Przejdź do głównej zawartości

Tarta mandarynkowa.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Tarta to ciasto które uwielbiam a najbardziej w połączeniu z cytrusami.
Postanowiłam wiec tym razem wykorzystać mandarynki i połączyć je z migdałowym kruchym spodem.
Całość dopełniłam lekką masą serową. 
Wyszło naprawdę pysznie a do tego super szybko i prosto.
Koniecznie musicie spróbować i przygotować w Waszych domach.
Zapraszam.













Składniki : 


na spód: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej ( możecie użyć gotowej a jeśli nie macie - sami zmiksować migdały na bardzo drobno )
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli




na masę serową : 


  • 2 opakowania po 200 g serka naturalnego ( Frischkase )
  • 200 g śmietany gęstej lub creme fraiche ( u mnie Schmand )
  • 2 jajka
  • odrobina potartej wanilii ( u mnie suszona z młynka - możecie zastąpić świeżą lub ekstraktem )
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej 




na masę mandarynkową - orange curd :



  • 10 małych mandarynek ( sok )
  • 1 pomarańcz ( sok i skórka )
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mączki ziemniaczanej 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego















Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania spodu.
Wszystkie składniki : mąka + mąka migdałowa + cukier + zimne masło ( pokroić w mniejsze kawałki ) + jajko + sól = wrzucamy do food procesora i miksujemy na kruszonkę. ( Można ciasto wyrabiać ręcznie przy pomocy noża drobno siekając do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki ).
Ciasto formujemy na płaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki - minimum 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy orange curd.
Do miseczki wyciskamy sok z mandarynek + skórka i sok z pomarańczy + cukier + mączka ziemniaczana + jajka + wanilia = mieszamy dokładnie.
Przelewamy mieszankę do garnuszka i cały czas mieszając ( np. różdżką do ubijania białek ) podgrzewamy całość do uzyskania gęstej masy. Uwaga nie należy zagotowywać mieszanki.
Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą ( folia ma dotykać masy ) i odkładamy na bok do przestygnięcia.
Zabieramy się za przygotowanie masy serowej.
Do miski wrzucamy : serki naturalne + śmietanę + jajka + wanilie + cukier + mączkę ziemniaczaną = całość dobrze mieszamy.
Schłodzoną tarte wyciągamy na podsypany lekko mąką blat.
Rozwałkowujemy delikatnie dopasowując do wielkości naszej formy do tartej. 
Wykładamy ciastem formę wraz z brzegami.
Dno ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem.
Całość do lodówki na kilka minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Na schłodzony spód przelewamy masę serową i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Przygotowaną wcześniej masę mandarynkową ( oragne curd ) blendujemy na jasną, puszystą i jednolitą masę.
Przelewamy na górę naszej tartej - wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypałam dodatkowo skórką z pomarańczy i udekorowałam plasterkami pomarańczy.
Gotowe.
Pyszna, delikatna i cytrusowa tarta - koniecznie zróbcie w Waszych domach.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych