Przejdź do głównej zawartości

Pucharki toffi.












Witam serdecznie.

Zapraszam na puchar :) = nagrodę i ukoronowanie być może pięknego wieczoru, grillowego dnia, czy jakiejś uroczystości w Waszych domach.
Ten mały pucharek, jako uwieńczenie pysznej uczty i z całą pewnością, goście będą uśmiechnięci.
Wystarczy że poświęcicie kilka chwil, - nawet dzień wcześniej i macie gotowe mega desery.
Sam krem toffi nie jest bardzo słodki, a dodatek magicznego składnika = soli morskiej, nadaje mu inny wymiar :). Schłodzony w lodówce jest w sam raz, na te piękne i słoneczne dni.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam po przepis.







Składniki : 

( proporcje na ok. 6 pucharków )

  • 2/3 kubka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 60 ml wody
  • 1 kubek mleka ( 250 ml )
  • 200 g śmietany
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko ( białko zostawiamy = przyda się do dekoracji na górę )
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( jeśli chcecie, możecie zamienić na rum w wersji dla dorosłych )
  • 2 łyżeczki barmańskiego syropu toffi





Sposób przygotowania : 



W garnku, z wysokimi brzegami, wlewamy wodę + cukier brązowy = całość gotujemy do  skarmelizowania. Cały czas uważając, aby nie przypalić. Kolor ma być bursztynowy a masa zgęstnieć.

Do gotowego karmelu dodajemy : kardamon + sól morską + mleko + śmietanę = gotujemy na małym ogniu, aż wszystko się połączy.

W miedzy czasie, w miseczce łączymy : jajka + żółtko + mączkę ziemniaczaną. 

Delikatnie wlewamy, po trochu, mieszankę z śmietany do mieszanki z jajek = cały czas mieszamy.

Ponownie całość stawiamy na grzanie i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jak budyń = chwilkę, energicznie mieszając aż do zgęstnienia. 

Ściągamy z grzania i dodajemy syrop toffi + wanilię lub rum + masło = całość mieszamy dokładnie.

Gotowy krem, przekładamy do dowolnych pucharków czy miseczek i zostawiamy do ostudzenia.

Schładzamy w lodówce.

Przed podaniem ubijamy białko i dekorujemy nim nasze desery.
Dodatkowo możemy podać z ciastkiem biszkoptowym ( u mnie nawet delikatnie w roli posypki ).


Gotowe.

Pyszny, prosty i efektowny sądzę deser dla Was i Waszych gości :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych