Przejdź do głównej zawartości

Weihnachtskipferl - ciasteczka Świąteczne.

















Witam serdecznie.

Weihnachtskipferl = świąteczne ciasteczka w kształcie pół księżyca, to moja wersja od tradycyjnych Vanillekipferl pochodzenia austriackiego.
Pieczenie ciasteczek i wyrobów cukierniczych typowo świątecznych, znane było juz wiele wiele lat. Typowe pół księżyce, podobno wypiekane były już co najmniej w VIII w.
Zawsze były oznaką czegoś szczególnego i wtedy jeszcze oznaką dobrobytu, ponieważ nie wszystkich było stać np. na masło czy chociażby sprowadzany cynamon - luksusową przyprawę. Mimo to ciasteczka różnego rodzaju, właśnie powstawały z tego co było, bo każdy świętował i celebrował czas Świąt.
Dlatego też u mnie, co roku, powstają różne nowe interpretacje, przepisy i propozycje, które przyjdą mi do głowy i potem przetestowane zapisuje i podaje Wam :). 
Dzisiejsza wersja jest super szybka, mega aromatyczna i krucha a do tego już teraz możecie ją przygotować i upiec, a potem przechować do Świąt ( schowajcie dobrze, bo zniknie :))).
Zastosowałam orzechy jako najważniejszy składniki, co nadaje naprawdę niepowtarzalny smak i uważam że pasuje w sam raz na Święta.
Wypróbujcie sami - zapraszam!





Składniki : 


  • 50 g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g cukru białego
  • 40 g cukru muscovado
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

dodatkowo : ok. 4 pełnych łyżek cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego + 1 łyżka cynamonu







Sposób przygotowania : 


Z podanych proporcji, w zależności od wielkości ciasteczek, wyjdą Wam 2-3 blachy pełne ciasteczek.

Zaczynamy od uprażenia orzechów, na suchej patelni = trwa to szybko, wiec należy obserwować i lekko mieszać. Jak tylko zaczną pachnieć i podpieką się, są gotowe.

U mnie, wszystko dzieje się szybko, w food procesorze ale możecie tylko zmiksować orzechy osobno i resztę przygotować w robocie kuchennym z końcówką, do wyrabiania ciast.

Wsypujemy orzechy i miksujemy na bardzo drobno.
Dodajemy : mąkę + sól + cukier biały + cukier muscovado + wanilię + żółtka + pokrojone w kostkę masło = miksujemy całość do połączenia.

Ciasto wyciągamy na blat, formujemy w grubszy wałek i owinięty w folię spożywczą, wkładamy do lodówki. Co najmniej 1 godzinkę.

Piekarnik nastawiamy 175 stop. C.

Przygotowujemy blaszki z papierem = ja wkładam dwie od razu, w pewnych odstępach miedzy sobą, żeby dobrze ciastka się upiekły. Możecie piec oczywiście pojedynczo.

Odcinamy po kawałku ciasta i rolujemy go na cienki, długi wałeczek.
Tniemy, jak przy robieniu kopytek, na małe kawałki.
Każdy kawałeczek, w ręku, formujemy na kulkę, potem lekko dociskając brzegi, formujemy pół księżyce.
Tak przygotowane, każde z nich, układamy w małych odstępach na blaszce.

Pieczemy ok. 10 minut - należy obserwować, ciasteczka lekko się zrumienia na brzegach ale nie będą ciemne.

Po wyciągnięciu nie dotykamy, zostawiamy najlepiej ta papierze tak jak są.

Jeszcze ciepłe natomiast, mocno oprószamy mieszanką przygotowaną z cukru pudru, cukru waniliowego i cynamonu.
Mieszankę dobrze wymieszać i przy pomocy sitka małego grubo obsypać ciasteczka.

Całość zostawić do całkowitego ostudzenia.

Gotowe. 

Potem możecie przechowywać do świąt, w puszkach lub pojemnikach z zamknięciem.
Pięknie też, jest podarować w prezencie :).
 

Życzę udanych wypieków i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych