Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana ryba w chrupiącym cieście.






















Witam serdecznie.

Zapraszam na pyszną rybkę.
Danie, które robi się szybko i sprawnie. Pasuje jako obiad lub fajną kolację. Możecie przygotować dla szczególnych gości lub jakieś małe przyjecie.
Jeżeli chodzi o rybkę, pasuje filet z dorsza, okoń czy łosoś - u nas, najbardziej lubiana wersja właśnie z okoniem.
Wybierzcie dla Was najbardziej odpowiednią rybkę, pamiętajcie tylko aby nie było ości.
Zorganizujcie składniki i do kuchni :) = naprawdę warto bo jest pysznie.
Zapraszam.






Składniki : 
  
( z podanych proporcji wyjdzie Wam spokojnie 6 =7 porcji )

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 500 g ryby ( filet....okoń, dorsz, łosoś.. co wolicie )
  • 300 g mrożonego szpinaku ( możecie zastosować świeży, tylko wtedy większą ilość = jakieś min. 500 g )
  • 1 kubeczek śmietany kwaśnej ( 200 g )
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy do ryb (opcjonalnie )
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej


do sosu : 

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 cytryny


dodatkowo jedno jajko roztrzepane do posmarowania

















Sposób przygotowania :


Zaczynamy od sosu : 

Przygotowujemy sobie klarowane masło = nie może być gorące.
Do garnuszka wrzucamy : żółtka + woda = mieszamy. Ubijając cały czas, włączamy mały gaz.
Gdy masa zacznie gęstnieć i przypominać kogiel mogiel = ściągamy z gazu.
Ubijamy dalej i bardzo powoli dolewamy klarowane masło = gęsta, żółta masa.
Doprawiamy : sól + pieprz + sok z cytryny + estragon.
Gotowe ostawiamy na chwilkę na bok.

Piekarnik nastawiamy 200 Stop. C.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy na papier, blat ciasta francuskiego. Odkładamy na bok na chwilkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i smażymy drobno posiekany czosnek i cebule.
Dokładamy szpinak i smażymy jakieś 2 minutki .
Dodajemy: śmietanę + sól + pieprz + gałkę muszkatołową i całość gotujemy jakieś 2-3 minutki, do zredukowania.
Studzimy lekko.

Na tej samej patelni ( można przetrzeć jeśli konieczne, papierowym ręcznikiem ) smażymy ryby.
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy cytryną i posypujemy przyprawą do ryb.
Delikatnie oprószamy mąką.
Smażymy filety na dosyć dużym gazie ale krótko aby nie przeciągnąć ( 1 -2 minutki z każdej strony ).

Składamy wszystko razem.

Na środek ciasta, wzdłuż, rozkładamy warstwę szpinaku.
Następnie na szpinak układamy filety rybne.
Potem rybę polewamy naszym sosem.
Ciasto na brzegach smarujemy rozmąconym jajkiem i składamy do środka, raz z jednej, potem z drugiej strony, zamykając całość.
Brzegi chowamy pod spód.
Tak przygotowany pakiecik, smarujemy jeszcze po górze rozmąconym jajkiem i wkładamy do pieca na ok. 20 minut.


Po wyjęciu chwilę zostawiamy całość w spokoju a potem kroimy w porcje.

Bardzo dobrze pasuje tutaj jako dodatek świeża surówka czy sałata.

Gotowe.

Danie proste, choć składa się z paru kroków, naprawdę nie jest skomplikowane a smakuje wybornie i warte jest przygotownia.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...