Witam serdecznie.
Zapraszam na pyszną rybkę.
Danie, które robi się szybko i sprawnie. Pasuje jako obiad lub fajną kolację. Możecie przygotować dla szczególnych gości lub jakieś małe przyjecie.
Jeżeli chodzi o rybkę, pasuje filet z dorsza, okoń czy łosoś - u nas, najbardziej lubiana wersja właśnie z okoniem.
Wybierzcie dla Was najbardziej odpowiednią rybkę, pamiętajcie tylko aby nie było ości.
Zorganizujcie składniki i do kuchni :) = naprawdę warto bo jest pysznie.
Zapraszam.
Składniki :
( z podanych proporcji wyjdzie Wam spokojnie 6 =7 porcji )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g ryby ( filet....okoń, dorsz, łosoś.. co wolicie )
- 300 g mrożonego szpinaku ( możecie zastosować świeży, tylko wtedy większą ilość = jakieś min. 500 g )
- 1 kubeczek śmietany kwaśnej ( 200 g )
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy do ryb (opcjonalnie )
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
do sosu :
- 4 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
- 150 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- pieprz biały do smaku
- sól do smaku
- 1/2 cytryny
dodatkowo jedno jajko roztrzepane do posmarowania
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od sosu :
Przygotowujemy sobie klarowane masło = nie może być gorące.
Do garnuszka wrzucamy : żółtka + woda = mieszamy. Ubijając cały czas, włączamy mały gaz.
Gdy masa zacznie gęstnieć i przypominać kogiel mogiel = ściągamy z gazu.
Ubijamy dalej i bardzo powoli dolewamy klarowane masło = gęsta, żółta masa.
Doprawiamy : sól + pieprz + sok z cytryny + estragon.
Gotowe ostawiamy na chwilkę na bok.
Piekarnik nastawiamy 200 Stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy na papier, blat ciasta francuskiego. Odkładamy na bok na chwilkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i smażymy drobno posiekany czosnek i cebule.
Dokładamy szpinak i smażymy jakieś 2 minutki .
Dodajemy: śmietanę + sól + pieprz + gałkę muszkatołową i całość gotujemy jakieś 2-3 minutki, do zredukowania.
Studzimy lekko.
Na tej samej patelni ( można przetrzeć jeśli konieczne, papierowym ręcznikiem ) smażymy ryby.
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy cytryną i posypujemy przyprawą do ryb.
Delikatnie oprószamy mąką.
Smażymy filety na dosyć dużym gazie ale krótko aby nie przeciągnąć ( 1 -2 minutki z każdej strony ).
Składamy wszystko razem.
Na środek ciasta, wzdłuż, rozkładamy warstwę szpinaku.
Następnie na szpinak układamy filety rybne.
Potem rybę polewamy naszym sosem.
Ciasto na brzegach smarujemy rozmąconym jajkiem i składamy do środka, raz z jednej, potem z drugiej strony, zamykając całość.
Brzegi chowamy pod spód.
Tak przygotowany pakiecik, smarujemy jeszcze po górze rozmąconym jajkiem i wkładamy do pieca na ok. 20 minut.
Po wyjęciu chwilę zostawiamy całość w spokoju a potem kroimy w porcje.
Bardzo dobrze pasuje tutaj jako dodatek świeża surówka czy sałata.
Gotowe.
Danie proste, choć składa się z paru kroków, naprawdę nie jest skomplikowane a smakuje wybornie i warte jest przygotownia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Znakomite danie.
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo i zapraszam na dalsze propozycje :)) pozdrawiam serdecznie
Usuń