Przejdź do głównej zawartości

Posty

Fingerfood = sajgonki z warzywami, grzybami Shimeji i kurczakiem.

Witam serdecznie.
Przychodzę dziś do Was, z super przepisem.  Kolejna, moja odsłona kuchni azjatyckiej. Nie jest to oczywiście żaden autentyk, a tylko moje podejście do tej kuchni.  Bardzo lubimy tego typu dania a moje dzieci uwielbiają w ten sposób warzywa. Danie bardzo proste i smaczne. Możecie je sobie przygotować wcześniej i przed podaniem usmażyć. Wszystko idzie bardzo sprawnie i szybko.  Sajgonki są cudownie chrupiące i aromatyczne. Możecie oczywiście dodać swoje dodatki i warzywka jakie akurat macie pod ręką. U mnie są to najczęściej zakupy w azjatyckim sklepie i warzywka, które akurat są dostępne. Często też sajgonki przygotowuje z tych warzyw, które akurat mam w lodówce czyli np. pieczarki, biała kapusta, czerwona, marchewka czy szczypiorek .... tutaj naprawdę nie ma stresu. Takie typu danie to też bardzo dobry pomysł na przyjecie czy danie typu szwedzki stół. Spróbujcie sami - zapraszam.






Składniki : 

1 opakowanie pasty typu Wonton ( 500 g ) = juz pokrojone w kwadraty ciasto, b…
Najnowsze posty

Merry Christmas

Życzę wszystkim Wam kochani, pięknych, spokojnych i zdrowych Świąt. Niech ten magiczny czas, udzieli się wszystkim i wszędzie i pozostanie z nami na dłużej. Wesołych Świąt  Merry Christmas Fröhliche Weihnacht życzę Wam ja.. M.Ceglecki

Trufle Świąteczne - dwie wersje.

Witam serdecznie.
Dziś ostatni wpis przed-świąteczny i dotyczący Świąt. Chciałabym Wam zaproponować, dwie świąteczne wersje domowych trufli. Nie są wcale skomplikowane a za to bardzo pyszne i warte przygotowania. W moim domu, co roku, takie trufle to prezenty dla najbliższych czy gości. Dziś w sklepach można kupić naprawdę wiele ale takich domowych wypieków, robionych z sercem nie kupicie nigdzie.  Są bardzo dobrym pomysłem na świąteczne słodkości a przy okazji, macie super prezent, jeśli gdzieś się wybieracie w gości. Podam Wam dziś dwie wersje : pierwsza to wersja aromatyzowana szampanem, druga rumowa z aromatem orzechowo - czekoladowym. Zachęcam Was gorąco, do zrobienia w Waszych domach i zapraszam do zaglądania po poprzednie moje wpisy o prezentach jadalnych i nie tylko, które znajdziecie jak zawsze w archiwum bloga. Zapraszam.




Składniki : 

1' wersja aromatyzowana szampanem:
biszkopt waniliowy: 5 jajek + 3/4 szklanki mąki pszennej + 1/4 mączki ziemniaczanej + 3/4 szklanki cukru +…

Weihnachtskipferl - ciasteczka Świąteczne.

Witam serdecznie.
Weihnachtskipferl = świąteczne ciasteczka w kształcie pół księżyca, to moja wersja od tradycyjnych Vanillekipferl pochodzenia austriackiego. Pieczenie ciasteczek i wyrobów cukierniczych typowo świątecznych, znane było juz wiele wiele lat. Typowe pół księżyce, podobno wypiekane były już co najmniej w VIII w. Zawsze były oznaką czegoś szczególnego i wtedy jeszcze oznaką dobrobytu, ponieważ nie wszystkich było stać np. na masło czy chociażby sprowadzany cynamon - luksusową przyprawę. Mimo to ciasteczka różnego rodzaju, właśnie powstawały z tego co było, bo każdy świętował i celebrował czas Świąt. Dlatego też u mnie, co roku, powstają różne nowe interpretacje, przepisy i propozycje, które przyjdą mi do głowy i potem przetestowane zapisuje i podaje Wam :).  Dzisiejsza wersja jest super szybka, mega aromatyczna i krucha a do tego już teraz możecie ją przygotować i upiec, a potem przechować do Świąt ( schowajcie dobrze, bo zniknie :))). Zastosowałam orzechy jako najważniejs…

Orange marmalade =marmolada pomarańczowa świąteczna.

Witam serdecznie.
Czas rozpocząć grudniowe przygotowania do Świąt. Najpiękniejszego czasu w roku, przepełnionego zapachami świec, kominków, choinek i potraw pełnych smaków i aromatów, które z daleka zapraszają. Mam dziś dla Was nie tylko esencje Świąt, zamknięta w słoiczku ale także, gotowy prezent dla wszystkich, których zechcecie obdarować i dać im możliwość przywołania Świąt, za każdym razem kiedy sięgną do słoiczka. Dla mnie jak i pewnie dla wielu z Was, pomarańcze są nieodzownym elementem w czasie Świąt. Teraz z resztą smakują najlepiej. Postanowiłam połączyć je z aromatem cynamonu, wanilii i anyżu i tym samym stworzyć niesamowite połączenie. Ten mały, niepozorny słoiczek, możecie wykorzystać do deski serów, gdy chcecie wyczarować coś szybkiego i pysznego dla gości. Możecie używać jako dodatek do wypieków czy domowych pralinek. Możecie także użyć do mies czy sosów. Do tortów ... deserów a już na pewno do śniadań. Możliwości wiele a najlepsze jest to, że pięknie udekorowane, możec…

Buchty jabłkowe.

Witam serdecznie.
Obiecałam Wam ostatnio, że będzie więcej przepisów z jabłkami = zatem dziś kolejny. Buchty, czyli puszyste niczym puch ciasto drożdżowe, a w nim zaczarowałam smak jesieni, czyli jabłka i połączyłam ze smakami świąt - anyż, cynamon, żurawina i pomarańcz. Wszystko to zamknięte w mięciutkim cieście sprawia, że już po pierwszym kęsie będziecie szczęśliwi :). Doskonały pomysł na weekendowe popołudnie lub nawet na nadchodzący czas świąt czy nowego roku.  Koniecznie przygotujcie w Waszych domach - zapraszam po przepis.




Składniki :
( forma duża blacha z wysokimi brzegami 25 cm / 35 cm = około 16 bułeczek )
na ciasto : 
500 g maki pszennej typ 630 ( możecie zastąpić zwykłą, ale ta nadaje dodatkową puszystość i delikatność wypiekom )szczypta soli40 g drożdży świeżych250 ml ciepłego mleka100 g cukru1 łyżka cukru waniliowego1 jajko80 g miękkiego masłaskórka z pomarańczy1 łyżeczka wanilii ekstrakt

na nadzienie : 

1 kg ( przed obraniem 1,7 kg ) twardych, kwaśnych jabłek1 gwiazdka anyżu2…

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie.
Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam !





Składniki :
( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości )
na rożki : 
500 g mąki pszennej250 g zimnego masła szczypta soli250 g kwaśnej śmietany3 łyżeczki cukruopcjonalnie odrobina pasty w wanilii

na krem :
400 ml śmietany kremówki1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoskórka z pomarańczyok. 3 łyżek fix do śmietany



Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od przygotow…