Przejdź do głównej zawartości

Pucharki toffi.












Witam serdecznie.

Zapraszam na puchar :) = nagrodę i ukoronowanie być może pięknego wieczoru, grillowego dnia, czy jakiejś uroczystości w Waszych domach.
Ten mały pucharek, jako uwieńczenie pysznej uczty i z całą pewnością, goście będą uśmiechnięci.
Wystarczy że poświęcicie kilka chwil, - nawet dzień wcześniej i macie gotowe mega desery.
Sam krem toffi nie jest bardzo słodki, a dodatek magicznego składnika = soli morskiej, nadaje mu inny wymiar :). Schłodzony w lodówce jest w sam raz, na te piękne i słoneczne dni.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam po przepis.







Składniki : 

( proporcje na ok. 6 pucharków )

  • 2/3 kubka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 60 ml wody
  • 1 kubek mleka ( 250 ml )
  • 200 g śmietany
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko ( białko zostawiamy = przyda się do dekoracji na górę )
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( jeśli chcecie, możecie zamienić na rum w wersji dla dorosłych )
  • 2 łyżeczki barmańskiego syropu toffi





Sposób przygotowania : 



W garnku, z wysokimi brzegami, wlewamy wodę + cukier brązowy = całość gotujemy do  skarmelizowania. Cały czas uważając, aby nie przypalić. Kolor ma być bursztynowy a masa zgęstnieć.

Do gotowego karmelu dodajemy : kardamon + sól morską + mleko + śmietanę = gotujemy na małym ogniu, aż wszystko się połączy.

W miedzy czasie, w miseczce łączymy : jajka + żółtko + mączkę ziemniaczaną. 

Delikatnie wlewamy, po trochu, mieszankę z śmietany do mieszanki z jajek = cały czas mieszamy.

Ponownie całość stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jak budyń = chwilkę, energicznie mieszając aż do zgęstnienia. 

Ściągamy z grzania i dodajemy syrop toffi + wanilię lub rum + masło = całość mieszamy dokładnie.

Gotowy krem, przekładamy do dowolnych pucharków czy miseczek i zostawiamy do ostudzenia.

Schładzamy w lodówce.

Przed podaniem ubijamy białko i dekorujemy nim nasze desery.
Dodatkowo możemy podać z ciastkiem biszkoptowym ( u mnie nawet delikatnie w roli posypki ).


Gotowe.

Pyszny, prosty i efektowny sądzę deser dla Was i Waszych gości :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...