Przejdź do głównej zawartości

Rolada z truskawkami.





















Witam serdecznie.

Przed nami truskawkowy czas, więc czym prędzej lecę do Was, z propozycją na pyszną roladę.
Puszysta, kremowa i delikatna wraz z połączeniem świeżych owoców to mega przepis.
Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a afekt zadowoli niejedno podniebienie = koniecznie musicie przygotować, szczególnie teraz w letnie dni pełne soczystych truskawek.
Zapraszam.





Składniki : 


na biszkopt : 


  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 70 g cukru ( jeżeli macie bardzo słodkie truskawki, zredukujcie cukier do 50 g )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem :


  • opakowanie serka mascarpone ( 200 g )
  • 200 g quarku ( naturalny serek homogenizowany lub gesty jogurt )
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z cytryny lub aromat cytrynowy = odrobina
  • 500 g truskawek świeżych













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od biszkoptu.

Piekarnik nastawiamy góra - dół na 175 stop.C.
Przygotowujemy blachę o wyższych brzegach ( wielkość piekarnika = ta w zestawach w każdym piekarniku jest najlepsza ).
Wykładamy papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.


Do misy miksera oddzielamy białka + wodę = miksujemy na puszystą pianę.
Dosypujemy wolno cukier + cukier waniliowy = miksujemy dalej na sztywną, świecąca bezę.

Dokładamy pojedynczo, dalej miksując żółtka + ekstrakt waniliowy i cytrynowy = miksujemy jeszcze jakieś 2 minutki, do dobrego połączenia.

W miseczce obok łączymy i przesiewamy : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + sól.

Dosypujemy do ubitych jajek i już tylko szpatułką, całość delikatnie łączymy.

Puszystą masę wykładamy na przygotowaną blaszkę i wyrównujemy.

Do piekarnika na 20 - 22 minuty.
Należy obserwować aby ciasto ładnie się zazłociło ale nie było zbyt ciemne, bo będzie suche i będzie się łamać przy zawijaniu.

Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy ręcznik kuchenny, bawełniany i oprószamy go delikatnie cukrem pudrem.

Biszkopt w blaszce dobrze odcinamy od brzegów i delikatnie podnosimy, łapiąc za papier do pieczenia.
Układamy biszkoptem do ręcznika.
Teraz delikatnie ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. ( powinien schodzić bez problemów. )
Zaczynając od szerokiego brzegu, zwijamy wraz z ręcznikiem delikatnie i powoli naszą rodadę.
Całość odstawiamy do ostygnięcia.

W miedzy czasie zabieramy się za krem.

Truskawki oczyszczamy i kroimy w drobniejsze cząstki = odstawiamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy : mascarpone + śmietanę + quark + cukier puder + aromat cytrynowy = zaczynając od wolnych obrotów, miksujemy na puszysto.
Pod koniec ubijania, dodajemy fix do śmietany i ubijamy na sztywny krem.

Troszkę kremu odkładamy na bok, do dekoracji ( jeśli chcemy ) ok. 3 łyżek. U mnie, do woreczka cukierniczego z końcówka gwiazdką.
Kilka truskawek też możecie odłożyć do dekoracji.


Gdy nasz biszkopt całkowicie wystygnie, łączymy roladę.

Do gotowego kremu dodajemy truskawki i mieszamy.

Delikatnie rozwijamy nasz biszkopt i na nim równomiernie rozkładamy krem z truskawkami.

Całość zawijamy z powrotem w roladę, tym razem już bez ręcznika.

Roladę układamy na desce = łączeniem do dołu. Możecie ją przeciąć na pół aby było łatwiej.

Przykrywamy folią i do lodówki na jakieś 2 godzinki do schłodzenia.

Na gotowo dekorujecie według uznania = u mnie, delikatnie oprószam wierzch jeszcze cukrem pudrem.
Z odłożonego kremu wyciskam, na górze mały wzorek i układam do ozdoby kawałki truskawek.


Gotowe.

Roladę robi się bardzo prosto i szybko a dekoracje możecie zrobić jak sobie życzycie.
Możecie również użyć innych owoców np. borówek.
Taka rolada to super puszysta pychotka do kawy czy herbaty, na każdą okazje a do tego fajny prezent domowego wyrobu :)

Koniecznie wypróbujcie.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.













 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych