Przejdź do głównej zawartości

Buchty jabłkowe.
















Witam serdecznie.

Obiecałam Wam ostatnio, że będzie więcej przepisów z jabłkami = zatem dziś kolejny.
Buchty, czyli puszyste niczym puch ciasto drożdżowe, a w nim zaczarowałam smak jesieni, czyli jabłka i połączyłam ze smakami świąt - anyż, cynamon, żurawina i pomarańcz.
Wszystko to zamknięte w mięciutkim cieście sprawia, że już po pierwszym kęsie będziecie szczęśliwi :).
Doskonały pomysł na weekendowe popołudnie lub nawet na nadchodzący czas świąt czy nowego roku. 
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach - zapraszam po przepis.





Składniki : 

( forma duża blacha z wysokimi brzegami 25 cm / 35 cm = około 16 bułeczek )

na ciasto : 

  • 500 g maki pszennej typ 630 ( możecie zastąpić zwykłą, ale ta nadaje dodatkową puszystość i delikatność wypiekom )
  • szczypta soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wanilii ekstrakt


na nadzienie : 


  • 1 kg ( przed obraniem 1,7 kg ) twardych, kwaśnych jabłek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kubka cukru muscovado
  • sok z pomarańczy
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej


  •  dodatkowo 100 g masła - rozpuszczonego




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta.

Najprościej wszystko wyrabiać w mikserze ale możecie też ręcznie.
Do misy odmierzamy : mąkę ( możecie przesiać dodatkowo ) + sól + cukier + cukier waniliowy = mieszamy i w środku palcem robimy małe wgłębienie.
Dolewamy w nie ciepłe mleko + wkruszamy drożdże = zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy : jajko + miękkie masło + skórka z pomarańczy + ekstrakt waniliowy = całość, końcówką z hakiem, wyrabiamy dobre pare minut, aż ciasto całkowicie się połączy i stanie się gładkie i jednolite.
Całość przykrywamy i w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę = musi podwoić swoją objętość.
Nie pomijajcie tego etapu, ani nie przyspieszajcie, bo od tego zależy, aby potem wasze buchty były mega puszyste.

Zabieramy się na farsz.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła = wrzucamy jabłka + anyż + cynamon + cukier waniliowy + brązowy cukier + sok z pomarańczy = smażymy kilka minut, aż całość zmięknie i nadmiar płynów odparuje.
Wyjmujemy anyż.
Ściągamy z ognia i dodajemy żurawinę + mąkę = mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice. Delikatnie podsypując mąką blat - jeśli trzeba.
Dzielimy na 12 = 16 części.
Każdą część, w ręku, spłaszczamy i na środek nakładamy po ok. łyżce farszu z jabłek.
Zamykamy, porządnie sklejając do siebie brzegi i kulając w dłoniach, formujemy okrągłą bułeczkę.
Tak postępujemy do końca z każdą częścią ciasta.

Bułeczki układamy w dobrze wysmarowanym masłem naczyniu - łączeniem bułeczki na dół. 

Na koniec smarujemy całość, po wierzchu jeszcze, porządnie masłem.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Pieczemy ok. 25 minut.

Na gotowo, lekko przestudzone, posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.

Najlepsze, jeszcze lekko ciepłe, podane w towarzystwie pysznej herbaty czy kawy, a dla chętnych dodatkowo możecie zaserwować z odrobina sosu waniliowego.

Jeżeli, jakimś sposobem zostanie Wam jakaś buchta na kolejny dzień = wystarczy na kilka sekund włożyć do mikrofali = pycha !! :)


Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...