Przejdź do głównej zawartości

Tarta mandarynkowa.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Tarta to ciasto które uwielbiam a najbardziej w połączeniu z cytrusami.
Postanowiłam wiec tym razem wykorzystać mandarynki i połączyć je z migdałowym kruchym spodem.
Całość dopełniłam lekką masą serową. 
Wyszło naprawdę pysznie a do tego super szybko i prosto.
Koniecznie musicie spróbować i przygotować w Waszych domach.
Zapraszam.













Składniki : 


na spód: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej ( możecie użyć gotowej a jeśli nie macie - sami zmiksować migdały na bardzo drobno )
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli




na masę serową : 


  • 2 opakowania po 200 g serka naturalnego ( Frischkase )
  • 200 g śmietany gęstej lub creme fraiche ( u mnie Schmand )
  • 2 jajka
  • odrobina potartej wanilii ( u mnie suszona z młynka - możecie zastąpić świeżą lub ekstraktem )
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej 




na masę mandarynkową - orange curd :



  • 10 małych mandarynek ( sok )
  • 1 pomarańcz ( sok i skórka )
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mączki ziemniaczanej 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego















Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania spodu.
Wszystkie składniki : mąka + mąka migdałowa + cukier + zimne masło ( pokroić w mniejsze kawałki ) + jajko + sól = wrzucamy do food procesora i miksujemy na kruszonkę. ( Można ciasto wyrabiać ręcznie przy pomocy noża drobno siekając do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki ).
Ciasto formujemy na płaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki - minimum 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy orange curd.
Do miseczki wyciskamy sok z mandarynek + skórka i sok z pomarańczy + cukier + mączka ziemniaczana + jajka + wanilia = mieszamy dokładnie.
Przelewamy mieszankę do garnuszka i cały czas mieszając ( np. różdżką do ubijania białek ) podgrzewamy całość do uzyskania gęstej masy. Uwaga nie należy zagotowywać mieszanki.
Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą ( folia ma dotykać masy ) i odkładamy na bok do przestygnięcia.
Zabieramy się za przygotowanie masy serowej.
Do miski wrzucamy : serki naturalne + śmietanę + jajka + wanilie + cukier + mączkę ziemniaczaną = całość dobrze mieszamy.
Schłodzoną tarte wyciągamy na podsypany lekko mąką blat.
Rozwałkowujemy delikatnie dopasowując do wielkości naszej formy do tartej. 
Wykładamy ciastem formę wraz z brzegami.
Dno ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem.
Całość do lodówki na kilka minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Na schłodzony spód przelewamy masę serową i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Przygotowaną wcześniej masę mandarynkową ( oragne curd ) blendujemy na jasną, puszystą i jednolitą masę.
Przelewamy na górę naszej tartej - wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypałam dodatkowo skórką z pomarańczy i udekorowałam plasterkami pomarańczy.
Gotowe.
Pyszna, delikatna i cytrusowa tarta - koniecznie zróbcie w Waszych domach.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...