Witam serdecznie.
Zapraszam na puchar :) = nagrodę i ukoronowanie być może pięknego wieczoru, grillowego dnia, czy jakiejś uroczystości w Waszych domach.
Ten mały pucharek, jako uwieńczenie pysznej uczty i z całą pewnością, goście będą uśmiechnięci.
Wystarczy że poświęcicie kilka chwil, - nawet dzień wcześniej i macie gotowe mega desery.
Sam krem toffi nie jest bardzo słodki, a dodatek magicznego składnika = soli morskiej, nadaje mu inny wymiar :). Schłodzony w lodówce jest w sam raz, na te piękne i słoneczne dni.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
( proporcje na ok. 6 pucharków )
- 2/3 kubka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 60 ml wody
- 1 kubek mleka ( 250 ml )
- 200 g śmietany
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 żółtko ( białko zostawiamy = przyda się do dekoracji na górę )
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( jeśli chcecie, możecie zamienić na rum w wersji dla dorosłych )
- 2 łyżeczki barmańskiego syropu toffi
Sposób przygotowania :
W garnku, z wysokimi brzegami, wlewamy wodę + cukier brązowy = całość gotujemy do skarmelizowania. Cały czas uważając, aby nie przypalić. Kolor ma być bursztynowy a masa zgęstnieć.
Do gotowego karmelu dodajemy : kardamon + sól morską + mleko + śmietanę = gotujemy na małym ogniu, aż wszystko się połączy.
W miedzy czasie, w miseczce łączymy : jajka + żółtko + mączkę ziemniaczaną.
Delikatnie wlewamy, po trochu, mieszankę z śmietany do mieszanki z jajek = cały czas mieszamy.
Ponownie całość stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jak budyń = chwilkę, energicznie mieszając aż do zgęstnienia.
Ściągamy z grzania i dodajemy syrop toffi + wanilię lub rum + masło = całość mieszamy dokładnie.
Gotowy krem, przekładamy do dowolnych pucharków czy miseczek i zostawiamy do ostudzenia.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ubijamy białko i dekorujemy nim nasze desery.
Dodatkowo możemy podać z ciastkiem biszkoptowym ( u mnie nawet delikatnie w roli posypki ).
Gotowe.
Pyszny, prosty i efektowny sądzę deser dla Was i Waszych gości :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz