Przejdź do głównej zawartości

Chicken spring rolls - letnie rollsy.






















Witam serdecznie.

Czas na ciepłe, letnie a czasem i w końcu gorące dni. Co za tym idzie, jedzonko - bogate w kolorowe, chrupiące i pełne witamin warzywka. Bo przecież kiedy jak nie latem smakują najlepiej.
My sięgamy po witaminki ale oczywiście moja w tym głowa, żeby dzieciom smakowało a wiec stawiam na rollsy czyli chrupiące zawiniątka pełne zdrowych warzyw. Dodatkowo dla zapełnienia brzuszków dodaje gotowanego kurczaka. Całość serwuje w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego  i już = dzieci zajadają, nie marudzą a mama szczęśliwa :).
Takie rollsy to także fajne jedzonko na przyjęcia letnie w ogrodzie i gości. Możecie przygotwać je wcześniej i krótko przed podaniem podsmażyć - idzie to naprawdę szybciutko.
Każdy wtedy sięga sobie po takiego chrupiącego rollsa a my mamy spokojną głowę :).
Sprobujcie sami = jest naprawdę pysznie i cieżko przestać zajadać.
Zapraszam.







Składniki : 


do kurczaka : 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • odrobina soli


pozostałe składniki do rollsów : 


  • gotowe opakowanie lub dwa, ciasta Wonton Pastry ( małe kwadraciki, bardzo cienkiego ciasta - bez problemu dostaniecie w dobrze zaopatrzonych marketach, na dziale z azjatycką żywnością lub na dziale mrożonek, a jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością to, jeszcze lepiej bo tam już jest cała masa tego rodzaju ciast. )
  • 100 g fasolki cukrowej świeżej
  • 300 g pak choi ( sałata - kapusta chińska )
  • 4 - 5 marchewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru ( można użyć świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka sosu ananas - chilli ( opcjonalnie - żywność azjatycka )

  • dodatkowo olej do smażenia







Sposób przygotowania :



Zaczynamy od kurczaka. 
Można ten krok przygotować nawet dzień wcześniej lub użyć kurczaka z rosołu.
Filet z kurczaka zalewamy wodą, w małym garnuszku ( do wysokości, aby przykryć mięso ).
Dodajemy przyprawy : vegetę + przyprawę 5 smaków + liście laurowe + ziele angielskie + sól i pieprz = gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godzinki. Mięso będzie delikatne i soczyste oraz nabierze aromatów z przypraw.
Studzimy.
Przy pomocy dwóch widelców, mięso rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Odstawiamy.


Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Pak choi myjemy, osuszamy i tniemy w drobne paseczki. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Odstawiamy.
Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Odstawiamy.
Szczypiorek kroimy drobno - można pod skosem dla lepszego optycznego efektu :).

Pozostałe składniki przygotowujemy sobie w zasięgu ręki.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy jeśli chcemy.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka i czerwoną cebulkę = wszystko krótko smażymy, 1 - 2 minutki.
Dokładamy warzywa = pak choi + marchewkę = smażymy kolejne 2 minutki.
Na koniec doprawiamy : czosnek + imbir + soja + sól i pieprz + przyprawa 5 smaków + sos ananas - chilli  = mieszamy i wyłączamy grzanie po 1 minucie. Dorzucamy szczypiorek.
Tutaj wszystko dzieje się naprawdę szybko, a warzywka mają zachować swoje witaminy i chrupkość.
Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sobie nasze ciasto do rollsów i małą miseczkę z wodą i pędzelkiem.

I teraz ...jeżeli chcemy małe rollsy, to na każdy kwadratowy kawałeczek kładziemy odrobine farszu, smarujemy brzegi i zawijamy jak cygaro.
Tak postępujemy z każdym kolejnym, odstawiając je potem na czysty talerz.
...Jeżeli chcielibyście nie co większe rollsy a macie tak jak w moim przypadku, tylko te małe kwadraciki - wystarczy ułożyć 4 kwadraty ze sobą, sklejając woda brzegi w tzw. romb ( powstanie 1 duży kwadrat ) ułożyć po ok. łyżce farszu i ponownie posmarować wodą brzegi i zwinąć całość jak na cygaro czy tzw. gołąbki.

Tak przygotowane możemy spokojnie wstawić do lodówki i kiedy będziecie chcieli, króciutko usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Możecie także je zamrozić = pamietajmy osobno aby się nie skleiły i kiedy będziecie chcieli sięgnąć po pyszne danie - macie gotowe, już przygotowane.

U nas serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub sosu czosnkowego = bo tak lubimy najbardziej :).

Oczywiście Wy możecie podawać jak chcecie i lubicie a jeżeli chodzi o warzywka, także możecie dowolnie zaszaleć i modyfikować przepis = super smakują w wersji ze szpinakiem świeżym i kiełkami soi :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...