Przejdź do głównej zawartości

Rolada z truskawkami.





















Witam serdecznie.

Przed nami truskawkowy czas, więc czym prędzej lecę do Was, z propozycją na pyszną roladę.
Puszysta, kremowa i delikatna wraz z połączeniem świeżych owoców to mega przepis.
Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a afekt zadowoli niejedno podniebienie = koniecznie musicie przygotować, szczególnie teraz w letnie dni pełne soczystych truskawek.
Zapraszam.





Składniki : 


na biszkopt : 


  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 70 g cukru ( jeżeli macie bardzo słodkie truskawki, zredukujcie cukier do 50 g )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem :


  • opakowanie serka mascarpone ( 200 g )
  • 200 g quarku ( naturalny serek homogenizowany lub gesty jogurt )
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z cytryny lub aromat cytrynowy = odrobina
  • 500 g truskawek świeżych













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od biszkoptu.

Piekarnik nastawiamy góra - dół na 175 stop.C.
Przygotowujemy blachę o wyższych brzegach ( wielkość piekarnika = ta w zestawach w każdym piekarniku jest najlepsza ).
Wykładamy papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.


Do misy miksera oddzielamy białka + wodę = miksujemy na puszystą pianę.
Dosypujemy wolno cukier + cukier waniliowy = miksujemy dalej na sztywną, świecąca bezę.

Dokładamy pojedynczo, dalej miksując żółtka + ekstrakt waniliowy i cytrynowy = miksujemy jeszcze jakieś 2 minutki, do dobrego połączenia.

W miseczce obok łączymy i przesiewamy : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + sól.

Dosypujemy do ubitych jajek i już tylko szpatułką, całość delikatnie łączymy.

Puszystą masę wykładamy na przygotowaną blaszkę i wyrównujemy.

Do piekarnika na 20 - 22 minuty.
Należy obserwować aby ciasto ładnie się zazłociło ale nie było zbyt ciemne, bo będzie suche i będzie się łamać przy zawijaniu.

Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy ręcznik kuchenny, bawełniany i oprószamy go delikatnie cukrem pudrem.

Biszkopt w blaszce dobrze odcinamy od brzegów i delikatnie podnosimy, łapiąc za papier do pieczenia.
Układamy biszkoptem do ręcznika.
Teraz delikatnie ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. ( powinien schodzić bez problemów. )
Zaczynając od szerokiego brzegu, zwijamy wraz z ręcznikiem delikatnie i powoli naszą rodadę.
Całość odstawiamy do ostygnięcia.

W miedzy czasie zabieramy się za krem.

Truskawki oczyszczamy i kroimy w drobniejsze cząstki = odstawiamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy : mascarpone + śmietanę + quark + cukier puder + aromat cytrynowy = zaczynając od wolnych obrotów, miksujemy na puszysto.
Pod koniec ubijania, dodajemy fix do śmietany i ubijamy na sztywny krem.

Troszkę kremu odkładamy na bok, do dekoracji ( jeśli chcemy ) ok. 3 łyżek. U mnie, do woreczka cukierniczego z końcówka gwiazdką.
Kilka truskawek też możecie odłożyć do dekoracji.


Gdy nasz biszkopt całkowicie wystygnie, łączymy roladę.

Do gotowego kremu dodajemy truskawki i mieszamy.

Delikatnie rozwijamy nasz biszkopt i na nim równomiernie rozkładamy krem z truskawkami.

Całość zawijamy z powrotem w roladę, tym razem już bez ręcznika.

Roladę układamy na desce = łączeniem do dołu. Możecie ją przeciąć na pół aby było łatwiej.

Przykrywamy folią i do lodówki na jakieś 2 godzinki do schłodzenia.

Na gotowo dekorujecie według uznania = u mnie, delikatnie oprószam wierzch jeszcze cukrem pudrem.
Z odłożonego kremu wyciskam, na górze mały wzorek i układam do ozdoby kawałki truskawek.


Gotowe.

Roladę robi się bardzo prosto i szybko a dekoracje możecie zrobić jak sobie życzycie.
Możecie również użyć innych owoców np. borówek.
Taka rolada to super puszysta pychotka do kawy czy herbaty, na każdą okazje a do tego fajny prezent domowego wyrobu :)

Koniecznie wypróbujcie.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.













 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...