Przejdź do głównej zawartości

Crumble z nektarynkami, migdalem i cynamonem.
















Witam serdecznie.

Crumble - czyli owoce pod chrupiącą kruszonką, w wydaniach na jakie tylko mamy ochotę.
Pomyślałam, że skoro sezon na nektarynki i brzoskwinie w pełni, to na taki deser właśnie nadszedł czas.
Jest pyszny, aromatyczny a do tego szybki w przygotowaniu.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać zarówno brzoskwinie jak i nektarynki, czy połączyć z innymi owocami np. truskawką czy porzeczką lub jabłkiem.
Osobiście lubię dodawać do kruszonki płatki owsiane - danie jest lżejsze a poza tym mam wrażenie, że kruszonka jest bardziej chrupka. Możecie dodać - nie musicie.
Deser w sam raz na weekendowe popołudnie. U nas w towarzystwie bitej śmietany lub lodów śmietankowych = jest naprawdę pysznie.
Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Zapraszam.






Składniki : 



  • 1 kg nektarynek (ok. 6-8 szt) wybierzcie dość twarde ale słodkie

na kruszonkę : 

  • 400 g zimnego masła
  • ok. 1 kubka mąki pszennej
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/2 kubka płatków migdałów

  • dodatkowo 400 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru lub lody waniliowe do podania przy serwowaniu





Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formę - naczynie ( u mnie 25 cm/ 25 cm ) smarujemy tłuszczem - odkładamy na bok.

Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Układamy w naczyniu - skórką do dołu.

W misce kroimy masło na drobniejsze kawałki.
Dodajemy : płatki owsiane + cynamon + pastę z wanilii + brązowy cukier = biały cukier + mąkę ( najlepiej nie wszystko na raz - czasem użyjemy mniej przy płatkach owsianych ) = całość wyrabiamy pod palcami rozgniatając masło i wcierając suche składniki.
Będziemy czuć, że masa będzie przypominać kruszonkę a gdy zgnieciemy w ręku, będzie się łączyć.

Dodajemy połowę z migdałów i mieszamy z kruszonką.

Układamy kruszonkę na owocach.

Posypujemy górę resztą migdałów.

Do pieca na ok. 40 - 45 minut.
Złoto - brązowy kolor z góry i możemy wyciągać.

Zostawiamy do przestudzenia.

Osobiście lubimy jeszcze lekko ciepłą podawać, w towarzystwie śmietany ubitej lub lodów ale każdy jest Panem swojej kuchni wiec = Wy decydujecie jak u siebie podacie do danie :).


Gotowe.


Bardzo pyszny i szybki deser, który bardzo polecam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.



Zapraszam także na wersje z rabarbarem : tutaj.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...