www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Tarta to ciasto które uwielbiam a najbardziej w połączeniu z cytrusami.
Postanowiłam wiec tym razem wykorzystać mandarynki i połączyć je z migdałowym kruchym spodem.
Całość dopełniłam lekką masą serową.
Wyszło naprawdę pysznie a do tego super szybko i prosto.
Koniecznie musicie spróbować i przygotować w Waszych domach.
Zapraszam.
Składniki :
na spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej ( możecie użyć gotowej a jeśli nie macie - sami zmiksować migdały na bardzo drobno )
- 4 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
na masę serową :
- 2 opakowania po 200 g serka naturalnego ( Frischkase )
- 200 g śmietany gęstej lub creme fraiche ( u mnie Schmand )
- 2 jajka
- odrobina potartej wanilii ( u mnie suszona z młynka - możecie zastąpić świeżą lub ekstraktem )
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
na masę mandarynkową - orange curd :
- 10 małych mandarynek ( sok )
- 1 pomarańcz ( sok i skórka )
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania spodu.
Wszystkie składniki : mąka + mąka migdałowa + cukier + zimne masło ( pokroić w mniejsze kawałki ) + jajko + sól = wrzucamy do food procesora i miksujemy na kruszonkę. ( Można ciasto wyrabiać ręcznie przy pomocy noża drobno siekając do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki ).
Ciasto formujemy na płaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki - minimum 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy orange curd.
Do miseczki wyciskamy sok z mandarynek + skórka i sok z pomarańczy + cukier + mączka ziemniaczana + jajka + wanilia = mieszamy dokładnie.
Przelewamy mieszankę do garnuszka i cały czas mieszając ( np. różdżką do ubijania białek ) podgrzewamy całość do uzyskania gęstej masy. Uwaga nie należy zagotowywać mieszanki.
Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą ( folia ma dotykać masy ) i odkładamy na bok do przestygnięcia.
Zabieramy się za przygotowanie masy serowej.
Do miski wrzucamy : serki naturalne + śmietanę + jajka + wanilie + cukier + mączkę ziemniaczaną = całość dobrze mieszamy.
Schłodzoną tarte wyciągamy na podsypany lekko mąką blat.
Rozwałkowujemy delikatnie dopasowując do wielkości naszej formy do tartej.
Wykładamy ciastem formę wraz z brzegami.
Dno ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem.
Całość do lodówki na kilka minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Na schłodzony spód przelewamy masę serową i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Przygotowaną wcześniej masę mandarynkową ( oragne curd ) blendujemy na jasną, puszystą i jednolitą masę.
Przelewamy na górę naszej tartej - wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypałam dodatkowo skórką z pomarańczy i udekorowałam plasterkami pomarańczy.
Gotowe.
Pyszna, delikatna i cytrusowa tarta - koniecznie zróbcie w Waszych domach.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz