Przejdź do głównej zawartości

Crumble z nektarynkami, migdalem i cynamonem.
















Witam serdecznie.

Crumble - czyli owoce pod chrupiącą kruszonką, w wydaniach na jakie tylko mamy ochotę.
Pomyślałam, że skoro sezon na nektarynki i brzoskwinie w pełni, to na taki deser właśnie nadszedł czas.
Jest pyszny, aromatyczny a do tego szybki w przygotowaniu.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać zarówno brzoskwinie jak i nektarynki, czy połączyć z innymi owocami np. truskawką czy porzeczką lub jabłkiem.
Osobiście lubię dodawać do kruszonki płatki owsiane - danie jest lżejsze a poza tym mam wrażenie, że kruszonka jest bardziej chrupka. Możecie dodać - nie musicie.
Deser w sam raz na weekendowe popołudnie. U nas w towarzystwie bitej śmietany lub lodów śmietankowych = jest naprawdę pysznie.
Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Zapraszam.






Składniki : 



  • 1 kg nektarynek (ok. 6-8 szt) wybierzcie dość twarde ale słodkie

na kruszonkę : 

  • 400 g zimnego masła
  • ok. 1 kubka mąki pszennej
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/2 kubka płatków migdałów

  • dodatkowo 400 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru lub lody waniliowe do podania przy serwowaniu





Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formę - naczynie ( u mnie 25 cm/ 25 cm ) smarujemy tłuszczem - odkładamy na bok.

Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Układamy w naczyniu - skórką do dołu.

W misce kroimy masło na drobniejsze kawałki.
Dodajemy : płatki owsiane + cynamon + pastę z wanilii + brązowy cukier = biały cukier + mąkę ( najlepiej nie wszystko na raz - czasem użyjemy mniej przy płatkach owsianych ) = całość wyrabiamy pod palcami rozgniatając masło i wcierając suche składniki.
Będziemy czuć, że masa będzie przypominać kruszonkę a gdy zgnieciemy w ręku, będzie się łączyć.

Dodajemy połowę z migdałów i mieszamy z kruszonką.

Układamy kruszonkę na owocach.

Posypujemy górę resztą migdałów.

Do pieca na ok. 40 - 45 minut.
Złoto - brązowy kolor z góry i możemy wyciągać.

Zostawiamy do przestudzenia.

Osobiście lubimy jeszcze lekko ciepłą podawać, w towarzystwie śmietany ubitej lub lodów ale każdy jest Panem swojej kuchni wiec = Wy decydujecie jak u siebie podacie do danie :).


Gotowe.


Bardzo pyszny i szybki deser, który bardzo polecam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.



Zapraszam także na wersje z rabarbarem : tutaj.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...