Przejdź do głównej zawartości

Chicken spring rolls - letnie rollsy.






















Witam serdecznie.

Czas na ciepłe, letnie a czasem i w końcu gorące dni. Co za tym idzie, jedzonko - bogate w kolorowe, chrupiące i pełne witamin warzywka. Bo przecież kiedy jak nie latem smakują najlepiej.
My sięgamy po witaminki ale oczywiście moja w tym głowa, żeby dzieciom smakowało a wiec stawiam na rollsy czyli chrupiące zawiniątka pełne zdrowych warzyw. Dodatkowo dla zapełnienia brzuszków dodaje gotowanego kurczaka. Całość serwuje w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego  i już = dzieci zajadają, nie marudzą a mama szczęśliwa :).
Takie rollsy to także fajne jedzonko na przyjęcia letnie w ogrodzie i gości. Możecie przygotwać je wcześniej i krótko przed podaniem podsmażyć - idzie to naprawdę szybciutko.
Każdy wtedy sięga sobie po takiego chrupiącego rollsa a my mamy spokojną głowę :).
Sprobujcie sami = jest naprawdę pysznie i cieżko przestać zajadać.
Zapraszam.







Składniki : 


do kurczaka : 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • odrobina soli


pozostałe składniki do rollsów : 


  • gotowe opakowanie lub dwa, ciasta Wonton Pastry ( małe kwadraciki, bardzo cienkiego ciasta - bez problemu dostaniecie w dobrze zaopatrzonych marketach, na dziale z azjatycką żywnością lub na dziale mrożonek, a jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością to, jeszcze lepiej bo tam już jest cała masa tego rodzaju ciast. )
  • 100 g fasolki cukrowej świeżej
  • 300 g pak choi ( sałata - kapusta chińska )
  • 4 - 5 marchewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru ( można użyć świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka sosu ananas - chilli ( opcjonalnie - żywność azjatycka )

  • dodatkowo olej do smażenia







Sposób przygotowania :



Zaczynamy od kurczaka. 
Można ten krok przygotować nawet dzień wcześniej lub użyć kurczaka z rosołu.
Filet z kurczaka zalewamy wodą, w małym garnuszku ( do wysokości, aby przykryć mięso ).
Dodajemy przyprawy : vegetę + przyprawę 5 smaków + liście laurowe + ziele angielskie + sól i pieprz = gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godzinki. Mięso będzie delikatne i soczyste oraz nabierze aromatów z przypraw.
Studzimy.
Przy pomocy dwóch widelców, mięso rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Odstawiamy.


Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Pak choi myjemy, osuszamy i tniemy w drobne paseczki. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Odstawiamy.
Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Odstawiamy.
Szczypiorek kroimy drobno - można pod skosem dla lepszego optycznego efektu :).

Pozostałe składniki przygotowujemy sobie w zasięgu ręki.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy jeśli chcemy.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka i czerwoną cebulkę = wszystko krótko smażymy, 1 - 2 minutki.
Dokładamy warzywa = pak choi + marchewkę = smażymy kolejne 2 minutki.
Na koniec doprawiamy : czosnek + imbir + soja + sól i pieprz + przyprawa 5 smaków + sos ananas - chilli  = mieszamy i wyłączamy grzanie po 1 minucie. Dorzucamy szczypiorek.
Tutaj wszystko dzieje się naprawdę szybko, a warzywka mają zachować swoje witaminy i chrupkość.
Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sobie nasze ciasto do rollsów i małą miseczkę z wodą i pędzelkiem.

I teraz ...jeżeli chcemy małe rollsy, to na każdy kwadratowy kawałeczek kładziemy odrobine farszu, smarujemy brzegi i zawijamy jak cygaro.
Tak postępujemy z każdym kolejnym, odstawiając je potem na czysty talerz.
...Jeżeli chcielibyście nie co większe rollsy a macie tak jak w moim przypadku, tylko te małe kwadraciki - wystarczy ułożyć 4 kwadraty ze sobą, sklejając woda brzegi w tzw. romb ( powstanie 1 duży kwadrat ) ułożyć po ok. łyżce farszu i ponownie posmarować wodą brzegi i zwinąć całość jak na cygaro czy tzw. gołąbki.

Tak przygotowane możemy spokojnie wstawić do lodówki i kiedy będziecie chcieli, króciutko usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Możecie także je zamrozić = pamietajmy osobno aby się nie skleiły i kiedy będziecie chcieli sięgnąć po pyszne danie - macie gotowe, już przygotowane.

U nas serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub sosu czosnkowego = bo tak lubimy najbardziej :).

Oczywiście Wy możecie podawać jak chcecie i lubicie a jeżeli chodzi o warzywka, także możecie dowolnie zaszaleć i modyfikować przepis = super smakują w wersji ze szpinakiem świeżym i kiełkami soi :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych