Przejdź do głównej zawartości

Crumble z nektarynkami, migdalem i cynamonem.
















Witam serdecznie.

Crumble - czyli owoce pod chrupiącą kruszonką, w wydaniach na jakie tylko mamy ochotę.
Pomyślałam, że skoro sezon na nektarynki i brzoskwinie w pełni, to na taki deser właśnie nadszedł czas.
Jest pyszny, aromatyczny a do tego szybki w przygotowaniu.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać zarówno brzoskwinie jak i nektarynki, czy połączyć z innymi owocami np. truskawką czy porzeczką lub jabłkiem.
Osobiście lubię dodawać do kruszonki płatki owsiane - danie jest lżejsze a poza tym mam wrażenie, że kruszonka jest bardziej chrupka. Możecie dodać - nie musicie.
Deser w sam raz na weekendowe popołudnie. U nas w towarzystwie bitej śmietany lub lodów śmietankowych = jest naprawdę pysznie.
Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Zapraszam.






Składniki : 



  • 1 kg nektarynek (ok. 6-8 szt) wybierzcie dość twarde ale słodkie

na kruszonkę : 

  • 400 g zimnego masła
  • ok. 1 kubka mąki pszennej
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/2 kubka płatków migdałów

  • dodatkowo 400 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru lub lody waniliowe do podania przy serwowaniu





Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formę - naczynie ( u mnie 25 cm/ 25 cm ) smarujemy tłuszczem - odkładamy na bok.

Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Układamy w naczyniu - skórką do dołu.

W misce kroimy masło na drobniejsze kawałki.
Dodajemy : płatki owsiane + cynamon + pastę z wanilii + brązowy cukier = biały cukier + mąkę ( najlepiej nie wszystko na raz - czasem użyjemy mniej przy płatkach owsianych ) = całość wyrabiamy pod palcami rozgniatając masło i wcierając suche składniki.
Będziemy czuć, że masa będzie przypominać kruszonkę a gdy zgnieciemy w ręku, będzie się łączyć.

Dodajemy połowę z migdałów i mieszamy z kruszonką.

Układamy kruszonkę na owocach.

Posypujemy górę resztą migdałów.

Do pieca na ok. 40 - 45 minut.
Złoto - brązowy kolor z góry i możemy wyciągać.

Zostawiamy do przestudzenia.

Osobiście lubimy jeszcze lekko ciepłą podawać, w towarzystwie śmietany ubitej lub lodów ale każdy jest Panem swojej kuchni wiec = Wy decydujecie jak u siebie podacie do danie :).


Gotowe.


Bardzo pyszny i szybki deser, który bardzo polecam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.



Zapraszam także na wersje z rabarbarem : tutaj.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych