszać ( dobrze pokryć marynatą ).

Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki.

W zasadzie gotowe i możecie od razu zajadać albo odczekać pare godzin aby smaki jeszcze się połączyły.

Tak jak pisałam wcześniej, pasuje naprawdę do wielu dań i potraw dlatego koniecznie spróbujcie, łączcie z różnymi potrawami i zajadajcie ze smakiem.

Smacznego :))


Pozdrawiam serdecznie.
















 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...