Przejdź do głównej zawartości

Rożki z kremem śmietankowym.















Witam serdecznie.

Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające.
Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto.
Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)).
Zapraszam !






Składniki : 

 ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości )

na rożki : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła 
  • szczypta soli
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie odrobina pasty w wanilii


na krem : 

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z pomarańczy
  • ok. 3 łyżek fix do śmietany




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania sobie rożków - foremek do wypiekania. 
Zakładając, że nie macie w domu metalowych rożków ( warto nabyć - często w okresie świąt są bardziej dostępne i w przystępnych cenach ). Możecie wykorzystać do ich zrobienia folię aluminiową. Najprościej, zawinąć wiekszą ilość wokół dwóch palców i uformować rożek.
Wystarczy, jeśli będziecie mieli ich 6 - 8 sztuk i po każdym upieczeniu zawiniecie kolejne.

Zabieramy się za ciasto.

Wszystkie składniki w dużej misce wyrabiać lub prościej w malakserze ( food procesorze ) zmiksować. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej. Formujemy w dysk i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce co najmniej 1 h.

Krem.

Do misy miksera wrzucamy serek śmietankowy + cukier puder + ekstrakt waniliowy + skórka z pomarańczy = miksujemy chwilkę na kremową masę.
Dodajemy śmietanę i miksujemy na gęsto = pod koniec dosypujemy fix.
Gotową masę, przekładamy do woreczka cukierniczego ( jeśli macie z końcówką ozdobną np. gwiazdką ) zawijamy, odstawiamy do lodówki.

Pieczemy rożki.

Przygotowujemy blaszkę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Nasze różki możecie spryskać - natłuścić olejem delikatnie.

Ciasto wyciągamy z lodówki i na podsypanej stolnicy wałkujemy, na dość cienkie.
Tniemy paseczki ok. 2,5 cm.
Każdy paseczek zawijamy na rożek, zaczynajac od wąskiej części i starając się końcówkę dobrze schować pod spód ciasta aby się nie rozwinęło.
Zawijamy tak, aby ciasto nachodziło trochę na siebie.
Drugą końcówkę także dobrze wciskamy w ciasto aby się rożek nie rozszedł.
Tak przygotowujemy pozostałe rożki i układamy na blaszkę w odstępach od siebie.
Możecie górę także spryskać delikatnie tłuszczem.

Pieczemy 15 minut = należy obserwować.
Wyciągamy i po chwili możecie delikatnie ściągnąć gotowe rożki i odstawić do całkowitego ostudzenia na kratkę.

Gotowe i całkowicie ostudzone będą doskonale trzymały formę i staną się super chrupiące.
Jeżeli podajecie je od razu - wypełniacie kremem a na gotowo możecie posypać cukrem pudrem i delikatnie jeszcze poprószyć skórką z pomarańczy.

Jeśli serwować będziecie później - przechować w szczelnym pojemniku a krem w lodówce. Łączymy przed podaniem.

Gotowe.


Przepyszne i wręcz uzależniające - koniecznie polecam do przygotowania w Waszych domach :)
Życzę smacznego !


Pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych