Przejdź do głównej zawartości

Sos pomidorowy - Napoli.

















Witam serdecznie.

Wakacje dobiegły końca. Dzieci pobiegły do szkół. Koniec przyjemności i słodkiego leniuchowania.
Pogoda choć jeszcze całkiem letnia, to poranki i wieczory już dają odczuć nadchodzący, jesienny chłód.
Wróciłam w tym roku z wakacji, z całkiem sporym zapasem przepięknych, pachnących, kolorowych  warzyw i owoców. To dzięki mojemu kochanemu ogrodnikowi ( Tatko :)). W jego magicznym ogrodzie zawsze wszytko pięknie rośnie, czasem nawet do niebywałych rozmiarów. Smak oczywiście i zapach przebija wszystkie. 
Dlatego tez po malutku przerabiam i robie zapasy na chłodniejsze i mniej kolorowe miesiące.
Dziś mam dla Was propozycje na pomidory. Sezon pomału dobiega końca i trzeba łapać póki jeszcze są.
Ponieważ w moi domu dzieci lubią spaghetti, czy gnocchi z sosem pomidorowym, postanowiłam przygotować sobie domowy sos napoli. Będę miała go w słoikach, w spiżarni zawsze pod ręką na szybki, aromatyczny obiad.
Jeśli nie macie dostępu do swoich ogrodowych pomidorków, warto kupić od jakiegoś rolnika lub sąsiada, który sam hoduje, wtedy naprawdę będziecie czuć różnice w smaku.
Zapraszam.






Składniki : ( podaje proporcje na ok. 3 litrowe słoiki sosu )

  • 3 kg pomidorów dojrzałych
  • 1 cała główka czosnku
  • 7 cebulek szalotek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki cherry ( wino ) opcjonalnie
  • ok. 1/2 kubka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonej bazylii






Sposób przygotowania : 

Podaje Wam mój zestaw przypraw - podstawowy, którym lubię doprawiać. Taki sos długo się trzyma w słoikach a przed podaniem doprawiam go jeszcze, według ochoty odrobina chili i świeżą bazylią. Możecie oczywiście pozmieniać według Waszych smaków i doprawić po swojemu. Tutaj podaje Wam tylko bazę na prostą wersje sosu.

Zaczynamy.

W dużym garnku lub głębokiej patelni : wlewamy odrobine oleju + drobno pokrojona szalotkę + czosnek cały, obrany + liście laurowe = włączamy grzanie i mieszając całość lekko szklimy.

Dodajemy przyprawy suche : oregano + tymianek + bazylia + zioła prowansalskie = mieszamy i kilka sekund podsmażamy.

Zalewamy całość odrobiną wina + woda = gotujemy na wolnym ogniu jakieś 2 minutki.
Doprawiamy sola + pieprzem + cukier.

Dorzucamy pomidory = u mnie ze skórą, bo pochodzą ze znanego mi źródła i na koniec i tak wszytko zblenduje ale jeżeli nie chcecie, możecie wyparzyć najpierw i zdjąć skóry z pomidorów.
Kroje tylko na większe części, które podczas gotowania pięknie się rozpadną.

Całość na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy. U mnie jakieś 3 godzinki, do czasu aż wszystko zamieni się w gęstszy sos.
Dobrze jest co jakiś czas przemieszać.

W miedzy czasie przygotowuje sobie słoiki = wyparzamy i osuszamy.

Gotowy sos możecie teraz przepuścić przez sitko lub jak robie ja, zblendować tak jak jest.
Przed włożeniem do słoików, jeszcze doprowadzam całość po zblendowaniu do wrzenia.

Porcjujemy sos i zamykamy szczelnie w słoikach = odwracam zakrętką do góry i zostawiam pod bawełnianą ściereczką do całkowitego ostudzenia w spokoju. Najlepiej na noc. Jeśli wolicie możecie także zapasteryzować słoiki jakieś 15 minut.

Gotowy sos dobrze zamknięty przechowujemy w chłodnym miejscu, gdzie macie go zawsze pod ręką do użycia.

Tak jak napisałam wcześniej, możecie dokładać go do różnego rodzaju potraw z makaronem czy kluskami, lasagni. Dobrze sprawdza się też jako dodatek do sosów czy zup pomidorowych.
Przed podaniem możecie całość doprawić świeżymi ziołami aby jeszcze dodać świeżości i aromatu lub jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, odrobiną chilli.

Gotowe.


Prosty przepis na zapasy domowego i pysznego sosu z pomidorów ( darów lata ).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych