Przejdź do głównej zawartości

Kimchi

 







 




Witam serdecznie.


Przychodzę do Was z pysznym kimchi :). 

Co to kimchi? - proste danie kuchni koreańskiej, które polega na fermentacji lub kiszeniu warzyw. Zapewne większości z Was, natchnęła się na kimchi z kapusty pekińskiej, bo to najpopularniejsza wersja, ale ja mam dla Was moją wersje z ogórkiem i papryką, która jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Kimchi, to tak naprawdę danie - potrawa, którą możecie dodać do wszystkiego. Najbardziej popularne będzie dodanie do ryżu ale osobiście uwielbiam, jako dodatek do przeróżnych obiadów np. ( co może dziwnie zabrzmieć dla niektórych ) do gulaszu i kopytek, równie fajnie sprawdza mi się przy grillowanych potrawach czy nawet do kanapek. Jeśli lubicie pikantne, piklowane warzywa, to na pewno Wam zasmakuje.

Ta wersja z ogórka nie wymaga długiego zakwaszania i możecie ja w zasadzie od razu zajadać. Ja wkładam do lodówki i zostawiam na kilka godzin, potem zużywam na bieżąco. Wytrzymałość też ma sporą, bo kolo 2 tyg w lodówce.


Zapraszam po przepis:










Składniki :

( z tych proporcji wyjdzie Wam wiekszy szklany pojemnik z pokrywką )


  • 3 ogórki świeże
  • 3 czerwone świeże papryki
  • 2 - 3 łyżki soli morskiej ( ja dodaje ale możecie zastąpić zwykłą)
  • 1 duża cebula żółta
  • 2 marchewki 
  • 6 - 8 ząbków czosnku ( średniej wielkości )
  • cebulka dymka = szczypiorek (jakieś 3 gałązki )
  • 1 łyżka spora cukru białego
  • 3 1/2 łyżki papryki gochugaru ( nie zamieniamy i nie pomijamy - dostępna w dobrze wyposażonych marketach albo sklepach z azjatycka żywnością )
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 - 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu






Sposób przygotowania:


Zaczynamy od przygotowania sobie pojemnika, najlepiej szklanego z pokrywką ( papryka mocno Wam plastik zafarbuje ) oraz rękawiczek jednorazowych.

Myjemy i osuszamy ogórki i paprykę.
Ogórek kroimy na średnie paseczki i to samo robimy z papryką. Paseczki nie powinny być za cienkie aby utrzymały swoją chrupkość a wielkością żeby było Wam wygodnie jeść.

Tak przygotowane wkładamy na sitko = jeżeli chcecie, możecie osobno ogórki, osobno paprykę. Wtedy w pojemniku z jednej strony zamarynujecie ogórki, z drugiej paprykę ( dla każdego co kto lubi :)).
Posypujemy nasze ogórki i paprykę solą morską i dobrze mieszamy całość.

Zostawiamy na jakieś 10=15 minut, a w tym czasie robimy sos=marynatę.

W misce ścieramy na drobnej tarce cebulę + czosnek.
Marchewkę możecie albo zetrzeć albo jak ja, wolę przy pomocy obieraczki = tnę na paseczki typu julienne
Szczypiorek tniemy też w drobne paseczki.
Dokładamy do tego wszystkiego : cukier + sos rybny ( uwierzcie mi jest potrzebny i nie wyczuwalny potem) + uprażony sezam + papryka gochugaru = całość bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody - tak aby powstała nam konsystencja pasty = marynaty. Ja do tej czynności zakładam rękawiczki i rękoma całość dobrze mieszam.


Teraz pozostaje nam wszystko połączyć.

Opłukujemy nasze ogórki i paprykę z soli.

W jedną rękę bierzemy odrobine marynaty, w druga ogórki i wkładając do szklanego naczynia, wcieram w warzywka masę. Układamy w naczyniu.
Tak postępujemy aż wszystkie warzywka zamarynujemy.
Możemy w naczyniu całość ręka jeszcze wymieszać ( dobrze pokryć marynatą ).

Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki.

W zasadzie gotowe i możecie od razu zajadać albo odczekać pare godzin aby smaki jeszcze się połączyły.

Tak jak pisałam wcześniej, pasuje naprawdę do wielu dań i potraw dlatego koniecznie spróbujcie, łączcie z różnymi potrawami i zajadajcie ze smakiem.

Smacznego :))


Pozdrawiam serdecznie.
















 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych