Przejdź do głównej zawartości

Chicken spring rolls - letnie rollsy.






















Witam serdecznie.

Czas na ciepłe, letnie a czasem i w końcu gorące dni. Co za tym idzie, jedzonko - bogate w kolorowe, chrupiące i pełne witamin warzywka. Bo przecież kiedy jak nie latem smakują najlepiej.
My sięgamy po witaminki ale oczywiście moja w tym głowa, żeby dzieciom smakowało a wiec stawiam na rollsy czyli chrupiące zawiniątka pełne zdrowych warzyw. Dodatkowo dla zapełnienia brzuszków dodaje gotowanego kurczaka. Całość serwuje w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego  i już = dzieci zajadają, nie marudzą a mama szczęśliwa :).
Takie rollsy to także fajne jedzonko na przyjęcia letnie w ogrodzie i gości. Możecie przygotwać je wcześniej i krótko przed podaniem podsmażyć - idzie to naprawdę szybciutko.
Każdy wtedy sięga sobie po takiego chrupiącego rollsa a my mamy spokojną głowę :).
Sprobujcie sami = jest naprawdę pysznie i cieżko przestać zajadać.
Zapraszam.







Składniki : 


do kurczaka : 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • odrobina soli


pozostałe składniki do rollsów : 


  • gotowe opakowanie lub dwa, ciasta Wonton Pastry ( małe kwadraciki, bardzo cienkiego ciasta - bez problemu dostaniecie w dobrze zaopatrzonych marketach, na dziale z azjatycką żywnością lub na dziale mrożonek, a jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością to, jeszcze lepiej bo tam już jest cała masa tego rodzaju ciast. )
  • 100 g fasolki cukrowej świeżej
  • 300 g pak choi ( sałata - kapusta chińska )
  • 4 - 5 marchewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru ( można użyć świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka sosu ananas - chilli ( opcjonalnie - żywność azjatycka )

  • dodatkowo olej do smażenia







Sposób przygotowania :



Zaczynamy od kurczaka. 
Można ten krok przygotować nawet dzień wcześniej lub użyć kurczaka z rosołu.
Filet z kurczaka zalewamy wodą, w małym garnuszku ( do wysokości, aby przykryć mięso ).
Dodajemy przyprawy : vegetę + przyprawę 5 smaków + liście laurowe + ziele angielskie + sól i pieprz = gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godzinki. Mięso będzie delikatne i soczyste oraz nabierze aromatów z przypraw.
Studzimy.
Przy pomocy dwóch widelców, mięso rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Odstawiamy.


Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Pak choi myjemy, osuszamy i tniemy w drobne paseczki. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Odstawiamy.
Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Odstawiamy.
Szczypiorek kroimy drobno - można pod skosem dla lepszego optycznego efektu :).

Pozostałe składniki przygotowujemy sobie w zasięgu ręki.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy jeśli chcemy.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka i czerwoną cebulkę = wszystko krótko smażymy, 1 - 2 minutki.
Dokładamy warzywa = pak choi + marchewkę = smażymy kolejne 2 minutki.
Na koniec doprawiamy : czosnek + imbir + soja + sól i pieprz + przyprawa 5 smaków + sos ananas - chilli  = mieszamy i wyłączamy grzanie po 1 minucie. Dorzucamy szczypiorek.
Tutaj wszystko dzieje się naprawdę szybko, a warzywka mają zachować swoje witaminy i chrupkość.
Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sobie nasze ciasto do rollsów i małą miseczkę z wodą i pędzelkiem.

I teraz ...jeżeli chcemy małe rollsy, to na każdy kwadratowy kawałeczek kładziemy odrobine farszu, smarujemy brzegi i zawijamy jak cygaro.
Tak postępujemy z każdym kolejnym, odstawiając je potem na czysty talerz.
...Jeżeli chcielibyście nie co większe rollsy a macie tak jak w moim przypadku, tylko te małe kwadraciki - wystarczy ułożyć 4 kwadraty ze sobą, sklejając woda brzegi w tzw. romb ( powstanie 1 duży kwadrat ) ułożyć po ok. łyżce farszu i ponownie posmarować wodą brzegi i zwinąć całość jak na cygaro czy tzw. gołąbki.

Tak przygotowane możemy spokojnie wstawić do lodówki i kiedy będziecie chcieli, króciutko usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Możecie także je zamrozić = pamietajmy osobno aby się nie skleiły i kiedy będziecie chcieli sięgnąć po pyszne danie - macie gotowe, już przygotowane.

U nas serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub sosu czosnkowego = bo tak lubimy najbardziej :).

Oczywiście Wy możecie podawać jak chcecie i lubicie a jeżeli chodzi o warzywka, także możecie dowolnie zaszaleć i modyfikować przepis = super smakują w wersji ze szpinakiem świeżym i kiełkami soi :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...