Przejdź do głównej zawartości

Rolada z truskawkami.





















Witam serdecznie.

Przed nami truskawkowy czas, więc czym prędzej lecę do Was, z propozycją na pyszną roladę.
Puszysta, kremowa i delikatna wraz z połączeniem świeżych owoców to mega przepis.
Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a afekt zadowoli niejedno podniebienie = koniecznie musicie przygotować, szczególnie teraz w letnie dni pełne soczystych truskawek.
Zapraszam.





Składniki : 


na biszkopt : 


  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 70 g cukru ( jeżeli macie bardzo słodkie truskawki, zredukujcie cukier do 50 g )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem :


  • opakowanie serka mascarpone ( 200 g )
  • 200 g quarku ( naturalny serek homogenizowany lub gesty jogurt )
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z cytryny lub aromat cytrynowy = odrobina
  • 500 g truskawek świeżych













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od biszkoptu.

Piekarnik nastawiamy góra - dół na 175 stop.C.
Przygotowujemy blachę o wyższych brzegach ( wielkość piekarnika = ta w zestawach w każdym piekarniku jest najlepsza ).
Wykładamy papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.


Do misy miksera oddzielamy białka + wodę = miksujemy na puszystą pianę.
Dosypujemy wolno cukier + cukier waniliowy = miksujemy dalej na sztywną, świecąca bezę.

Dokładamy pojedynczo, dalej miksując żółtka + ekstrakt waniliowy i cytrynowy = miksujemy jeszcze jakieś 2 minutki, do dobrego połączenia.

W miseczce obok łączymy i przesiewamy : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + sól.

Dosypujemy do ubitych jajek i już tylko szpatułką, całość delikatnie łączymy.

Puszystą masę wykładamy na przygotowaną blaszkę i wyrównujemy.

Do piekarnika na 20 - 22 minuty.
Należy obserwować aby ciasto ładnie się zazłociło ale nie było zbyt ciemne, bo będzie suche i będzie się łamać przy zawijaniu.

Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy ręcznik kuchenny, bawełniany i oprószamy go delikatnie cukrem pudrem.

Biszkopt w blaszce dobrze odcinamy od brzegów i delikatnie podnosimy, łapiąc za papier do pieczenia.
Układamy biszkoptem do ręcznika.
Teraz delikatnie ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. ( powinien schodzić bez problemów. )
Zaczynając od szerokiego brzegu, zwijamy wraz z ręcznikiem delikatnie i powoli naszą rodadę.
Całość odstawiamy do ostygnięcia.

W miedzy czasie zabieramy się za krem.

Truskawki oczyszczamy i kroimy w drobniejsze cząstki = odstawiamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy : mascarpone + śmietanę + quark + cukier puder + aromat cytrynowy = zaczynając od wolnych obrotów, miksujemy na puszysto.
Pod koniec ubijania, dodajemy fix do śmietany i ubijamy na sztywny krem.

Troszkę kremu odkładamy na bok, do dekoracji ( jeśli chcemy ) ok. 3 łyżek. U mnie, do woreczka cukierniczego z końcówka gwiazdką.
Kilka truskawek też możecie odłożyć do dekoracji.


Gdy nasz biszkopt całkowicie wystygnie, łączymy roladę.

Do gotowego kremu dodajemy truskawki i mieszamy.

Delikatnie rozwijamy nasz biszkopt i na nim równomiernie rozkładamy krem z truskawkami.

Całość zawijamy z powrotem w roladę, tym razem już bez ręcznika.

Roladę układamy na desce = łączeniem do dołu. Możecie ją przeciąć na pół aby było łatwiej.

Przykrywamy folią i do lodówki na jakieś 2 godzinki do schłodzenia.

Na gotowo dekorujecie według uznania = u mnie, delikatnie oprószam wierzch jeszcze cukrem pudrem.
Z odłożonego kremu wyciskam, na górze mały wzorek i układam do ozdoby kawałki truskawek.


Gotowe.

Roladę robi się bardzo prosto i szybko a dekoracje możecie zrobić jak sobie życzycie.
Możecie również użyć innych owoców np. borówek.
Taka rolada to super puszysta pychotka do kawy czy herbaty, na każdą okazje a do tego fajny prezent domowego wyrobu :)

Koniecznie wypróbujcie.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.













 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...