Witam serdecznie.
Przed nami truskawkowy czas, więc czym prędzej lecę do Was, z propozycją na pyszną roladę.
Puszysta, kremowa i delikatna wraz z połączeniem świeżych owoców to mega przepis.
Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a afekt zadowoli niejedno podniebienie = koniecznie musicie przygotować, szczególnie teraz w letnie dni pełne soczystych truskawek.
Zapraszam.
Składniki :
na biszkopt :
- 5 jajek ( pokojowa temperatura )
- 1 łyżka zimnej wody
- 70 g cukru ( jeżeli macie bardzo słodkie truskawki, zredukujcie cukier do 50 g )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem :
- opakowanie serka mascarpone ( 200 g )
- 200 g quarku ( naturalny serek homogenizowany lub gesty jogurt )
- 250 g śmietany kremówki
- 4 łyżki fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny lub aromat cytrynowy = odrobina
- 500 g truskawek świeżych
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od biszkoptu.
Piekarnik nastawiamy góra - dół na 175 stop.C.
Przygotowujemy blachę o wyższych brzegach ( wielkość piekarnika = ta w zestawach w każdym piekarniku jest najlepsza ).
Wykładamy papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do misy miksera oddzielamy białka + wodę = miksujemy na puszystą pianę.
Dosypujemy wolno cukier + cukier waniliowy = miksujemy dalej na sztywną, świecąca bezę.
Dokładamy pojedynczo, dalej miksując żółtka + ekstrakt waniliowy i cytrynowy = miksujemy jeszcze jakieś 2 minutki, do dobrego połączenia.
W miseczce obok łączymy i przesiewamy : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + sól.
Dosypujemy do ubitych jajek i już tylko szpatułką, całość delikatnie łączymy.
Puszystą masę wykładamy na przygotowaną blaszkę i wyrównujemy.
Do piekarnika na 20 - 22 minuty.
Należy obserwować aby ciasto ładnie się zazłociło ale nie było zbyt ciemne, bo będzie suche i będzie się łamać przy zawijaniu.
Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy ręcznik kuchenny, bawełniany i oprószamy go delikatnie cukrem pudrem.
Biszkopt w blaszce dobrze odcinamy od brzegów i delikatnie podnosimy, łapiąc za papier do pieczenia.
Układamy biszkoptem do ręcznika.
Teraz delikatnie ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. ( powinien schodzić bez problemów. )
Zaczynając od szerokiego brzegu, zwijamy wraz z ręcznikiem delikatnie i powoli naszą rodadę.
Całość odstawiamy do ostygnięcia.
W miedzy czasie zabieramy się za krem.
Truskawki oczyszczamy i kroimy w drobniejsze cząstki = odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : mascarpone + śmietanę + quark + cukier puder + aromat cytrynowy = zaczynając od wolnych obrotów, miksujemy na puszysto.
Pod koniec ubijania, dodajemy fix do śmietany i ubijamy na sztywny krem.
Troszkę kremu odkładamy na bok, do dekoracji ( jeśli chcemy ) ok. 3 łyżek. U mnie, do woreczka cukierniczego z końcówka gwiazdką.
Kilka truskawek też możecie odłożyć do dekoracji.
Gdy nasz biszkopt całkowicie wystygnie, łączymy roladę.
Do gotowego kremu dodajemy truskawki i mieszamy.
Delikatnie rozwijamy nasz biszkopt i na nim równomiernie rozkładamy krem z truskawkami.
Całość zawijamy z powrotem w roladę, tym razem już bez ręcznika.
Roladę układamy na desce = łączeniem do dołu. Możecie ją przeciąć na pół aby było łatwiej.
Przykrywamy folią i do lodówki na jakieś 2 godzinki do schłodzenia.
Na gotowo dekorujecie według uznania = u mnie, delikatnie oprószam wierzch jeszcze cukrem pudrem.
Z odłożonego kremu wyciskam, na górze mały wzorek i układam do ozdoby kawałki truskawek.
Gotowe.
Roladę robi się bardzo prosto i szybko a dekoracje możecie zrobić jak sobie życzycie.
Możecie również użyć innych owoców np. borówek.
Taka rolada to super puszysta pychotka do kawy czy herbaty, na każdą okazje a do tego fajny prezent domowego wyrobu :)
Koniecznie wypróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz