Przejdź do głównej zawartości

Kimchi

 







 




Witam serdecznie.


Przychodzę do Was z pysznym kimchi :). 

Co to kimchi? - proste danie kuchni koreańskiej, które polega na fermentacji lub kiszeniu warzyw. Zapewne większości z Was, natchnęła się na kimchi z kapusty pekińskiej, bo to najpopularniejsza wersja, ale ja mam dla Was moją wersje z ogórkiem i papryką, która jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Kimchi, to tak naprawdę danie - potrawa, którą możecie dodać do wszystkiego. Najbardziej popularne będzie dodanie do ryżu ale osobiście uwielbiam, jako dodatek do przeróżnych obiadów np. ( co może dziwnie zabrzmieć dla niektórych ) do gulaszu i kopytek, równie fajnie sprawdza mi się przy grillowanych potrawach czy nawet do kanapek. Jeśli lubicie pikantne, piklowane warzywa, to na pewno Wam zasmakuje.

Ta wersja z ogórka nie wymaga długiego zakwaszania i możecie ja w zasadzie od razu zajadać. Ja wkładam do lodówki i zostawiam na kilka godzin, potem zużywam na bieżąco. Wytrzymałość też ma sporą, bo kolo 2 tyg w lodówce.


Zapraszam po przepis:










Składniki :

( z tych proporcji wyjdzie Wam wiekszy szklany pojemnik z pokrywką )


  • 3 ogórki świeże
  • 3 czerwone świeże papryki
  • 2 - 3 łyżki soli morskiej ( ja dodaje ale możecie zastąpić zwykłą)
  • 1 duża cebula żółta
  • 2 marchewki 
  • 6 - 8 ząbków czosnku ( średniej wielkości )
  • cebulka dymka = szczypiorek (jakieś 3 gałązki )
  • 1 łyżka spora cukru białego
  • 3 1/2 łyżki papryki gochugaru ( nie zamieniamy i nie pomijamy - dostępna w dobrze wyposażonych marketach albo sklepach z azjatycka żywnością )
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 - 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu






Sposób przygotowania:


Zaczynamy od przygotowania sobie pojemnika, najlepiej szklanego z pokrywką ( papryka mocno Wam plastik zafarbuje ) oraz rękawiczek jednorazowych.

Myjemy i osuszamy ogórki i paprykę.
Ogórek kroimy na średnie paseczki i to samo robimy z papryką. Paseczki nie powinny być za cienkie aby utrzymały swoją chrupkość a wielkością żeby było Wam wygodnie jeść.

Tak przygotowane wkładamy na sitko = jeżeli chcecie, możecie osobno ogórki, osobno paprykę. Wtedy w pojemniku z jednej strony zamarynujecie ogórki, z drugiej paprykę ( dla każdego co kto lubi :)).
Posypujemy nasze ogórki i paprykę solą morską i dobrze mieszamy całość.

Zostawiamy na jakieś 10=15 minut, a w tym czasie robimy sos=marynatę.

W misce ścieramy na drobnej tarce cebulę + czosnek.
Marchewkę możecie albo zetrzeć albo jak ja, wolę przy pomocy obieraczki = tnę na paseczki typu julienne
Szczypiorek tniemy też w drobne paseczki.
Dokładamy do tego wszystkiego : cukier + sos rybny ( uwierzcie mi jest potrzebny i nie wyczuwalny potem) + uprażony sezam + papryka gochugaru = całość bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody - tak aby powstała nam konsystencja pasty = marynaty. Ja do tej czynności zakładam rękawiczki i rękoma całość dobrze mieszam.


Teraz pozostaje nam wszystko połączyć.

Opłukujemy nasze ogórki i paprykę z soli.

W jedną rękę bierzemy odrobine marynaty, w druga ogórki i wkładając do szklanego naczynia, wcieram w warzywka masę. Układamy w naczyniu.
Tak postępujemy aż wszystkie warzywka zamarynujemy.
Możemy w naczyniu całość ręka jeszcze wymieszać ( dobrze pokryć marynatą ).

Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki.

W zasadzie gotowe i możecie od razu zajadać albo odczekać pare godzin aby smaki jeszcze się połączyły.

Tak jak pisałam wcześniej, pasuje naprawdę do wielu dań i potraw dlatego koniecznie spróbujcie, łączcie z różnymi potrawami i zajadajcie ze smakiem.

Smacznego :))


Pozdrawiam serdecznie.
















 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...