Przejdź do głównej zawartości

Buchty jabłkowe.
















Witam serdecznie.

Obiecałam Wam ostatnio, że będzie więcej przepisów z jabłkami = zatem dziś kolejny.
Buchty, czyli puszyste niczym puch ciasto drożdżowe, a w nim zaczarowałam smak jesieni, czyli jabłka i połączyłam ze smakami świąt - anyż, cynamon, żurawina i pomarańcz.
Wszystko to zamknięte w mięciutkim cieście sprawia, że już po pierwszym kęsie będziecie szczęśliwi :).
Doskonały pomysł na weekendowe popołudnie lub nawet na nadchodzący czas świąt czy nowego roku. 
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach - zapraszam po przepis.





Składniki : 

( forma duża blacha z wysokimi brzegami 25 cm / 35 cm = około 16 bułeczek )

na ciasto : 

  • 500 g maki pszennej typ 630 ( możecie zastąpić zwykłą, ale ta nadaje dodatkową puszystość i delikatność wypiekom )
  • szczypta soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wanilii ekstrakt


na nadzienie : 


  • 1 kg ( przed obraniem 1,7 kg ) twardych, kwaśnych jabłek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kubka cukru muscovado
  • sok z pomarańczy
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej


  •  dodatkowo 100 g masła - rozpuszczonego




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta.

Najprościej wszystko wyrabiać w mikserze ale możecie też ręcznie.
Do misy odmierzamy : mąkę ( możecie przesiać dodatkowo ) + sól + cukier + cukier waniliowy = mieszamy i w środku palcem robimy małe wgłębienie.
Dolewamy w nie ciepłe mleko + wkruszamy drożdże = zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy : jajko + miękkie masło + skórka z pomarańczy + ekstrakt waniliowy = całość, końcówką z hakiem, wyrabiamy dobre pare minut, aż ciasto całkowicie się połączy i stanie się gładkie i jednolite.
Całość przykrywamy i w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę = musi podwoić swoją objętość.
Nie pomijajcie tego etapu, ani nie przyspieszajcie, bo od tego zależy, aby potem wasze buchty były mega puszyste.

Zabieramy się na farsz.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła = wrzucamy jabłka + anyż + cynamon + cukier waniliowy + brązowy cukier + sok z pomarańczy = smażymy kilka minut, aż całość zmięknie i nadmiar płynów odparuje.
Wyjmujemy anyż.
Ściągamy z ognia i dodajemy żurawinę + mąkę = mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice. Delikatnie podsypując mąką blat - jeśli trzeba.
Dzielimy na 12 = 16 części.
Każdą część, w ręku, spłaszczamy i na środek nakładamy po ok. łyżce farszu z jabłek.
Zamykamy, porządnie sklejając do siebie brzegi i kulając w dłoniach, formujemy okrągłą bułeczkę.
Tak postępujemy do końca z każdą częścią ciasta.

Bułeczki układamy w dobrze wysmarowanym masłem naczyniu - łączeniem bułeczki na dół. 

Na koniec smarujemy całość, po wierzchu jeszcze, porządnie masłem.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Pieczemy ok. 25 minut.

Na gotowo, lekko przestudzone, posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.

Najlepsze, jeszcze lekko ciepłe, podane w towarzystwie pysznej herbaty czy kawy, a dla chętnych dodatkowo możecie zaserwować z odrobina sosu waniliowego.

Jeżeli, jakimś sposobem zostanie Wam jakaś buchta na kolejny dzień = wystarczy na kilka sekund włożyć do mikrofali = pycha !! :)


Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...