Witam serdecznie.
Crumble - czyli owoce pod chrupiącą kruszonką, w wydaniach na jakie tylko mamy ochotę.
Pomyślałam, że skoro sezon na nektarynki i brzoskwinie w pełni, to na taki deser właśnie nadszedł czas.
Jest pyszny, aromatyczny a do tego szybki w przygotowaniu.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać zarówno brzoskwinie jak i nektarynki, czy połączyć z innymi owocami np. truskawką czy porzeczką lub jabłkiem.
Osobiście lubię dodawać do kruszonki płatki owsiane - danie jest lżejsze a poza tym mam wrażenie, że kruszonka jest bardziej chrupka. Możecie dodać - nie musicie.
Deser w sam raz na weekendowe popołudnie. U nas w towarzystwie bitej śmietany lub lodów śmietankowych = jest naprawdę pysznie.
Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kg nektarynek (ok. 6-8 szt) wybierzcie dość twarde ale słodkie
na kruszonkę :
- 400 g zimnego masła
- ok. 1 kubka mąki pszennej
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki białego cukru
- 1/2 kubka płatków migdałów
- dodatkowo 400 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru lub lody waniliowe do podania przy serwowaniu
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formę - naczynie ( u mnie 25 cm/ 25 cm ) smarujemy tłuszczem - odkładamy na bok.
Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Układamy w naczyniu - skórką do dołu.
W misce kroimy masło na drobniejsze kawałki.
Dodajemy : płatki owsiane + cynamon + pastę z wanilii + brązowy cukier = biały cukier + mąkę ( najlepiej nie wszystko na raz - czasem użyjemy mniej przy płatkach owsianych ) = całość wyrabiamy pod palcami rozgniatając masło i wcierając suche składniki.
Będziemy czuć, że masa będzie przypominać kruszonkę a gdy zgnieciemy w ręku, będzie się łączyć.
Dodajemy połowę z migdałów i mieszamy z kruszonką.
Układamy kruszonkę na owocach.
Posypujemy górę resztą migdałów.
Do pieca na ok. 40 - 45 minut.
Złoto - brązowy kolor z góry i możemy wyciągać.
Zostawiamy do przestudzenia.
Osobiście lubimy jeszcze lekko ciepłą podawać, w towarzystwie śmietany ubitej lub lodów ale każdy jest Panem swojej kuchni wiec = Wy decydujecie jak u siebie podacie do danie :).
Gotowe.
Bardzo pyszny i szybki deser, który bardzo polecam do przygotowania.
Pozdrawiam serdecznie.
Zapraszam także na wersje z rabarbarem : tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz