Przejdź do głównej zawartości

Chicken spring rolls - letnie rollsy.






















Witam serdecznie.

Czas na ciepłe, letnie a czasem i w końcu gorące dni. Co za tym idzie, jedzonko - bogate w kolorowe, chrupiące i pełne witamin warzywka. Bo przecież kiedy jak nie latem smakują najlepiej.
My sięgamy po witaminki ale oczywiście moja w tym głowa, żeby dzieciom smakowało a wiec stawiam na rollsy czyli chrupiące zawiniątka pełne zdrowych warzyw. Dodatkowo dla zapełnienia brzuszków dodaje gotowanego kurczaka. Całość serwuje w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego  i już = dzieci zajadają, nie marudzą a mama szczęśliwa :).
Takie rollsy to także fajne jedzonko na przyjęcia letnie w ogrodzie i gości. Możecie przygotwać je wcześniej i krótko przed podaniem podsmażyć - idzie to naprawdę szybciutko.
Każdy wtedy sięga sobie po takiego chrupiącego rollsa a my mamy spokojną głowę :).
Sprobujcie sami = jest naprawdę pysznie i cieżko przestać zajadać.
Zapraszam.







Składniki : 


do kurczaka : 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • odrobina soli


pozostałe składniki do rollsów : 


  • gotowe opakowanie lub dwa, ciasta Wonton Pastry ( małe kwadraciki, bardzo cienkiego ciasta - bez problemu dostaniecie w dobrze zaopatrzonych marketach, na dziale z azjatycką żywnością lub na dziale mrożonek, a jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością to, jeszcze lepiej bo tam już jest cała masa tego rodzaju ciast. )
  • 100 g fasolki cukrowej świeżej
  • 300 g pak choi ( sałata - kapusta chińska )
  • 4 - 5 marchewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru ( można użyć świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka sosu ananas - chilli ( opcjonalnie - żywność azjatycka )

  • dodatkowo olej do smażenia







Sposób przygotowania :



Zaczynamy od kurczaka. 
Można ten krok przygotować nawet dzień wcześniej lub użyć kurczaka z rosołu.
Filet z kurczaka zalewamy wodą, w małym garnuszku ( do wysokości, aby przykryć mięso ).
Dodajemy przyprawy : vegetę + przyprawę 5 smaków + liście laurowe + ziele angielskie + sól i pieprz = gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godzinki. Mięso będzie delikatne i soczyste oraz nabierze aromatów z przypraw.
Studzimy.
Przy pomocy dwóch widelców, mięso rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Odstawiamy.


Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Pak choi myjemy, osuszamy i tniemy w drobne paseczki. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Odstawiamy.
Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Odstawiamy.
Szczypiorek kroimy drobno - można pod skosem dla lepszego optycznego efektu :).

Pozostałe składniki przygotowujemy sobie w zasięgu ręki.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy jeśli chcemy.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka i czerwoną cebulkę = wszystko krótko smażymy, 1 - 2 minutki.
Dokładamy warzywa = pak choi + marchewkę = smażymy kolejne 2 minutki.
Na koniec doprawiamy : czosnek + imbir + soja + sól i pieprz + przyprawa 5 smaków + sos ananas - chilli  = mieszamy i wyłączamy grzanie po 1 minucie. Dorzucamy szczypiorek.
Tutaj wszystko dzieje się naprawdę szybko, a warzywka mają zachować swoje witaminy i chrupkość.
Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sobie nasze ciasto do rollsów i małą miseczkę z wodą i pędzelkiem.

I teraz ...jeżeli chcemy małe rollsy, to na każdy kwadratowy kawałeczek kładziemy odrobine farszu, smarujemy brzegi i zawijamy jak cygaro.
Tak postępujemy z każdym kolejnym, odstawiając je potem na czysty talerz.
...Jeżeli chcielibyście nie co większe rollsy a macie tak jak w moim przypadku, tylko te małe kwadraciki - wystarczy ułożyć 4 kwadraty ze sobą, sklejając woda brzegi w tzw. romb ( powstanie 1 duży kwadrat ) ułożyć po ok. łyżce farszu i ponownie posmarować wodą brzegi i zwinąć całość jak na cygaro czy tzw. gołąbki.

Tak przygotowane możemy spokojnie wstawić do lodówki i kiedy będziecie chcieli, króciutko usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Możecie także je zamrozić = pamietajmy osobno aby się nie skleiły i kiedy będziecie chcieli sięgnąć po pyszne danie - macie gotowe, już przygotowane.

U nas serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub sosu czosnkowego = bo tak lubimy najbardziej :).

Oczywiście Wy możecie podawać jak chcecie i lubicie a jeżeli chodzi o warzywka, także możecie dowolnie zaszaleć i modyfikować przepis = super smakują w wersji ze szpinakiem świeżym i kiełkami soi :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...