Witam serdecznie.
Czas na ciepłe, letnie a czasem i w końcu gorące dni. Co za tym idzie, jedzonko - bogate w kolorowe, chrupiące i pełne witamin warzywka. Bo przecież kiedy jak nie latem smakują najlepiej.
My sięgamy po witaminki ale oczywiście moja w tym głowa, żeby dzieciom smakowało a wiec stawiam na rollsy czyli chrupiące zawiniątka pełne zdrowych warzyw. Dodatkowo dla zapełnienia brzuszków dodaje gotowanego kurczaka. Całość serwuje w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego i już = dzieci zajadają, nie marudzą a mama szczęśliwa :).
Takie rollsy to także fajne jedzonko na przyjęcia letnie w ogrodzie i gości. Możecie przygotwać je wcześniej i krótko przed podaniem podsmażyć - idzie to naprawdę szybciutko.
Każdy wtedy sięga sobie po takiego chrupiącego rollsa a my mamy spokojną głowę :).
Sprobujcie sami = jest naprawdę pysznie i cieżko przestać zajadać.
Zapraszam.
Składniki :
do kurczaka :
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka pieprzu
- odrobina soli
pozostałe składniki do rollsów :
- gotowe opakowanie lub dwa, ciasta Wonton Pastry ( małe kwadraciki, bardzo cienkiego ciasta - bez problemu dostaniecie w dobrze zaopatrzonych marketach, na dziale z azjatycką żywnością lub na dziale mrożonek, a jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością to, jeszcze lepiej bo tam już jest cała masa tego rodzaju ciast. )
- 100 g fasolki cukrowej świeżej
- 300 g pak choi ( sałata - kapusta chińska )
- 4 - 5 marchewek
- pęczek szczypiorku
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru ( można użyć świeżego, startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka sosu ananas - chilli ( opcjonalnie - żywność azjatycka )
- dodatkowo olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od kurczaka.
Można ten krok przygotować nawet dzień wcześniej lub użyć kurczaka z rosołu.
Filet z kurczaka zalewamy wodą, w małym garnuszku ( do wysokości, aby przykryć mięso ).
Dodajemy przyprawy : vegetę + przyprawę 5 smaków + liście laurowe + ziele angielskie + sól i pieprz = gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godzinki. Mięso będzie delikatne i soczyste oraz nabierze aromatów z przypraw.
Studzimy.
Przy pomocy dwóch widelców, mięso rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Odstawiamy.
Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Pak choi myjemy, osuszamy i tniemy w drobne paseczki. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Odstawiamy.
Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Odstawiamy.
Szczypiorek kroimy drobno - można pod skosem dla lepszego optycznego efektu :).
Pozostałe składniki przygotowujemy sobie w zasięgu ręki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy jeśli chcemy.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka i czerwoną cebulkę = wszystko krótko smażymy, 1 - 2 minutki.
Dokładamy warzywa = pak choi + marchewkę = smażymy kolejne 2 minutki.
Na koniec doprawiamy : czosnek + imbir + soja + sól i pieprz + przyprawa 5 smaków + sos ananas - chilli = mieszamy i wyłączamy grzanie po 1 minucie. Dorzucamy szczypiorek.
Tutaj wszystko dzieje się naprawdę szybko, a warzywka mają zachować swoje witaminy i chrupkość.
Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy sobie nasze ciasto do rollsów i małą miseczkę z wodą i pędzelkiem.
I teraz ...jeżeli chcemy małe rollsy, to na każdy kwadratowy kawałeczek kładziemy odrobine farszu, smarujemy brzegi i zawijamy jak cygaro.
Tak postępujemy z każdym kolejnym, odstawiając je potem na czysty talerz.
...Jeżeli chcielibyście nie co większe rollsy a macie tak jak w moim przypadku, tylko te małe kwadraciki - wystarczy ułożyć 4 kwadraty ze sobą, sklejając woda brzegi w tzw. romb ( powstanie 1 duży kwadrat ) ułożyć po ok. łyżce farszu i ponownie posmarować wodą brzegi i zwinąć całość jak na cygaro czy tzw. gołąbki.
Tak przygotowane możemy spokojnie wstawić do lodówki i kiedy będziecie chcieli, króciutko usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Możecie także je zamrozić = pamietajmy osobno aby się nie skleiły i kiedy będziecie chcieli sięgnąć po pyszne danie - macie gotowe, już przygotowane.
U nas serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub sosu czosnkowego = bo tak lubimy najbardziej :).
Oczywiście Wy możecie podawać jak chcecie i lubicie a jeżeli chodzi o warzywka, także możecie dowolnie zaszaleć i modyfikować przepis = super smakują w wersji ze szpinakiem świeżym i kiełkami soi :).
Koniecznie spróbujcie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz