Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana ryba w chrupiącym cieście.






















Witam serdecznie.

Zapraszam na pyszną rybkę.
Danie, które robi się szybko i sprawnie. Pasuje jako obiad lub fajną kolację. Możecie przygotować dla szczególnych gości lub jakieś małe przyjecie.
Jeżeli chodzi o rybkę, pasuje filet z dorsza, okoń czy łosoś - u nas, najbardziej lubiana wersja właśnie z okoniem.
Wybierzcie dla Was najbardziej odpowiednią rybkę, pamiętajcie tylko aby nie było ości.
Zorganizujcie składniki i do kuchni :) = naprawdę warto bo jest pysznie.
Zapraszam.






Składniki : 
  
( z podanych proporcji wyjdzie Wam spokojnie 6 =7 porcji )

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 500 g ryby ( filet....okoń, dorsz, łosoś.. co wolicie )
  • 300 g mrożonego szpinaku ( możecie zastosować świeży, tylko wtedy większą ilość = jakieś min. 500 g )
  • 1 kubeczek śmietany kwaśnej ( 200 g )
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy do ryb (opcjonalnie )
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej


do sosu : 

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 cytryny


dodatkowo jedno jajko roztrzepane do posmarowania

















Sposób przygotowania :


Zaczynamy od sosu : 

Przygotowujemy sobie klarowane masło = nie może być gorące.
Do garnuszka wrzucamy : żółtka + woda = mieszamy. Ubijając cały czas, włączamy mały gaz.
Gdy masa zacznie gęstnieć i przypominać kogiel mogiel = ściągamy z gazu.
Ubijamy dalej i bardzo powoli dolewamy klarowane masło = gęsta, żółta masa.
Doprawiamy : sól + pieprz + sok z cytryny + estragon.
Gotowe ostawiamy na chwilkę na bok.

Piekarnik nastawiamy 200 Stop. C.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy na papier, blat ciasta francuskiego. Odkładamy na bok na chwilkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i smażymy drobno posiekany czosnek i cebule.
Dokładamy szpinak i smażymy jakieś 2 minutki .
Dodajemy: śmietanę + sól + pieprz + gałkę muszkatołową i całość gotujemy jakieś 2-3 minutki, do zredukowania.
Studzimy lekko.

Na tej samej patelni ( można przetrzeć jeśli konieczne, papierowym ręcznikiem ) smażymy ryby.
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy cytryną i posypujemy przyprawą do ryb.
Delikatnie oprószamy mąką.
Smażymy filety na dosyć dużym gazie ale krótko aby nie przeciągnąć ( 1 -2 minutki z każdej strony ).

Składamy wszystko razem.

Na środek ciasta, wzdłuż, rozkładamy warstwę szpinaku.
Następnie na szpinak układamy filety rybne.
Potem rybę polewamy naszym sosem.
Ciasto na brzegach smarujemy rozmąconym jajkiem i składamy do środka, raz z jednej, potem z drugiej strony, zamykając całość.
Brzegi chowamy pod spód.
Tak przygotowany pakiecik, smarujemy jeszcze po górze rozmąconym jajkiem i wkładamy do pieca na ok. 20 minut.


Po wyjęciu chwilę zostawiamy całość w spokoju a potem kroimy w porcje.

Bardzo dobrze pasuje tutaj jako dodatek świeża surówka czy sałata.

Gotowe.

Danie proste, choć składa się z paru kroków, naprawdę nie jest skomplikowane a smakuje wybornie i warte jest przygotownia.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych