Przejdź do głównej zawartości

Pucharki toffi.












Witam serdecznie.

Zapraszam na puchar :) = nagrodę i ukoronowanie być może pięknego wieczoru, grillowego dnia, czy jakiejś uroczystości w Waszych domach.
Ten mały pucharek, jako uwieńczenie pysznej uczty i z całą pewnością, goście będą uśmiechnięci.
Wystarczy że poświęcicie kilka chwil, - nawet dzień wcześniej i macie gotowe mega desery.
Sam krem toffi nie jest bardzo słodki, a dodatek magicznego składnika = soli morskiej, nadaje mu inny wymiar :). Schłodzony w lodówce jest w sam raz, na te piękne i słoneczne dni.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam po przepis.







Składniki : 

( proporcje na ok. 6 pucharków )

  • 2/3 kubka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 60 ml wody
  • 1 kubek mleka ( 250 ml )
  • 200 g śmietany
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko ( białko zostawiamy = przyda się do dekoracji na górę )
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( jeśli chcecie, możecie zamienić na rum w wersji dla dorosłych )
  • 2 łyżeczki barmańskiego syropu toffi





Sposób przygotowania : 



W garnku, z wysokimi brzegami, wlewamy wodę + cukier brązowy = całość gotujemy do  skarmelizowania. Cały czas uważając, aby nie przypalić. Kolor ma być bursztynowy a masa zgęstnieć.

Do gotowego karmelu dodajemy : kardamon + sól morską + mleko + śmietanę = gotujemy na małym ogniu, aż wszystko się połączy.

W miedzy czasie, w miseczce łączymy : jajka + żółtko + mączkę ziemniaczaną. 

Delikatnie wlewamy, po trochu, mieszankę z śmietany do mieszanki z jajek = cały czas mieszamy.

Ponownie całość stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jak budyń = chwilkę, energicznie mieszając aż do zgęstnienia. 

Ściągamy z grzania i dodajemy syrop toffi + wanilię lub rum + masło = całość mieszamy dokładnie.

Gotowy krem, przekładamy do dowolnych pucharków czy miseczek i zostawiamy do ostudzenia.

Schładzamy w lodówce.

Przed podaniem ubijamy białko i dekorujemy nim nasze desery.
Dodatkowo możemy podać z ciastkiem biszkoptowym ( u mnie nawet delikatnie w roli posypki ).


Gotowe.

Pyszny, prosty i efektowny sądzę deser dla Was i Waszych gości :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...